Mažylio tuštinimosi bėdos: pataria gydytoja

Mažylio tuštinimosi bėdos: pataria gydytoja

28. Dec 2015, 10:16 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Sandros laiško:

Laba diena, 

Gal Jūs galėsite padėti. Susidūrėme su mažylio kakojimo bėdomis. Mūsų mažyliui beveik 3 mėnesiai. Nuo 2 mėnesių prasidėjo kakojimo problemos, vis retėjo kakučių skaičius. O dabar jau kelintą kartą jis pats nepakakoja. Esame net 7 dienas laukę. Jis steni, virkauja, ir atrodo, kad niekas neišeina. Maitinu tik mamytės pienu iš buteliuko (dėl tam tikrų priežasčių). Dujos pasišalina. Prieš kiekvieną maitinimą masažuojam pilvuką, palankstom kojytes, stengiamės ant pilvuko guldyti, nors nemėgsta jis visai ant pilvo gulėti. Pakakoti padeda tik mikrolax, arba virinto vandens klizmutė. Dar geria mažylis biogaia, o dabar geria gefilus bakterijas. Ar normalus toks kakojimas? Ar galėtų būti kokia nors priežastis? Mūsų gydytojas sakė laukti 7 dienas. Bet mažylis jau 4-5 d steni ir virkauja, pilvukas nėra kietas. Ką patartumėte? 

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Sandra, manau viską darote gerai. Kūdikiams, maitinamiems mamytės pieneliu, būna tokių periodų: keičiasi žarnytėse esanti flora, žarnyčių judesiai, atsiranda tuštinimosi sutrikimų. Mamytės pienelis, kaip žinote, yra labai svarbus Jūsų vaikeliui, todėl suvirškinamas itin gerai. 

Dažniausia daroma “klaida” – mama pradeda valgyti labai nekoloringai, maisto valgo mažai, tad jos pienelis visiškai suvirškinimas ir išmatų dar labiau sumažėja. Rekomenduočiau tęsti Gefilus bakterijas po 5 lašiukus per dieną, pilvuko masažiukus, atsipalaiduoti padeda maudynės, mamytei reikia valgyti visavertį maistą, nepamiršti gerti skysčių ir, nors ir nepatinka, prieš maitibimą, guldyti ant pilvuko.

Neskubėkite su klizmutėmis, o laisvinamieji vaistai neskiriami. Vietoje mikroklizmučių galima duoti laktuliozės preparatą (iki 5 ml/per dieną), didinančių išmatų tūrį, reguliuoja storosios žarnos veiklą.

Visada stebėkite kūdikį: jis jaučiasi puikiai, išmatų laukti galima iki 10 dienų, jei ne – kreiptis pas jus prižiūrintį gydytoją.  

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola