Medus - ir vaistas, ir desertas

Medus - ir vaistas, ir desertas

09. Nov 2015, 12:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar mėgstate medų? Šis bičių produktas vertinamas nuo seniausių laikų dėl savo naudingų gydomųjų savybių.

Kaip sako vienos bitininkystės įmonės vadovė Vilija Budraitytė-Levickienė, medus gali būti ir desertas, ir gydymo priemonė, priklauso nuo to, koks tai medus.

Medaus rūšys

Medus skiriasi tiek spalva, tiek, kvapu, tiek skoniu. Pats šviesiausias yra rapsų medus, pats tamsiausias – grikių medus, ir vasarinis, sukaupęs visų gėlyčių aromatą – taip vadinamas multiflorinis medus.

Rapsų medus laikomas neutraliausiu, jame yra beveik vien gliukozė. O kuo meduje daugiau priemaišų, anot pašnekovės, tuo jis turi stipresnį skonį ir kvapą.

"Grikinis medus turi labai daug žiedų nektaro ir prieskonių, tad jo skonis ypač ryškus. Grikių medų reikia vartoti labai atsargiai, nes jis itin energizuoja. Tad vakare, jei norite gerti medų su pienu, patariama rinktis šviesesnį medų – rapsų arba vasarinį", - patarė V.Budraitytė-Levickienė.

Kuo ypatingas medus su riešutas ir kitais priedais?

Galite valgyti ne vien gryną medų, o jį užpilti įvairiausiais riešutais ar džiovintais vaisiais.

Tam, kad stiklainiuose medumi užpilti riešutais atrodytų skaidriai ir gražiai, medų reikia karamelizuoti – pakaitinti, tokiu būdu suardoma jo kristalinė struktūra.

Medų specialistė patarė kaitinti ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje. Toks pakaitintas medus bus labiau desertas nei vaistas. Jeigu norime gydomojo medaus poveikio, reikėtų vartoti nekaitintą medų.

Kai vasarą medus šviežias ir skystas, nereikia medaus kaitinti, juo tiesiog užsipilkite jūsų mėgstamus riešutus – lazdyno, graikinius, žemės ar kt.

Galima medumi užpilti ir džiovintus vaisius. Manoma, kad medus yra konservantas, tačiau, pasak specialistės, tik tiems produktams, kurie savo sudėtyje neturi daug vandens (mat medus turi savybę sutraukti drėgmę, tada prasideda rūgimo procesas).

Medus „apgavikas“ –  šis produktas labai tiks vaikams, kurie nelabai mėgsta gryno medaus. Tai medus, sumaišytas su kakava, tad atrodo kaip šokoladas. Jo paragavę vaikai tikrai neįtars, kad valgo medų.

Jei norite „žalio“ medaus – jį sumaišykite su mėtų lapeliais. Mėtos atšaldo ir "nugesina" medaus saldumą. Šis produktas tinkamas tiems, kuriems medus yra per saldus. Jį galima valgyti kaip desertą. 

Žiedadulkės ir bičių duonelė

Geltonos žiedadulkės – vyriškos augalų ląstelės, kuriomis bitės maitinasi. Kadangi jos praturtinos įvairiais vitaminais, aminorūgštimis, baltymais, žmogus jas išmokos naudoti kaip maisto priedą. Tai natūralus multivitaminas. 

Jos turi švelniai rūgštų skonį, tad vaikai jomis gali pasibarstyri jogurtą. Galima žiedadulkes ištirpinti meduje. Arba tiesiog užgerti vandeniu. Užtektų 1-2 arbatinių šaukštelių per dieną bičių duonelės suaugusiems. Tai energijos suteikiantus produktas, tad vartoti patariam iš ryto.

Bičių duonelė – tai tos pačios žiedadulkės, kurias bitutės suneša į korį, sudeda į akeles ir užpila medumu, dar truputį paraugina.

Bičių duonelę rekomenduojama vartoti tiems žmonėms, kurie turi virškinimo problemų, dažnai skauda skrandį. Vaikams taip pat galima duoti paragauti bičių duonelės.

Ir bičių duonelė, ir paprastos žiedaulkės turi labai daug geležies, tad šiuos bičių produktus patartina vartoti žmonėms, kurie turi mažakraujystę.

Ar jūsų vaikučiai mėgsta medų ir kitus bičių produktus?