Mažylis mokosi šliaužti: ką reikėtų žinoti?

24. Jun 2015, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šliaužimas – vienas iš svarbiausių mažylio vystymosi etapų. Jo pagalba vaikutis ne tik stiprina savo raumenis ir stuburą, gerina savo judesių koordinaciją, motoriką, bet taip pat mokosi priimti sprendimus. Tam tikra prasme - mąstyti.

Dabar jau mažylis gali lengvai pasiekti daiktus, kuriuos anksčiau galėjo tik apžiūrėti per atstumą. Jis mokosi valdyti savo kūną, o jo smegenys tuo metu vystosi visapusiškai.

Dar nemažai tėvelių džiaugiasi, jei jų vaikutis peršoka šliaužimo etapą, iškart atsistoja ant kojyčių ir galiausiai pradeda vaikščioti – skubame jus patikinti, jog nei džiaugtis, nei juo labiau didžiuotis nėra kuo. Visų pirma, tvirtam vaikščiojimui ant dviejų kojų mažyliui reikalinga gerai ištreniruota nugara – o tai geriausia padaroma būtent šliaužimo metu. Jį praleidus – ateityje gali išryškėti stuburo iškrypimai.

Ką gi galime padaryti, kad mažylis gebėtų šliaužioti tiek, kiek jam reikia ir neskubėtų stotis ant savo kojyčių?

Mūsų namuose būna dviejų lygių paviršiai. Pirmasis – tai grindys, o kitas – jau ganėtinai aukštas, pavyzdžiui, sofa, ant kurios sėdi tėveliai, arba yra sudėti įvairūs įdomūs daiktai, tokie kaip nuotolinio valdymo pulteliai. Taigi, mūsų užduotis - vaikučio dėmesį sukoncentruoti į grindis ir patiems apsigyventi ant grindų. O tuomet ir mažiukui nekils pagunda bet kokia kaina atsistoti.

Pats gebėjimas šliaužti neateina savaime. Jis atsiranda po daugybės treniruočių ir bandymų. O mes galėtume mažyliui padėti šioje nelengvoje užduotyje ir sudomintį jį šliaužimu.

Skirtingi paviršiai

Idealu, jei namuose grindų paviršiai gali būti skirtingi ir mūsų mažiukas turi galimybę šliaužioti tiek medinėmis grindimis, tiek kilimu.

Vaikas, liesdamas skirtingus paviršius mažomis rankytėmis ir kojytėmis, gauna daug naujų impulsų, nelygumai masažuoja gausybę taškų, esančių delniukuose ir padukuose – o tai ne tik malonu, bet ir naudinga.

Patogi apranga

Atkreipiame dėmesį į tai, kuo aprengtas mažasis sportininkas, besimokantis šliaužti. Kuo mažiau rūbų sluoksnių, tuo jūsų mažyliui patogiau. Puiki tokio ropliuko uniforma galėtų būti trumparankoviai marškinėliai ir sauskelnės.

Šiuo aktyviu periodu mamos neabejotinai įvertins sauskelnes kelnaites  - kurios nevaržo mažylio judesių, taip pat jos lengvai aprengiamos ir nurengiamos, o tai ne mažiau patogu – juk puikiai visi žinome, kaip mūsų mažiukai "mėgsta" persirenginėti.

Žaislai

Jeigu vaikutis jau tvirtai sėdi, o mes norime jį sudominti šliaužimu, žaisliukų jam neduokime ir nepadėkime tiesiai prieš jį. Padėkime juos kažkur šone ir kuo toliau, tuo geriau. Taip mažiukas gauna iššūkį – pasiekti geidžiamą objektą.

Kliūtys

Tiesiog pasodinti mažylį vidury kambario ir tikėtis, kad jis puls šliaužti – nėra itin gera idėja. Vietoje to galime savo kūdikiui pasiūlyti žaidimą – įveikti kliūtis. Pavyzdžiui, ant žemės pridėliojame pagalvėlių ir stengiamės vilioti savo vaikutį jo mėgiamu žaisliuku. Iš pradžių tai gali atrodyti ne taip jau paparasta, bet laikui bėgant mažylis žaidimą turėtų perprasti ir jis jam pradės teikti tikrą džiaugsmą.

Žaidimas “Tunelis”

  • štai dar vienas žaidimas, kuris ne tik prablaškys mamą ir jos mažylį, bet ir suteiks naudos.
  • Ant stalo tiesiame paklodę ar pledą taip, kad jo kraštai siektų grindis. Taip išgauname tunelį, kurio pabaigoje įkurdiname mylimą vaiko žaisliuką arbą mamą, priklausomai nuo to, kas jį labiau motyvuoja tą dieną. Dažnai mažyliai su malonumu žaidžia šį žaidimą.

Išmokęs šliaužti mažiukas iš jį supančio pasaulio stebėtojo tampa aktyviu dalyviu. Šliaužimas – svarbus vystymosi etapas, vedantis prie vaikščiojimo, bet prieš tai vaikučiui reikia išmokti atsistoti ant savo kojyčių – o apie tai jau kitoje serijoje.

20150612113934-90792.jpg