Meilės kalba: mūsų paskatinimo žodžiai

Meilės kalba: mūsų paskatinimo žodžiai

08. Sep 2015, 13:30 lina_baj lina_baj

Aš pati esu labiau iš tų, kuri meilės nereiškia žodžiais, man tai lengviau daryti prisilietimais ar veiksmais.

Tačiau paskatinamųjų, pagiriamųjų žodžių itin pagausėjo mūsų šeimoje atsiradus vaikams - juk juos ne tik pamyluoti turi, bet ir skatinti, girti - "pažiūrėk, kaip gerai pasoklojai lovą", "Kaip šaunu, kad moki pats apsirengti megztuką - pabandyk ir užsisegti striukę pats!".

Stengiuosi vaikus palaikyti ir pagirti ne vien žodžiu "Šaunuolis!" . APie jį tiesą sakant, skaičiau kaip apie neigiamą pagiriamąjį žodį, tad nuo praeitų metų, mes jį stengiamės su vyru iš šeimos žodyno išgyvendinti.

Atgal iš vyresniojo vaiko taip pat gaunu nemažai pagiriamųjų žodžių - juk kaip šauksi, taip atsilieps, tiesa? Dažnai sūnus pagiria skanią vakarienę, labai skanią arbatą, ar vien tai, kad atvažiavau jį anksčiau pasiimti iš darželio :) Ir žinokite, man labai patinka tie pagiriamieji, skatiniamieji sūnaus žodžiais :)))

Su vyru mes kartu suskaičiavome jau 14 metų, tad tiesioginių sakinių "Aš tave myliu"vienas kitam jau nesakome, daug smagiau išgirsti : "O, nauja plaukų spalva! Tau tinka" arba -" Su šita suknele atrodai super!". Vyrą savo ruožtu stengiuosi pagirti ypač kai pagamina pietus ar atneša pusryčius į lovą - tada šypsenos būna ilgai veiduose ir jis gana dažnai tą pakartoja :)

O vaikams myliu tave vis dar kartoju. Ypač mažajai - šnibždu, kai ji verkia ir kai gerai nusiteikusi. Vyresniajam gal jau rečiau, bet atsakymą irgi gaunu su meile, tad stengiuosi nepamiršti ir jam dažniau tą pakartoti.

Prašymai žinoma irgi skamba šeimoje dažnai - stengiamės juos formuluoti aiškiai, nesudėtingai, ne kaip įsakymus, o kaip prašymus. Taisyklės yra taisyklės, jų nefurmuluojame kaip prašymų.

Aišku vyresnėlis dažnai stengiasi viską padaryti pats, jis prašo tikriausiai mažiausiai iš visų, o man, kaip mamai, tenka visų tikriausiai prašyti dažniausiai :) Vyras žinoma, kaip vyras, irgi iš pradžių bando pats, o prireikus, moka paprašyti pagalbos ar kartais tiesiog dėmesio.

O ar man užtenka tų meilės žodžių? Nežinau, nėra jų per mažai, bet per daug tikriausiai nebūna, tiesa? :)

Liucyte Liucyte 09. Sep 2015, 09:43 lina_baj

Aha, paskaičiau A. Landsbergienės komentarą apie tai. Turbūt svarbiausia konkrečiai įvardyti, už ką giriam, o vienu žodžiu "šaunuolis" (manau, kaip ir bet kuriuo kitu vienu žodžiu) lyg ir nieko nepasakoma.

lina_baj lina_baj 09. Sep 2015, 09:11 Liucyte

Jei apibendrinant, tai tas žodis visiškai neskatina vaiko tobulėti, o netgi priešingai. Nežinau, ar gryna tai tiesa, bet stengiuosi dabar pagirti ar paskatinti platesniais sakiniais 😀

Liucyte Liucyte 08. Sep 2015, 13:54

Hm, o kuo nusikaltęs žodis "šaunuolis"? 😀