Mano dukrą vadina storule ir dičke

Mano dukrą vadina storule ir dičke

22. Sep 2011, 09:00

 

Violeta (raganele):

 

Sveiki, esu Mamyčių klubo narė. Auginu 2 metukų dukrytę Emiliją. Džiugu, kad yra toks portalas, kur gali pasiskaitinėti, pabendrauti ir sužinoti įvarių dalykų, susijusių su mūsų angelėlių augimu, sveikata bei vystymusi. Skatinėjau straipsniukus ir vienas privertė susimąstyti „Kodėl toks dičkis? Nusprendžiau pasikonsultuoti su MK specialistais.

 

Suprantu, kad yra daugmaž vaikų augimo standartai (ūgis, svoris, metai), bet juk ne visi vaikai vienodi. Manoji princesė gimė laiku, svėrė 4,100 kg, 54 cm ūgio. Ji jau tada atrodė didelė, na ir augo kaip ant mielių.

 

Dabar Emilijai 2 metai ir 2 mėn., sveria 23 kg, ūgis 104 cm.

 

Gyvenam užsieny. Kai buvome pavasarį Lietuvoje, lankėmės pas savo šeimos gydytoją. Guodžiausi, kad dukrytė yra didelė ir gan dažnai iš aplinkinių išgirstame tokias replikas kaip: "Oho kokia stora, mažiau maitink", "storuliukė" "dručkė" ..ir pan...

 

Man kaip ir kiekvienai mamai sopa širdelę dėl tokių žodžių, nepasakyčiau, kad ji daug valgo, bet apetitu tikrai nesiskundžia. Saldumynus ribojam, bet ne visada nužiūrėsi, kai kokia teta slapčia įduoda saldainių ar kokį pyragėlį :)

 

Gydytoja atsakė, kad ji nėra stora, bet yra labai didelė!Atitinka 4-5 metų vaiko amžių. Sake, kai užaugs, bus manekenė, bet skaudu girdėti, kai sako, jog toks svoris jos amžiuje yra nenormalu! Maitinu savo vaiką sveiku maistu, jokio greito maisto, traškučių, gėrimų su burbulais ir pan.

 

Na bet pati esu iš šeimos apkūniųjų, nors visai nesinorėtų, kad vaikas dėl to kentėtų. Kol ji mažutė, nelabai dar supranta, bet tuoj prasidės tokios replikos ir iš vaikų. Prašau patarti, ką turėčiau daryti, ar tikrai jau toks svoris yra NENORMALUS?

 

Mergytė daug juda, yra aktyvi, na ir valgo normaliai. Šiuo metu laukiuos antrojo vaikučio, bet tas nėštumas netgi skirtingas, turiu omeny pilvo didį :) Juokiamės su vyru, kad mergytę turim didelę, o sūnelis gims smulkutis :)

 

Bet, žinoma, svarbiausia, kad visi būtų sveiki :) Dėkoju už patarimus.

 

Psichologė Vika Aniulienė:

 

Pirmiausiai, kokios mintys kilo perskaičius mamytės laišką: domina, kaip mergaitė realiai atrodo, ką sako pediatrai? Šiaip vaikams labai didelis ir greitas augimas atneša visokių nemalonių fizinių išgyvenimų, pvz. skausmą, tempimą.

 

Jei kalbėsime apie sveikatą, svarbu įsitikinti, jog viskas yra normos ribose: kraujas, šlapimas, širdies veikla, kraujotaka. Ypatingai paauglystėje (staigaus augimo periode) yra žinoma nelaimingu atsitikimų, kaip pvz. vienas organas nesugeba aptarnauti organizmo, nesuspėja augti su juo. jei išties mergaitė išskirtinai greitai auga, svarbu pasižiūrėti į šią situaciją per sveikatos prizmę.

 

Jei su sveikata viskas tvarkoje ir rūpinamasi tik psichologine busena, tai viskas bus taip, kaip bus paruoštas vaikas. Yra žmonių, kurie nuo gimimo būna kitokie pvz. raudona plaukų spalva yra žmonių, kurie augdami igyja išsikirtinumą, pvz didelis kūno svoris, akiniai, ilgi plaukai, apsirengimo stilius ir pan.

 

Visiškai nesvarbu, ar žmogus toks gimė ar toks tapo, ar turejo pasirinkimą, ar tiesiog toks yra. Jei jis save suvoks kaip vertybę, kaip unikalų, vienintelį, mylimą ir labai svarbų, joks kitas žmogus nesugebės jo įžeisti. Dėl to svarbu apskritai visiems vaikams skiepyti pasitikėjimą savimi.

