Mažylis geria daug sulčių: galimi pavojai

Mažylis geria daug sulčių: galimi pavojai

02. Jun 2014, 15:57 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip gi atsilaikyti prieš sultis? Ne vienas mažylis jas mėgsta ir net "dreba" pamatęs. Žinoma, jas sveika ir gardu gerti, tačiau šiukštu - neduokite jų per daug, ypač mažam vaikui. Kodėl?

Galimi pavojai, "padauginus" sulčių:

Pasak gydytojos pediatrės Irenos Putninos, sulčių vaikučiui nereikia "padauginti", nes:

  • jose esantys angliavandeniai gali slopinti apetitą kitiems reikalingiems, mažiau skaniems produktams, 
  • taip pat gali sukelti viduriavimą (dėl skaidulinių medžiagų ir fruktozės).
  • jei sultys vartojamos nuolat ir dideliais kiekiais vietoje vandens - gali vaikučiui atsirasti viršsvoris. 
  • jei mažylis geria sultis naktį, nevalomi dantukai – padidėja dantų karieso tikimybė dėl fruktozės ir sacharozės, kariesą gali sukelti bet kokie angliavandeniai.

Kiek duoti sulčių?

Sulčių duokite vaikučiui tokiu santykiu: 10 ml x vaikučio amžius (mėnesiais). Jei sultys natūralios, neskiestos ar didelės koncentracijos nektaras – iki 100 ml dienai kūdikiui iki 12 mėn., o mažam vaikui užtektų iki 200-250 ml dienai, likutis - kitai dienai šaldytuve arba tėveliams.

Kokia alergijos tikimybė?

Sulčių pasterizacija, kaitinimas šiek tiek sumažina alergijos tikimybę, kai kurie alergenai aukštesnėje temperatūroje suyra. Todėl kartais šviežios išspaustos sultys gali alergizuoti, o kūdikių sultys, kad ir tokių pačių vaisių - nealergizuoja.

Pradedant primaitinti gydytoja patarė imti geriau vienos rūšies sultis ir stebėti, kaip mažylis toleruoja. Tik vėliau, vyresniam kūdikiui (geriau nuo 6 mėnesių), kuris nealergiškas - galima duoti vaisių mišinius.

Alergiškiems vaikams atidžiau rinkite sultis. Atsargiau su ne mūsų kraštų vaisiais ir šaltalankiais, kad neišbertų, nors pastarieji turi labai vertingų medžiagų. Nors kai kurie vaisiai, kaip bananai, kiviai dažniausiai tinka net alergiškiems, mango sultis taip pat neblogai toleruojamos. Alergiją gali sukelti cheminės medžiagos, kuriomis apdoroja atvežtinius vaisius. Kūdikiių sultys tokių medžiagų neturi.

Kinella sultys - sveika ir gardu!

20140602152559-72787.jpg