Medus alergizuoja: mitas ar tiesa

Medus alergizuoja: mitas ar tiesa

15. Feb 2013, 07:30

Nuo kada medų galima duoti vaikams? Ar medus – alergizuojantis produktas? O gal tai tik mitas? Apie tai Mamyčių klubui pasakoja gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Asta Budėnienė.

 

Nuo kokio amžiaus vaikai gali ragauti medaus?

 

Anot alergologės, medaus griežtai nerekomenduojama duoti vaikučiams iki vienerių metų amžiaus.

 

"Kūdikiai dar turi šarminę skrandžio terpę, o meduje yra tam tikrų sporų, dėl kurių vaikučio virškinimo sistema nesusitvarkys su medumi. Tad yra rizika, kad vaikutis gali susirgti botulizmu", - aiškino gydytoja.

 

Medus, kaip pabrėžė alergologė, tinka gydyti įvairius susirgimus – peršalimo ligas, esant virškinimo trakto sutrikimams, pilvo skausmui, endokrininiams sutrikimams, esant odos problemoms ir kt.

 

Kokia yra medaus dienos porcija vaikui?

 

Gydytoja nerekomenduoja vaikučiui per dieną duoti daugiau nei 30-50 gramų. Žinoma, geriau šią medaus porciją suvartoti per kelis kartus dienos eigoje.

 

Ar medus – alergizuojantis produktas?

 

Pasak gydytojos alergologės A.Budėnienės, tai, kad medus laikomas alergizuojančiu produktu, iš dalies yra mitas.

 

"Medui dažniausiai būna alergiški žmonės vyresniame amžiuje, kai įsijautrina žiedadulkių alergenams. Kadangi meduje yra žiedadulkių, gali pasireikšti alerginės reakcijos – nuo lengvų iki gana sunkių anafilaksinių reakcijų. Alergija medui gali pasireikšti burnos niežuliu, pilvo skausmu, viduriavimu, sloga, odos tinimiai, dilgėliniu bėrimu ir įvairiomis anafilaksinėmis reakcijomis.

 

Tačiau vaikai paprastai medui nėra alergiški. Kodėl? Todėl, kad vaikai iki maždaug septynerių metų amžiaus, nebūna įsijautrinę žiedadulkių alergenams. Pagal statistiką, medui alergiški būna apie vienas procentas žmonių", - pasakojo alergologė A.Budėnienė.


Jei vaikas alergiškas medui...

 

Jei tėvai pastebi, kad vaikas yra alergiškas medui, nereiktų valgyti ne tik gryno medaus, bet ir vengti jo konditeriniuose gaminiuose, kepiniuose, reiktų vengti kompresų su medumi bei naudoti medų kaip kosmetinę priemonę.