Vaikas gėdijasi nuogo kūno? Tai susiformuoja kūdikystėje

Vaikas gėdijasi nuogo kūno? Tai susiformuoja kūdikystėje

10. Feb 2016, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pirmomis savo gyvenimo dienomis kūdikis pažįsta save ir supantį pasaulį. Niekas jam nesako, koks turi būti vyras ir kokia moteris, kaip suprasti savo lytį. Tai, kaip žmogus susigyvena su savo kūnu, daugeliu atveju priklauso nuo vaikystės.

Iki šešerių metų amžiaus vaikas gauna naudingą informaciją apie save, būtent ši informacija suteikia jam suvokimą apie kūną, santykius su žmonėmis ir lytiškumą. Apie tokio amžiaus vaikų vystymąsi pasakoja psichologė Vita Kalnina.

Pirmieji metai – PAJUSK PASAULĮ!

Tik gimęs kūdikis imasi rimto darbo – pradeda pažinti pasaulį. Pirmasis ryšys su aplinka, mama ir tėčiu vyksta odos ir fizinio kontakto pagalba.

Nežiūrint į tai, kad vaikas dar visai mažas, visgi pirmoji patirtis susipažįstant su tėvais daro įtaką tam, kaip žmogus suvoks ir išgyvens savo pirmuosius seksualinius pojūčius.

Nuo to priklauso ir tai, kaip vaikas suvoks savo kūną, pavyzdžiui, ar nesigėdys jo. Ar žino vaikas, kokie prisilietimai jam patinka, o kokie ne, ir ar gali jis apie tai pasakyti?

Tai, ką vaikas išgyvens vaikystėje, padės pagrindus jo veiksmams vėliau, tapus suaugusiu. Nuo to, kaip mama elgėsi su vaiku jam esant mažam, koks buvo jos santykis su juo, priklausys, kaip tas užaugęs vaikas elgsis su savo vaikais.

Kaip maitino, prižiūrėjo mažylį, ar buvo tam tikras dienos ritmas/režimas? Ar pakankamai šiltas ir ilgas ryšys vaiko su tėvais? Ar vaiko priežiūra vyksta greitai ir automatiškai, ar tas pats sauskelnių pakeitimas yra atliekamas švelniai, neskubant, kad mažylis spėtų pasidžiaugti mamos prisilietimu?

Galima sakyti, kad aplinką vaikas pažįsta ir suvokia per burną. Ypač iki metų. Burna mažylis ne tik valgo, bet ir deda į ją viską, ko reikia ir nereikia. O maitinimas kūdikiui – tai proga pabūti dviese su artimiausiu žmogumi – mama.

Būdamas su mama mažyliui labai svarbu pajusti malonius jausmus, suprasti, kad yra mylimas. Bet kurio amžiaus vaikas sugeba pajusti meilę ir švelnumą.

Visi daiktai, kuriuos jis paima, anksčiau ar vėliau atsiduria burnoje – juk reikia patikrinti skonį. Tokiu natūraliu būdu mažylis susipažįsta su pasauliu.

Šiame amžiuje vaikui labai svarbu pajusti savo kūną nuogą, nes jis pažįsta jį prisilietimais. Kai kuriuos tėvus gal trikdo, kai vaikas bando liesti savo lytinius organus, tačiau nėra ko nerimaut. Leiskite mažyliui būti smalsiam, nes taip formuojate jo asmenybę.

Jei pavyzdžiui, mažylis nori paliesti mamos krūtį, leiskite – patenkinkite jo smalsumą, žinoma iki jums priimtinų ribų. Tačiau jei jums nepatinka vaiko prisilietimai, neleiskite tai vaikui daryti, nes jis jaučia neigiamas emocijas.

Prisilietimai turi dvi reikšmes: jie suartina vaiką su tėvais ir rodo ryšį, artumą, prisirišimą, džiaugsmą. Tačiau reikia atminti, kad prisilietimai turi ribas. Jei tėvai juose įžvelgia kažką nepadoraus, prisilietimus reikia nutraukti.