Mūsų namuose daug mano gamintų lavinančių žaislų

Mūsų namuose daug mano gamintų lavinančių žaislų

28. Jul 2013, 17:36 motinysteveza motinysteveza

Negalėjau nesudalyvauti šiame konkurse, nes mūsų namuose mano pačios gamintų žaislų ne vienas.

Tik gal juos nepavadinčiau žaislais, o paprasčiausiai lavinančiomis priemonėmis. Kita vertus, jei vaikas atsisėdęs keliolika minučių su nutįsusia seile su jomis žaidžia, gal ir yra žaislai. :)

20130728173214-10932.jpg

Kodėl gaminu? Visų pirma, aš stebiu savo vaiką ir matau „ant kokio laiptelio jis stovi“ ir numanau, kokia priemonė šiuo metu jam tiktų, jį labiausiai tobulintų – kad būtų nei per daug sunku, nei per daug lengva. Parduotuvėje, gal ir keistai nuskambės, nėra tokios įvairovės.

Antra, be abejo, susitaupo šeimos pinigai ir apskritai mažinu vartojimą. Nemėgstu didelių, spalvotų, plastmasinių, žibsiančių žaislų. Nors neesu kategoriška, vienas kitas toks žaislas buvo mūsų namuose. Sakau buvo, nes jau tokius žaislus išaugo. Kaip greitai išauga vaikai drabužius, taip dažnai  darau revizijas ir žaislų lentynoje. Labai nemėgstu apkrauti namų žaislais – jei matau ne pagal amžių, tai ir slepiu.

Trečia, mano nuomone, žaislai reikalingi maždaug iki trejų... Paskui jų ženkliai mažėja. Nuo ketverių  jie praktiškai nebereikalingi. Nes tokio amžiaus vaikų fantazija labai laki ir jie žaidžia nepriklausomai nuo žaislų kiekio namuose. Net ir akmenukai ar kaštonai gali virsti princais ir princesėmis :). Kam reikalinga plastmasinė virtuvėlė, jei ja gali būti dėžė? Na, lieka keletą pliušinių žaislų, lėlyčių, stalo žaidimų. Kada su jais atsisveikinti, jau pats vaikas nuspręs. :)

Taigi parinkau žaislų trejetuką, kuriuos pagaminau būtent smulkiajai motorikai lavinti. Jos svarbą nemažai esu rašiusiu ir savo asmeniniame bloge. Trumpai: mokslininkų grupė yra nustačiusi, kad smulkiosios motorikos įgūdžiai yra stiprus rodiklis lemiantis vaikų vėlesnius pasiekimus. Jie  padarė išvadą, kad dėmesys, smulkioji motorika ir bendrosios žinios yra žymiai reikšmingesni tolimesniems vaiko matematikos, skaitymo, mokslų pasiekimams negu tik ankstyvasis skaitymas ar ankstyvi matematikos įgūdžiai.

1. Trys dėžutės su akmenukais.

20130728165653-24284.jpg

 Atskiros dėžutės su skirtingo dydžio skylėmis (žinoma, galima pritaikyti bet kokias dėžutes, kurių nereiktų nei dažyti, nei apklijuoti, o mūsų - nuo arbatos, apklijuotos popierine juosta, nudažytos ir apklijuotos permatoma lipnia juosta.), galima pažaisti kelis variantus, pavyzdžiui, įduodu didelį akmenį ir duodu dėžutę su mažiausia skyle (kitos už mano nugaros paslėptos), įsitikinus, kad netelpa, duodu dėžutę su vidutine skyle, ir galiausiai - su didžiausia skyle. Telpa! Valio!

Šių dėžučių jau nebėra mūsų žaislų lentynoje, bet jų akivaizdžią naudą labai pajutau. Milutė ir kasdienybėje pradėjo vartoti žodžius telpa, netelpa, matuoti, kur gali įdėti, kur ne.

2. Kibirėlis su pagaliukais

20130728170321-91167.jpg

Šitas paprastai ir greitai padaromas kibirėlis mūsų mėgiamas jau nuo 11 mėn., dar iki šiol jis guli mūsų žaislų lentynoje ir yra naudojamas.

3. Kamšteliai

20130728170700-28194.jpg

Reikėjo:

* Bet kokios dėžutės (nuo saldainių ar kt.)
* Pieno (ar kefyro) popierinės taros
* Dažų, lako (nebūtinai, bet aš nulakavau tiesiog, kad pati turėjau ir užtvirtinčiau dažus).
* Stiprių klijų

Labai greitai ir paprastai pagaminamas - tik iškirpti iš pakuotės kamštelių detales, dėžutėje skylutes, priklijuoti ir nudažyti....

20130728170925-91267.jpg

20130728170956-25115.jpg


Šiuo metu iš naujo kaupiu kamštelius ir darysiu bent iš dešimties kamštelių, nes pasiteisino mums šis žaislas - Milutė labai jį mėgsta.

 

Tai tiek,

Gražaus sekmadienio vakaro!

mama Akvilė

http://auginustebukla.blogspot.com/

Žaislų maratonas su Huggies Super dry: ketvirtoji užduotis

Gaminame žaisliukus namuose

20130723140048-14554.jpg

 


motinysteveza motinysteveza 29. Jul 2013, 08:13

truputį daugiau pakomentuosiu apie žaislų reikalingumą iki trejų...
iki trejų reikalingi manipuliaciniai žaislai, kurie išlavintų vaikų smulkiąją motoriką, pastabumą, koordinaciją, mąstymą ir pan. ir tų žaislų pakankamai daug. o ketverių metų vaikų kūrybiškumas yra pasiekęs aukščiausią tašką, ir būtų didelė tėvų klaida juos apkrauti daugybę žaislų. visa tai nuslopintų, pateikę"gatavus" produktus, gali atsitikti taip, kad vaikai persitonina ir jiems tampa niekas nebeįdomu. o šiaip mano vaikai ir norėtų tų begalės gamyklinių žaislų(ypač, jei draugai turi), esu tikra ir žaistų su jais, bet viską labai apgalvojam, ką pirkti, o ko ne. O su kaštonais žaidžiantis vaikas tikrai nėra nuskriaustas, kaip tik yra praturtintas- nes jo vaizduotė įdarbinta visu pajėgumu.

Krisliukas Krisliukas 28. Jul 2013, 23:47

Tiesa,pastebėjau,kad mano vaikams priešingai nei rašo autorė,iki maždaug trejų metų žaislų nereikėjo.mažoji iki šiol neturi savo mėgstamo žaislo,jai patinka pilstyti vandenį,žaisti su tikrais puodais,dėlioti makaronus,pilti kruopas..berniukai gerokai vėliau ėmė domėtis mašinom,konstruktoriais,beibleidais,bakuganais ir t.t.
tikriausiai visi vaikai skirtingi 😀

Krisliukas Krisliukas 28. Jul 2013, 23:38

Vaikystėje labai norėjau virtuvėlės.bandžiau ją darytis pati,bet paskui gavau dovanų plastmasinę..labai džiaugiausi,joks kartonas neatstojo man dovanotosios 😀 man rodos,kas belieka vaikams daryti,jei namie žaislų nėra.tuomet gerai ir kaštonai

Gintarep Gintarep 28. Jul 2013, 23:30

👍