Mokomės piešti: išlaisvinkite vaikų kūrybiškumą

Mokomės piešti: išlaisvinkite vaikų kūrybiškumą

03. Jul 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jeigu jau atšventėte pirmąjį gimtadienį, pats laikas supažindinti mažylį su piešimu pirštukais. 

Kaip sako „Vėjų fėja“ mokytoja Ieva Čejauskienė, vaikučiams piešiant rankytėmis, dirba jų smulkioji motorika, nuo kurios vystymosi priklauso mažylio intelektas bei smegenų veikla.

"Piešti rankutėmis yra pats smagiausias kūrybinis procesas. Vystantis ir lavėjant smulkiajai motorikai, vaikutis ateityje lengviau ir greičiau išmoks apsirengti, paimti į rankas teptuką ar pieštuką ir piešti, išmoks savarankiškai nusiprausti bei valgyti. Todėl labai svarbu nuo mažų dienų lavinti ir „įdarbinti“ vaikučio pirštukus. O vienas iš būdų vystyti smulkiąją motoriką – piešti rankytėmis", - Mamyčių klubui pasakojo I.Čejauskienė.

Piešimas pirštukais - nuo kokio amžiaus?

Rekomenduojama jau nuo šešių mėnesių leisti kūdikiams terliotis rankytėmis ir piešti, kaip jie tik sugeba.

Pasak pedagogės, vaikams svarbu, kad būtų plati erdvė piešimui – tai gali būti didelis popieriaus lapas, balta drobė ar didelė kartoninė dėžė/kartoninis namas.

"Kadangi rekomenduojama nuo pusės metų piešti rankutėmis, paklokite mažyliui ant grindų didelį lapą, kad jis galėtų ropoti ir teplioti ant jo rankutėmis. Galima piešti ir pėdutėmis, tipenti per dažus ir palikti pėdsaką lape.

Nes jei mama baiminsis, kad vaikas viską išterlios ar pats išsipurvins, tuomet jis ateityje bijos išsipurvinti ir jam dings bet koks noras piešti rankutėmis. Tad leiskite, mielos mamos, purvintis vaikučiams, juk drabužius išskalbsite, o jei ne – pakeisite kitais. O to piešimo džiaugsmo niekas nepakeis", - sakė „Vėjų fėja“ mokytoja.

Kuo dar naudingas piešimas pirštukais? 

Dažydamas į dažus pirštukus, vaikutis išmoksta maišyti įvairias spalvas, atranda, kad sumaišius kelias spalvas, gaunama visai kita spalva.

Ar žinojote, kad mažųjų piešiniai rankomis yra didžiausi meno kūriniai? Europoje net veikia mažų vaikų, kurie tapo rankytėmis, parodos.  

Pirmas žingsnis – renkamės dažus

Perkant dažus pirštukams, paskaitykite etiketę – kokio amžiaus vaikams skirta, iki kada galioja, kokia jų sudėtis. Jeigu dažų pagrindas – maisto dažai – tai geriausias įmanomas variantas. Kitas būdas – dažus pasigaminti namuose.

Paruošiame aplinką

Labai svarbus žingsnis – pasiruošti namų aplinką. Tai be galo svarbu, kad netektų kas minutę stabdyti vaiko: “Palauk”, “Neišsitepk”, “Nelieks”. Ant grindų ar stalo patieskite sunų laikraščių, vaiką aprenkite prijuostėle ar rūbais, kurių jums negaila išterlioti (galite turėti vieną komplektą, skirtą tokiems užsiėmimams). Jeigu tai vasaros laikas, galite leisti piešti pusiau nuogiems, tada po seanso teliks įdėti mažuosius į vonią nuprausti. 

Mažiems vaikams tinkamiausias didelio formato popierius. Jo būna pirkti kanceliarinėse prekėse, tačiau pigesnis variantas – tapetų likučiai arba statybinėse prekėse pirkti rulonai popieriaus, skirto statybų darbams (uždengti kambariui, kai jis dažomas). Jo išmatavimai didesni, tad mažiukui bus smagiau, nereiks taikyti į A4 formato popierių.

Kaip piešti?

Jei tai pirmas vaikučio kartas, parodykite, kaip pamerkiate pirštuką į dažus ir tada juo braukiate per popierių. Pirštuku galima taškuoti, piešti, taip pat galima daryti delniukų atspaudus.

Šiais dažais puikiai tinka piešti su kempinėle. Atpjaukite gabaliuką iš kempinės (tinka ir indams plauti), parodykite, kaip pamerkiate į dažus ir piešiate ja. 

Taisyklė Nr.1 tėvams: "Piešiant pirštukais svarbiausia ne rezultatas, o pats procesas"

Jeigu po piešimo seanso vaikas atrodo taip, lyg ateivis iš kitos planetos (visas dažuotas), aplinka irgi panaši, tačiau jis laimingas šypsosi – vadinasi, seansas pavyko. Kad taip nutiktų, labai svarbi tėvų reakcija. Jei jie nesibaisės raudonais vaiko pirštukais, per daug nespaus jo, neragins, nesakys draudimų, prasidedančių “ne”, viskas bus gerai. 

Jeigu jūs nesate įsitikinusi, kad toks užsiėmimas patiks jums ir jūsų namams, verčiau nepradėkite to savo namuose, nes supykę ir pernelyg pedantiški tėvai gali ilgam pristabdyti vaiko norą kurti ir fantazuoti piešiant pirštukais. Tai turi būti užsiėmimas be streso, teikiantis laimės abiems pusėms.

Piešimą pieštukais praktikuoja įvairūs darželiai, meno mokyklėlės, ankstyvojo ugdymo būreliai, todėl yra galimybė, kad šį smagų užsiėmimą vaikas ateityje išbandys kitur.

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg