Mažylis švepluoja? Nemėgdžiokite jo!

Mažylis švepluoja? Nemėgdžiokite jo!

06. Jan 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasak logopedės Ritos Radzevičienės, jei vaikas nenori skleisti garsų, nemėgdžioja suaugusiųjų, į juos nežiūri, nereaguoja, jau tuomet galima įtarti, kad kažkas ne taip, nes mažylis turi būti gyvas, aktyvus ir turi „gyvai“ reaguoti į tėvus.

Jei norite, kad mažylio kalba vystytųsi sėkmingai, reikia su juo kuo daugiau bendrauti. 

Pirmaisiais metais vaikas jau ištaria sąmoningus trumpus žodelius, bendrauja garsažodžiais, labai daug gestikuliuoja, bendrauja mimika.

Nuo 1,5 iki 2 metukų vaikučiai būna dideli smalsučiai ir vis klausia: „Kas čia?“ Logopedė šiuo laikotarpiu tėvams pataria pasitelkti itin daug kantrybės, nes būtina atsakyti į kiekvieną vaikučio klausimą. Jei vaikas nesmalsauja, nenori bendrauti su suaugusiais, taip pat reikėtų sunerimti.

Jei nuo 2 metukų ir vėliau vaikas nesistengia bendrauti, sako tik trumpus garsažodžius, gestikuliuoja ir rodo mimikas, irgi gali būti problemų ateityje.

„Kalbos sutrikimas – nukrypimas nuo bendrinės kalbos normų. Tai nėra tik netaisyklingas garsų tarimas. Turime galvoje ir žodyną, ir foneminę klausą, ir gramatinę sakinukų sandarą, ir pasakojimo rišlumą, ir tarimą“, – aiškino logopedė R.Radzevičienė.

SVARBU: Jokiu būdu negalima mėgdžioti mažylio šveplavimo – nes vaikas tai gali suprasti kaip atrakciją ir nesistengti vėliau mokytis taisyklingos kalbos.

Patariama su kūdikiu ar vyresniu vaikeliu bendrauti nuolat – žiūrėti į akis ir bendrauti. Be to, jau mažutėliui vaikučiui reikia pradėti skaityti knygeles. Gal jis prasmės ir nesupras, anot specialistės, tačiau vėliau prisimins gerą ir švelnų mamos balsą, tad jam vėliau bus smagu pačiam paimti į rankas knygeles.

Kiekvieno vaikučio vystymasis labai individualus – vieni pradeda kalbėti anksčiau, kiti vėliau. Tad nereikėtų nerimauti ir lyginti savo vaikučio kalbos su kitais. O jeigu Jums neramu, pasitarkite su savo šeimos gydytoja dėl konsultacijos su logopedu galimybės.

 Ar anksti jūsų mažyliai išmoko taisyklingai tarti atskirus garsus/žodžius?