Odontologė: "Nenori valytis dantukų? Paverskite tai kasdieniu žaidimu"

Odontologė: "Nenori valytis dantukų? Paverskite tai kasdieniu žaidimu"

04. Mar 2019, 07:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Audrės laiško:

Ką daryti, kai vaikas nenori valytis dantukų? Gal turite patarimų, kaip įpratinti vaikutį valytis dantukus? Nes pas mus kiekvienas valymas, kaip koks košmaras... Verkia, klykia, lupytės sučiauptos, lyg kas vakarą į karo lauką eitume.

Konsultuoja odontologė Giedrė Gumbelevičienė:

Jei vaiko dantys nebuvo valomi nuo kūdikystės, vėliau pripratinti prie teisingos burnos higienos gali būti sunku. Tačiau svarbiausia, prižiūrint dantukus, yra tėvų iniciatyva ir noras išmokyti vaiką teisingų įgūdžių. Tad nenuleiskite rankų ir pratinkite vaiką prie dantukų valymo pamažu: leiskite jam stebėti, kaip jūs valotės dantis. Vaikams patinka sekti vyresniųjų pavyzdžiu, tad leiskite stebėti kaip juos valote jūs, vyresnis broliukas ar sesutė.

Pasiūlykite vaikui išvalyti dantis jums bei paklauskite, ar jis taip pat norėtų pabandyti išsivalyti savo dantukus. Jeigu vaikas susidomės – iš pradžių lėtai pavedžiokite šepetėliu per dantis, kad vaikas burnoje pajaustų šepetėlį. Nevalykite jų per prievartą ir nenusiminkite, jei per pirmus kartus nepavyks tinkamai išvalyti. Kantriai tęskite dantukų valymo žaidimą kasdien. 

Svarbu, jog vaikas suprastų, kad dantų valymas yra neskausminga procedūra. Tai turėtų tapti kasdieniu žaidimu. Tam gali padėti įvairios skatinamosios priemonės, filmukai apie burnos priežiūrą, knygutės ar sveikų dantukų piešimas. Pagirkite, kokie balti tapo jo dantukai juos išsivalius. Vaizdžiai papasakokite, kodėl reikia valytis dantis, tik negąsdinkite siaubais baubais, odontologu, nes rezultatas gali būti tik priešingas.

Valykite dantukus prieš veidrodį. Dažnai vaikams patinka stebėti, kas daroma šepetėliu burnytėje ir apžiūrėti kokie dantukai būna po valymo. Galite įsigyti smėlio laikroduką, kuris padės pripratinti vaiką ilgiau ir geriau išsivalyti dantukus. 

Kai vaikas apsipranta ir nebeprieštarauja dantukų valymui, skirkite dėmesio kokybiškam išvalymui.  Po valymo visi dantukai turi blizgėti - ant jų neturi likti apnašo likučių.

Ekspertai

Giedrė Gumbelevičienė

Šv. Kristoforo odontologijos gyd. odontologė
Giedrė Gumbelevičienė in-vecaku-skola