Maži vaikai ausų uždegimu serga dažniau

Maži vaikai ausų uždegimu serga dažniau

28. Jan 2015, 16:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pastebėta, kad kur kas dažniau ausų uždegimu serga vaikai iki trejų metų amžiaus. Kodėl? Kokios to priežastys? Kaip gydyti?

Pasak vaikų ligų gydytojų, vidurinės ausies uždegimą galima "pasigauti" šaltuoju metų laiku, kai siautėja viršutinių kvėpavimo takų infekcijos.

Kokios ausies uždegimų priežastys?

Ausies uždegimą sukelia infekcija, kuri patenka pro nosiaryklę per ausies trimitą - klausos vamzdį, jungiantį vidurinę ausį su nosiarykle.

Nustatyta, kad daugiausiai serga maži vaikai, kurie trumpai buvo maitinami krūtimi, neturintys stipraus imuniteto, lankantys darželius, mokyklas.

Todėl kalbant apie ausies uždegimus, labai svarbu gydyti prasidėjusią slogą ir nelaukti, kol ji savaime praeis. Pirmiausia tai yra tinkama nosies priežiūra - jei kūdikis nemoka išpūsti nosytės, sekreto ištraukimas specialiu siurbtuku, taip pat nosies gleivinės drėkinimas jūros vandeniu.

Kaip suprasti, kad vaikui skauda ausį?

Mažam vaikui sunku tai parodyti. Tačiau kai skauda ausį, vaikas dažnai verkia, blogai miega, yra neramus, gali ir karščiuoti, net praranda apetitą. Otitas gali pasireikšti ir tuomet, jei vaikas anksčiau buvo peršalęs, kosėjo.

Viską tiksliau nustatys ir ištirs gydytojas, todėl kuo skubiau būtina nuvežti apžiūrai. Ausies būgnelio apžiūrą gali atlikti ir šeimos gydytojas, ir pediatras.

Gydymo būdai

Dažniausiai nekomplikuotas ūminis vidurinės ausies uždegimas gydomas namie. Vaikučiui skiriami vaistai, mažinantys skausmą ir temperatūrą. Ant ausies patariama dėti šildančius kompresus.

Antibiotikai skiriami tik tais atvejais, kai ausies uždegimo simptomai galutinai aiškūs, nes antibiotikai pagreitina sveikimą, o jei uždelsiama su gydymu, liga gali pereiti į lėtinę.

Gydant mažiems vaikams ausies uždegimą, svarbiausia, anot pediatrų, sumažinti patį skausmą. Tad savo vaistinėlėse turėkite skausmą ir uždegimą mažinančių vaistų. Uždegimas gydomas daugiau nei savaitę.

Gydymas turi būti kompleksinis - ne tik vaistukai, bet ir gera psichologinė aplinka, subalansuota vaiko mityba, vitaminų vartojimas.

Ar yra tarp mūsų vaikučių, kurie sirgo ausų uždegimu? Kaip ilgai jį gydėtės?