Mokymasis žaidžiant nuo pat mažens: keletas patarimų, kaip tai daryti sėkmingai

Mokymasis žaidžiant nuo pat mažens: keletas patarimų, kaip tai daryti sėkmingai

21. Jan 2021, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mokymasis žaidžiant yra maloniausias būdas plėsti įgytas žinias. Jei bandysime savo žinias perduoti vaikams patraukliai, tokiu būdu skatinsime juos atrasti ir sužinoti naujų dalykų. Mažylis, kuriam buvo parodyta, kad mokytis gali būti smagu, ateityje to nevengs daryti.

Mokomės skaityti

Raidžių gali būti mokoma įvairiais būdais. Paprasčiausias būdas tai daryti – įvardyti skirtingus dalykus ir pasakyti kiekvieno žodžio pirmąją raidę. Mes taip pat galime sujungti vaizdus su garsais, parodydami vaikui, kaip atrodo skirtingos raidės. Galime ant popieriaus lapo nupiešti raidžių kontūrus, leisdami vaikui juos sekti pirštu, panardintu į dažus. Kas toliau? Žodžiams kurti gali būti naudojamos skirtingos raidės – paruoškite iš storo popieriaus iškirptas raides arba pritvirtinkite lipdukais atskiras raides ant kaladėlių. Tokios mokymosi priemonės gali būti naudojamos ne tik žodžiams kurti, bet ir balsiams bei priebalsėms atskirti, skiemenims sudaryti ir kt.

Mokomės skaičiuoti

Galima suskaičiuoti beveik viską. Pliušinius žaislus, daržoves žaislinėje virtuvėlėje ar knygas lentynoje. Vaikams nereikia spręsti matematinių užduočių – pakaks „atspėti“ žaidimo metu.

„Trys automobiliai įvažiavo į garažą. Dar trys laukia eilėje. Kiek automobilių bus garaže, kai visi įvažiuos?“ „Mes turime tris kamuolius. Duokime vieną močiutei. Kiek jų mums liks?“ Net nepastebėsite, kaip lengvai vaikas viską pridės ir atims. 

Nepamirškite supažindinti savo sūnų ar dukrą ir su skaitmenimis. Galite juos užsirašyti – lygiai taip, kaip užsiminėme kalbėdami apie raides – ant storesnių popieriaus lapų ar pritvirtinti lipniais popierėliais ant kaladėlių. Mokymo priemonės gali būti naudojamos kam nors suskaičiuoti, o tada pridėti ir atimti.

Mokomės atpažinti spalvas ir formas 

Žaidimas yra puikus būdas išmokti įvairių dalykų, ne tik skaičiuoti. Viskas, ką turime padaryti, tai apsidairyti, kad įvardytume įvairiausias formas ir spalvas. Pabandykite pastebėti įvairius apskritimus ir trikampius savo aplinkoje. Įvardykite tas figūras ir apibūdinkite tai, kas joms būdinga. Visi vaikai žino žaidimą, kurio metu vienas žmogus pasirenka daiktą ir jį apibūdina, o kitas bando atspėti, kas tai yra. O dabar šiek tiek pakeiskime taisykles ir, užuot nurodę į bet kokį daiktą, paprašykime vaiko išspręsti užduotį įtraukę geometrines figūras arba kažką, į ką norime sutelkti dėmesį (pvz., daiktus su tam tikru skiemenų skaičiumi arba dalykus, kurie yra žali).

Kartojame angliškus žodžius

Anglų kalbos irgi galima mokytis žaidžiant. Kaip? Dainuojant ritmingas dainas, renkantis dainas, kuriose prašoma nurodyti savo kūno dalis ar skirtingus drabužius. Vaiko mėgstama veikla taip pat gali būti nukreipta į šį tikslą. Kalbėdami apie spalvas, pavyzdžiui, naudokite anglišką žodį „blue“, vietoj žodžio „mėlyna“. Vartydami knygas su gyvūnų paveikslėliais galite taip pat kai kuriuos jų įvardyti angliškai, pvz., „cat“, o ne „katė“.

Eksperimentuojame

Teorija yra vienas dalykas, tačiau praktika yra geriausias būdas vaikams suprasti tam tikrus reiškinius. Supažindinkime vaikus su fizikos ar chemijos pasauliu nuo pat mažens. Pvz., vandenį sumaišykite su krakmolu, tada įpilkite aliejaus ir stebėkite su vaiku, kaip aliejus iškils į paviršių. Parodykite mažyliui, kad vandens lygis vonioje pakyla, kai vaikas į ją įlipa.

Kas dar? Namuose auginti druskos kristalus taip pat yra įdomus eksperimentas – įdėkite virvelės gabalėlį, pritvirtintą prie pagaliuko, į stiklinę su sūriu vandeniu. Uždėkite pagaliuką ant stiklinės viršaus ir palikite viską kelioms dienoms. Po kurio laiko ant virvelės pradės „kažkas“ formuotis. 

Kodėl negalime mesti maisto likučių už baldų? Galime parodyti vaikams, kas nutinka duonai, jei šviežią jos riekelę paliksime šiltoje vietoje. Netrukus ant jos pradės formuotis pelėsis. Eksperimentų, kuriuos galime atlikti namuose, skaičius yra begalinis. Mes galime parodyti savo vaikams levituojantį rutulį arba uždengti vandens sklidiną stiklinę popieriaus lapu. Apvertus stiklinę aukštyn vanduo vis tiek liks jos viduje. Stebuklas! 

Mokymasis neturi būti nuobodus. Nuo pat ankstyvo amžiaus vaikams parodykime, kad mokytis yra smagu ir kad žinių įgijimas – tai puikus nuotykis.