 

Jokiais būdais nemeluokite ir neneikite tiesos. Pabrėžkite tą nerimą, keliantį bruožą ir paverskite jį pliusu. Pvz."Man labai gražūs tavo raudoni plaukai, tu esi saulės vaikas ir išsiskiri iš kitų. Ar žinai, kad labai nedaug žmonių gali džiaugtis tokiais plaukučiais? Pasižiūrėk, kiek moterų dažosi plaukus ir stengiasi, kad ju plaukai būtų tokie kaip tavo."

 

"Tavo randelis ant krūtinės po operacijos visada tau primins, koks stiprus tu esi, čia stiprybės ženklas", "tu esi didelė ir turi didelę nuostabią, gerą širdutę. Tu gali tapti kuo nori, gali ginti kitus nuo skriaudikų, gali būti manekenė, gali tapti tuo, kuo nori".

 

Svarbu pasižiūrėti į problemą iš kitos pusės, kiekvienoje situacjoje absoliučiai galima rasti tiek pliusų, tiek minusų, svarbu tai, ką mes pabrėžiame. Jei vaikui nuolat aiškinsime, koks jis mylimas, ypatingas ir nuostabus, jam visiskai nerupės, kad kažkas jį mokykloje pavadins "ačkariku" ar "ryžu", ar "storu".

23. Sep 2011, 14:09

beje jos ugis yra dabar 95cm 😀

23. Sep 2011, 13:59

Sveikutes mano mergyte ir vadina storule, jai yra 2metai ir 5men ir ji sveria apie 16kg, man cia yra tragedija kad ji tiek daug sveria, as zinokit tikrai neduodu jai daug valgyti, jei matau kad vakare nori valgyti, duodu obuoliuka, bet ne kaip kitos mamos buna dar koses bliuda duoda 🤔bet cia yra musu kalte kad ji stambi, nes kai ji gime ji valgydavo misinuka ir su tuo misinuku mes ja permaitinom, nes 4men ji svere net 8kg 😕 gal zinokit as ir blogai darau, kad kartais neduodu valgyti jai to ko ji nori, bet as zinau, kad ateityje ji man tik padekos uz tai, nes as matau kaip eina 5metu mergaite kuri sveria kokia 36kg, vos pajuda ir is jos saiposi vaikai, net ir is jos mamos saiposi 😕 ji pas mus ir taip yra nedrasi, tyli, o jei dar saipytusi is svorio 😥bet aisku cia kiekvienos mamos reikalas yra kaip auginti vaika, bet jei raganele tu pati sakai kad esi ne is kuduju, tai ner ko noreti kad ir mergyte butu ne kuda 😀 beje mes ejom del svorio tirktis pas endokrinologa, tyre hormonus, skydliauke, nes nuo ju dar buna svoris didelis tiek pas vaikus tiek pas suaugusius, bet ten istyre sake viskas gerai, ji isaugs ta svori ir ka 1metu ji svere 12kg ir per 1metus 6men iki dabar te priauago apie 4kg, jau cia sake normalizuojasi svoris pas ja 😀tad siulyciau del savo ramybes nueiti ir issitirti pas endokrinologa, ten tik kraujo tyrimus padaro ir viskas ir pasako ar yra virsvoris, ar yra sutrikimu ar tiesiog isaugs 😀

22. Sep 2011, 16:23

sveikos mamytes, gal cia nestumas savo daro bet skaitidama JUsu komentarus net pravirkau 😀 kaip minejau straipsnyje taip pasikartosiu kad stengiuos matint savo dukryte kuo sveikesniu maistu,(be padazu visokiu, keciupu, majonezu ir t,t) bet svoris jai nekrenta.... tad belieka tiket kad sulaiku pasikeis. Svarbiausia kad sveikatos rodikliai geri, ji puikiai jauciasi, neserga,yra judri. Na o del tu repliku, zinoma kad skaudu, bet stengiames nebekreipti demesio 😀 Aciu mielosios uz palaikyma 🌷 kaip cia viena mamyte gerai pasake :"geriau jau storule nei durnelis..." 😘

22. Sep 2011, 15:26

tai jau geriau plonas, nei stambus kaip suauges zmogus😀

22. Sep 2011, 14:58

😃

22. Sep 2011, 14:52

Vieniems atrodo per stori, o man mano vaikas atrodo per kudas 😃 Noretusi tu putliu zanduku 🤣

Krisliukas Krisliukas 22. Sep 2011, 14:51

va Beno klasiokas yra,na labai jau storas, siaubingai ir didelis.. kai ateina į svečius, pasiūlau pietų pavalgyt.. Benas valgo sriubą, o jis tuo metu nevalgo,mat nemėgsta..bet kai pasiūlau saldainių ar torto - niekada neatsisako, kaip ir sūrelių 😃 mat jam sriuba nėra maistas, jam saldumynų duok.. vat ir pamačiau akivaizdžiai jo mitybos įpročius 😉

