Pasak specialistų, jei vaikas pradėjo papildomą maitinimą nuo šešių mėnesių, tuomet praėjus porai savaičių ar mėnesiui gau galima duoti košes, pagardintas mėsyte.
Kūdikių ir mažų vaikų patiekalams gaminti rekomenduojama liesa mėsa: veršiena, kiauliena arba paukštiena, dar geriau – jei tai jaunų gyvulių mėsa ar paukštiena.
Pasak Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės gydytojo gastroenterologo doc. Vaidoto Urbono, mėsa vaikui reikalinga pirmiausia dėl geležies. Mėsa yra pagrindinis geležies ir dar vieno mineralo – cinko šaltinis.
Daugiausia geležies – liežuvyje
Pasirodo, geležies daugiausiai yra kiaulienos liežuvyje, antrą vietą pagal geležies kiekį užima jautienos liežuvis, o toliau atitinkamai nemažai geležies turi kiaulienos ir jautienos kumpiai.
Kalakutienoje, ėrienoje ir veršienoje geležies yra šiek tiek mažiau. O mūsų taip mėgstamoje ir dažnai vartojamoje vištienoje jos yra mažiausiai.
Mėsa rekomenduojama nuo 6-7 mėnesių amžiaus
Jei vaikas pradėjo papildomą maitinimą nuo šešių mėnesių, tuomet praėjus porai savaičių ar mėnesiui gau galima duoti košes, pagardintas mėsyte. Žinoma, gydytojas gali parekomenduoti pradėti mėsą valgyti anskčiau, jei vaikui nustatytas žemas hemoglobinas kraujyje ir geležeis trūkumas
Jokio vegetarizmo vaikams!
Jei tėveliai vegetarai, tų pačių mitybos taisyklių taikyti vaikams gydytojas jokiu būdu nerekomenduoja.
„Nė vienas pasaulio pediatras nerekomenduoja vegetarizmo vaikų amžiuje, nes yra akivaizdžių pavyzdžių, jei vaikai ir tėvai vegetarai, 90 proc. tikimybė, kad vaikas turės geležies trūkumą – anemijos problemą, arba cinko trūkumo problemą“, – MK laidai aiškino gastroenterologas V. Urbonas.
Anemija gali atsiliepti vaiko ateičiai, ypač jo intelektualiniam vystymuisi. Tad jokiu būdu nuo mažens gydytojas nepataria pratinti vaikų prie vegetarizmo.
Beje, pirkdami mėsą iš turgaus ar parduotuvių, visuomet pasiteiraukite, ar ji yra kokybiška bei šviežia. Juk savo vaikams norime viso, ko geriausio…