Mažylį pasodinti ar laukti, kol jis pats atsisės?

Mažylį pasodinti ar laukti, kol jis pats atsisės?

09. Apr 2015, 10:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kada mažylį galima sodinti? Yra įvairių nuomonių: vieni specialistai teigia, jog jokiu būdu negalima vaiko sodinti iki 6 mėnesių, o štai užsienio literatūra mini, kad iki 6 mėnesių galima sodinti specialiuose krėsliukuose.

Apie tai, kokie pavojai gali kilti, per anksti sodinant kūdikį, ir kokių klaidų nedaryti, kalbamės su Sutrikusio vystymosi kūdikių namų kineziterapeute Loreta Bucevičiene.

Pasak specialistės, ne amžius apsprendžia vaiko vystymąsi ir jo raidą.

"Mes, kineziterapeutai, vadovaujamės pagrindiniais prinicpais, tai - individualumas, savivertė ir savarankiškumas. Jeigu vaikas savarankiškai nori sėdėti, jo galvytės programa tai leidžia daryti ir jis nemaištauja, jaučia komfortą, tai jis gali pats sėstis kad ir nuo penkių-šešių mėnesių", - teigė kineziterapeutė L.Bucevičienė.

Tačiau specialistė patarė patiems nesodinti vaikučio, o geriau stebėti, ko jis nori ir kaip elgiasi.

"Savarankiškai kūdikis ima sėdėti maždaug 10 mėnesių, po to, kai jis ima verstis šonus, kai pasodintas pasėdi ir šliaužia, po to priima padėtį keturiomis, o tada ropoja. Tik iš padėties "keturiomis" jis atsisėda savarankiškai. Matome, kad jis laisvai sėdi, jo rankytės niekur neatremtos. Jeigu vaikas sėdi ir jo nugrytė yra tiesi, vadinasi, jo kūno svorio centras yra dubenyje - tai idealu", - pasakojo L.Bucevičienė.

Tad neskubinkime vaikučio sėstis - ateis laikas ir jis pats tai padarys.

Jam sėdint taisyklingai, jo laikysena augant bus puiki.

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 09. Apr 2015, 13:04

Sutinku, kad pasodinti, apdėti pagalvėmis ir palikti tiek, kiek ramiai išbūna - nesąmonė ir to daryti nereikia, bet net nesulaukus pusmečio Oliviją pasisodinu ant kelių kol kažką žaidžiam, kalbu su kažkuo prie stalo ar net reikia pabaigti laišką parašyti ir nemanau, kad kažkas blogo.

motinysteveza motinysteveza 09. Apr 2015, 10:30

ir aš už tai, kad laukti, o ne sodinti. Jie ir taip turi ką veikti, nei būti pasodintam.