Mama, kokia tavo alga?

Mama, kokia tavo alga?

11. Sep 2011, 00:00

 

 Jei jūsų vaikas dar neuždavė tokio klausimo, būkite tikri, vėliau ar anksčiau jie to tikrai paklaus.

 

Kaip atsakyti vaikui į klausimą „Mama, kiek tu uždirbi?“, Lietuvos vaikų ir jaunimo centre vykusiame seminarų tėvams pristatymo renginyje viena mama paklausė lektoriaus Vaido Mašidlausko. Jis yra LVJC lektorius, skaito viešas paskaitas praktinės psichologijos temomis, veda kursus apie efektyvų komunikavimą, konfliktų valdymą, derybų meną.

 

Štai specialisto atsakymas:

 

„Atsakyti į šį klausimą reikia taip, kad vaikas neturėtų šito žinoti. Reikia paaiškinti, kodėl jam to nesakoma. Ir svarbiausia nesakymo priežastis - saugumas.

 

Mes visi turime reikšmingumo poreikį, norime pasigirti prieš kitus, pasirodyti „kieti“. Vaikai – ne išimtis. Dar smėlio dėžėje jie rodo naują žaislą: „Žiūrėk, ką man mama nupirko...“ Todėl vaikas ilgai nesvarstęs gali pasakyti – mano tėvai verslininkai, uždirba tiek ir tiek.

 

Vaikas yra nekvailas, jis matys, kokie šeimos automobiliai, koks jų butas, ir pats supras. Vaikams nuo mažų dienų reikia pasakyti vieną taisyklę - turtas ir pinigai nėra tai, kuo reikėtų girtis prieš kitus.

 

Svarbiausios vertybės yra kitos, jos - dvasinės. Ir jas vaikui turi duoti pirmiausia šeima. Tačiau tai, ko tėvai moko vaiką ir kaip gyvena, turi sutapti. O ne tai, kad tėvai vaikams sako viena, o patys elgiasi kitaip. Dvasines vertybes tėvai vaikams gali skiepyti tada, kai patys jų turi“.

 

O kaip tu atsakytum į klausimą "Mama, kiek uždirbi?"

12. Sep 2011, 09:10

sulaukiau tokio klausimo, kai dukrai buvo 7 metai. Paaiskinau paprastai, kad uzdirbam su teveliu tiek, kad galetume gyventi taip, kaip dabar gyvenam, o ar tai daug, ar mazai, nekomentavau.

11. Sep 2011, 14:48

Pas mus mokykloje ir darzelyje vaikai turi zinoti ka dirba tevai..ne konkreciai,bet yra klausiama vaiku del raidos..zinoma algos niekas nekla.