Vaiko poilsis ir saugumas vasarą: kineziterapeutės patarimai

Vaiko poilsis ir saugumas vasarą: kineziterapeutės patarimai

18. May 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vis daugiau laiko su vaikais praleidžiame ne namie. Įvairios pramogos, ekskursijos, atrakcionai, žaidimų aikštelės...Specialistai primena dar ir dar kartą, kaip svarbu rūpintis vaiko saugumu ne tik namie, bet ir lauke. Jei namų tvarka jau aiški ir įprasta, lauke galioja šiek tiek kitokios saugumo taisyklės. Apie vaikų saugumą vasarą ir ką vertėtų atminti, Mamyčių klubui pasakoja vaikų kineziterapeutė Lolita Keberga.

Svarbiausia, ką reikia turėti galvoje - vaiko amžius ir jo aktyvumas. Iki vienerių kūdikį pavojinga palikti be priežiūros net ir ant neaukštos pakylos - ant jos jis pats užlips, tačiau nusileisti sunkiau. Saugiau mažyliui žaisti ant žemo paviršiaus, kur nebus jokios rizikos, siekant žaisliuko, pavirsti ant šono ir nukristi.

Kalneliai ir kopetėlės vaikų žaidimo aikštelėse netinka vaikams iki metų amžiaus. Pirma, jie negali įvertinti savo jėgos, antra, neįmanoma numatyti, kaip tą minutę pasielgs vyresni vaikai. Įsitraukę į žaidimą vyresnieji gali nepastebėti mažiuko ir atsitiktinai jį stumtelti ar kitaip užgauti.

Metų ir vyresnis mažylis jau mokosi vaikščioti, bet ne iš karto stabiliai ir užtikrintai. Tėvai turėtų nuolat jį stebėti, neišleisdami iš akių ir parinkdami jam kiek galima saugesnę aplinką. Nelygus paviršius, duobutės ar grumstai mažajam vaikščiotojui gali būti neįveikiami, todėl visada būkime šalia.

Pasak vaikų kineziterapeutės, tėvai visada turėtų stebėti, kad vaikas neliptų aukštai. Kritimas nuo aukštumos - vienas dažniausių vaikų trauminių įvykių. O vasarą neretai nutinka nelaimingų atsitikimų namuose dėl atidarytų langų.

Vaikas vystosi palaipsniui. Baziniai įgūdžiai jau įsisavinti, tad beliko įvaldyti sudėtingesnius veiksmus bei tarpusavio ryšius. Nelaukite iš vaiko daugiau, nei jis sugeba savo amžiuje.

Verta žinoti, jog lankant su vaikučiu įvairius žaidybinius, edukacinius užsiėmimus, jo gebėjimas susikaupti trunka nuo pusvalandžio iki valandos, ir ne dažniau kaip tris kartus per savaitę. Tai optimali  apkrova ir kalbant apie fizinį vaiko aktyvumą.

Mes negalime reikalauti iš vaiko absoliutaus atsidavimo, atiduodami jį, pavyzdžiui, į lauko teniso, baseino ar futbolo užsiėmimą, ir po to dar su šeima vakarais važinėjame dviračiu.

Bet jei jūsų šeimoje propaguojamas aktyvus gyvenimo būdas ir vaikai nuo mažens linkę aktyviai judėti bei sportuoti, tuomet jų ištvermingumas bus gerokai didesnis, nei tų vaikų, kurie ne tokie aktyvūs.

Tačiau pernelyg didelė ir nuolatinė fizinė apkrova ilgainiui gali turėti įtakos vaiko miego kokybei ir emocinei sveikatai.

Kokia avalynė labiausiai tinka pasivaikščiojimams?

20180517174340-17747.jpg

Kineziterapeutė pataria tėvams vasarą leisti vaikams kuo daugiau bėgioti basomis pagal galimybes.

O kai būtina, parinkite vaikams avalynę:

- stabilią, kad vaiko koja batuose ar basutėse neslydinėtų ir būtų stabili,
- su supinatoriumi, jei reikia. 

Graži, bet prie pėdų neprigludusi avalynė gali pakenkti vaiko kojai, pavyzdžiui, jei sandaliukai per dideli ar per laisvai užsegti, gali užkliūti kur nors arba tiesiog koja nestabiliai pakrypti. 

Galimi pavojai lauke:

  • batutas - neleiskite ant jo pačių mažiausių su vyresniais vaikais
  • laipiojimas medžiais - kritimai būna ypač traumuojantys
  • sūpynės - pro jas bėgdamas mažylis gali rimtai nukentėti
  • riedučiai, dviračiai, riedlentės - vaikas būtinai turi turėti šalmą ir apsaugas

- Nuolat paaiškinkite vaikui, kur jam galima vaikščioti ir aiškiai parodykite tai.

- Užsiimkite su mažyliu pagal jo amžių ir vystymąsi, pasirinkite tam tinkamas vietas

- Vengiant nudegimų saulėje ir perkaitimo - patys gerkite daug vandens ir nuolat siūlykite vaikui, saugokite mažuosius nuo tiesioginės saulės spindulių, naudokite apsaugos priemones nuo saulės.

- Saugumas vandenyje - visada būkime su vaikais. Niekada nepalikite vaikų be priežiūros, nesvarbu, koks bebūtų jų amžius!

20180516235158-17657.jpg

Už linksmą vasarą be traumų ir aktyvius užsiėmimus - sauskelnės-kelnaitės Huggies® Pants!

Visiška judėjimo laisvė!

20170118143519-89747.jpg