Mažiausiųjų sveikatai – mankštos ir masažai

Mažiausiųjų sveikatai – mankštos ir masažai

02. Feb 2017, 12:21 GemmaCentras GemmaCentras

Rūpestingi tėvai žino, o gydytojai patvirtina - fizinis aktyvumas kūdikiams ir mažiems vaikams būtinas nuo pačių mažiausių dienų. Tai ne tik smagus laikas su vienu iš tėveliu, bet ir nauda augančiam organizmui. 

Reabilitacijos centro „Gemma” kineziterapeutė Kristina Vilimaitė sako, kad tinkamai atliekama kineziterapinė mankšta skatina kūdikių kognityvinę ir motorinę raidą.

„Jei tėvai nori, kad kūdikis augtų sveikas, linksmas, gerai miegotų ir turėtų apetitą - fizinis krūvis pritaikytas prie jo amžiaus tiesiog būtinas”, - sako ji. Kūdikiams iki metų kineziterapija ir mankšta rekomenduojama raumenų tonuso sutrikimams, raumenų asimetrijos, kreivakaklystės profilaktikai ir gydymui, taip pat patologijoms po gimdymo gydyti.

 Galima atlikti ir namie

Tėvai dažnai nežino, kokiais atvejais prašyti pediatrų kineziterapijos užsiėmimų ir papildomų mankštų. Patys medikai pataria į kineziterapeutus kreiptis kilus mažiausiai abejonei dėl vaiko raidos.

Kineziterapeutas atsižvelgęs į kūdikio raidos ypatumus ne tik pakonsultuos tėvus, bet ir rekomenduos ką veikti su mažyliu namuose jo būdravimo metu, kaip tikslingai išnaudoti bendrą buvimo kartu laiką. Visai nesudėtingais judesiais namų sąlygomis tėvai gali padėti kūdikiams, pavyzdžiui, normalizuoti raumenų tonusą. Reikalingų judėsių gali pamokyti kineziterapeutas.

Reabilitacijos centro „Gemma” kineziterapeutė sako, kad mažylių tėvai dažnai klysta manydami, jog kineziterapijos ir masažo tikslai tie patys ir jei mažyliui daromas masažas, neverta lankyti kineziterapinės mankštos.

„Masažo tikslas atpalaiduoti raumenis, suaktyvinti kraujotaką, mažinti raumeninę įtampą. Kineziterapinės mankštos metu stiprinami raumenys ir mokoma teisingai atlikti judesius”, - skirtumus apibūdina ji. Kiekvieną mėnesį kūdikis turi išmokti naujų judesių ir įgūdžių. Pavyzdžiui, keturių mėnesių kūdikis turi tvirtai laikyti galvytė ir ją kontroliuoti, gulėdamas ant pilvo tvirtai remtis dilbiais. Jei vaikas to nedaro, kineziterapeutas gali padėti sustiprinti atitinkamus raumenis, kad vaikas galėtų tą daryti. Mankštų metu tėvai apmokomi teisingai mankštinti vaiką namuose. Kineziterapija kūdikiams rekomenduojama nuo 3 mėnesio. Paslaugos reabilitacijos centre „Gemma” teikiamos ir su gydytojų siuntimais.

www.gemma.lt