Mažylis kosti tik atsigulęs: kodėl?

Mažylis kosti tik atsigulęs: kodėl?

25. Nov 2014, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jūsų vaikas aktyvus, turi gerą apetitą, žaidžia, yra linksmas. Jokių sveikatos problemų dienos metu, tačiau vos užmiega, ima kosčioti. Tai sukelia nemažą diskomfortą tiek pačiam vaikučiui, tiek mamai. Kokios to priežastys?

Priežastys gali būti įvairios:

  • Alerginė reakcija. Tai pakankamai dažna vaikų kosulio naktimis priežastis. Reakcija gali būti į gyvūnų plaukus, į pagalvių pūkus, dulkių erkes, taip pat kosulį gali sukelti skalbimo milteliai. Kartais vaikiški nauji baldai turi aštrų kvapą. Tokiu atveju reikia pašalinti alergeną ir kosulys praeis.
  • Dantų kalimasis. Šiuo periodu sustiprėja seilėtekis, miego metu seilės nuteka į gerklę ir vaikas kosti. Šį laikotarpį reikia tiesiog išgyventi, o kai dantys išdygs, kosulys baigsis.
  • Sausas oras kambaryje. Šildymo sezono metu kambariuose nuolat sausas oras. Miego metu burnos gleivinė itin išsausėja ir vaikas kosti. Nakčiai palikite ant radiatorių šlapius rankšluosčius arba naudokute oro drėkiklį.
  • Sloga. Jei vaikutis turi net ir nedidelę slogą, naktį horizontalioje padėtyje išskyros gali nutekėti į gerklę ir mažylis kima kosėti. Kai sloga praeis, baigsis ir kosulys.
  • Ligos pradžia. Ne visi vaikų susirgimai prasideda padidėjusia temperatūra. Kartais apie beprasidedančią ligą signalizuoja sloga ir kosulys. Naktinis kosulys gali liudyti apie faringitą, sinusitą arba rinitą. Šiuo atveju reikia gydytį patį susirgimą, kad kosulys dingtų.

Be gydytojo konsultacijos kategoriškai draudžiama:

-duoti vaistų nuo kosulio, kad palengvintumėte naktinius kosulio priepuolius

-duoti vaikui antibiotikų

Jeigu vaikas kosti miego metu:

-veskite jį pas gydytoją

-duokite gerti nakčiai karštą pieną su sviestu (arba kakavos sviestu) ir medumi

-Pakelkite šiek tiek pagalvę, po čiužiniu galite padėti paaukštinimą, taip vaikučiui bus patogiau atsikosėti.