Krisliukas Krisliukas 22. Sep 2011, 14:49

Jurga, aš puikiai suprantu.. jeigu genetika, tai žinoma, kad nieko nepadarysi..bet jeigu netinkami mitybos įpročiai? gal per daug padažų, riebalų,majonezo, dešrelių, dešrų, keptų bulvių.. jei vaikas valgo garuose gamintą mėsytę ir daržovių kalną, sriubos..tai abejoju ar būtų toks svoris..o va kaip aš dabar, kemšu keptus sausainius ir pyragus, ko niekada gyvenime nenorėjau ir nėmėgau, plius lašiakus naktim, tai ir svoris man auga 😃 na bet nieko, numesiu aš to svorio kai laikas ateis 😉

22. Sep 2011, 14:25

manau paauglystėje ji pakūs, nes man buvo tas pats, buvau bačkutė, pradėjo kavalieriai rūpėt,sukūdau........ 😃

22. Sep 2011, 14:22

Kristina gerai būrų, kad viskas priklausytų nuo jūsų norų 😀 ir tikrai jei vaikas būtų stambus nebejuokautumėt, o galvotumėt kaip jam padėti tie fiziškai tiek morališkai 😉
jei pameni mano pana lanko ir sulčių stovyklas ir sportuoja ir šoka, bet svoris nekrenta nors tu ką, o auga kartu su ūgiu 😉

Krisliukas Krisliukas 22. Sep 2011, 13:49

hm.. nenorėčiau, kad mano dukrytė būtų tokio svorio.. maniškis vyresnysis, kuriam 8 metai sveria 23 kg..
gal tiesiog maistas per riebus, o gal tai genai, jei ir giminėj visi apkūnūs.. na tikrai opi problema
mes su vyru juokaujam, jei mūsų dukra paauglė būtų labai apkūni, tai bėgiotų kasdien ratus aplink namą 😀

22. Sep 2011, 13:45

musiske priesingai yra skrumnute.Nors ir as visa laika tokia buvau😀manau viskas turi buti proto ir sveikatos ribose😉

22. Sep 2011, 11:27

Mano mazyle irgi ne maza, gime 4010 g ir 55 cm, iki metuku buvo labai apvali, visuomet virsijo normas tiek svoriu, tiek ugiu, prisiklausiau labai daug nemaloniu repliku, skaudziausia buvo girdeti nesamones is daktaru, kad maitindama krutimi as ja permaitinu (???) ir t.t. ☹ Daug asaru praliejau.. Musu gimineje nera storuliu, su vyru esame normalaus sudejimo, todel niekaip nesuprasdavau kas ne taip. Visi sveikatos rodikliai buvo ir yra super. Taigi, tiesiog nusiraminau ir ismokau atsikirsti arba nekreipti demesio. Dabar gyvename uzsienyje, mazyle neseniai atsvente 2 m. ir greitu laiku eisim matuotis ir svertis, todel dabartinio svorio nezinau, bet 1,5 m svere 17 kg ir buvo 98 cm ugio. Cia uzsienyje sesute man nesake nieko panasaus kaip kad LT daktarai. Mergaite yra sveika, judri, laaaabai daug laksto ir tiesiog akyse kusta. Nieko baisaus, kad neitelpa i kazkokias lenteles, kiekvienas vaikas individualus. Valgo tikrai nedaug maniske. Suradau panasaus likimo mamyciu inyternete, susisiekiau ir visu vaikiukai ties 4-5 metais susilygino su bendraamziais daugmaz. Tuo labiau, kad mano vyras pasirodo iki 3 metuku buvo tikras burbulas, o dabar net nepasakytum. As nepergyvenu, o tiesiog auginu ir dziaugiuosi kiekviena diena 😍 Linkiu tau stiprybes! 😘

neri neri 22. Sep 2011, 10:35

oho ,tikrai aukšta panelė ir svoris normalus pagal jos ūgį 😉 maniškė gerokai žemesnė 😀 o gal bus krepšininkė 👍

22. Sep 2011, 10:05

Miela mama pas mus ta pati bėda, dukra gimė 4150, 56 cm, dabar jai 10 mėtų sveria 63 kg, ūgis 160, koja 40, mūsų skaičiai atitinka didelio žmogaus duomenis. Daug tyrimų buvo daryta, bet visi čiki piki, jokios ligos nėra, tiesiog didelė pana, nes ir tėveliai ne menki 😀 sulaukdavau komentarų ribok maistą ir pan, čia ne esmė...., buvo ir dietų ir dar visa kitą...taip pat patyčios darželyje ir mokykloje, dabar ji nebe taip skaudžiai reaguoja, nes turim atsakymą, jei kas sako storulė, ji atkerta geriau storulė, negu durnelis 😀