Nagų kramtymas ir kiti tikai: kaip atpratinti?

Nagų kramtymas ir kiti tikai: kaip atpratinti?

06. Apr 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nagų kramtymą ir kitus panašius įpročius mes stengiamės kuo greičiau išgyvendinti iš savo vaikų elgsenos. Mamyčių klube apie tai kalbame ne todėl, kad taip elgtis negražu. O tam, kad išsiaiškintume, kodėl apskritai mūsų mažieji to griebiasi ir kaip mes jiems galime padėti.

Pirmiausia tokie įpročiai kaip nagų graužimas, nosies krapštymas ar piršto čiulpimas mus, suaugusius, glumina dėl savo neestetiškos ir nehigieniškos prigimties.

Ir pirmiausia, ką mes puolame daryti – tai savo mažylius drausminti. Į šiuos įpročius pažvelkime kaip į signalą ir tai, ką jie mums sako apie mūsų mylimą mažylį.

Kodėl atsiranda tikai?

Pasak psichologės Rūtos Bačiulytės, šie ir panašūs vaikų įpročiai mediciniškai vadinami tikais.

"Tikų atsiradimo priežastis dažniausiai yra didelė įtampa, kurią vaikas patiria. Ją patirdamas jis tarsi ieško būdų, kaip su tuo susitvarkyti. Vaikas juk nežino meditacijos kaip suaugęs, todėl atranda fizinius veiksmus, kurie tą įtampą sumažina - tai nagų graužimas, piršto čiulpimas. Tai tie įpročiai, kurie vaiką nuramina", - pasakojo psichologė.

Nebauskite vaiko

Ir jei šie įpročiai dažnai kartojasi ir jie nepriimtini socialiai, tėvai dažniausiai išgyvena gėdą už "netinkamai" besielgiantį vaiką ir baudžia už tokį elgesį.

"Vaikas suvokia, kad jis elgiasi netinkamai, bet tai yra impulsyvus veiksmas ir jis negali jo kontroliuoti. Ir kai vaikas yra baudžiamas, įtampa dar padidėja. Kalbant apibendrintai, bausmė jo žalingą įprotį sustiprina ir tuomet galbūt vaikas vengs tai daryti viešai, bet dar intensyviau tai darys pasislėpęs", - paaiškino psichologė R.Bačiulytė.

Sugalvokite raminančių ritualų

Vienas žingsnis, tiesiant pagalbos ranką vaikui - tai bandymas bendromis jėgomis atrasti ir pakeisti vieną įprotį kitu - teigiamu, raminančiu ritualu. Pavyzdžiui, galite paniūnuoti jam dainelę ar kartu ką nors padainuoti. Arba pasiūlykite vaikui ką nors nupiešti tuo metu, kai jis imasi savo įpročio.

Anot psichologės, pageidautina, kad tai būtų koks nors raminantis fizinis veiksmas, nes šie įpročiai yra daugiau susiję su tam tikra fizine raumenų iškrova.

Primename, kad įkyrius vaiko įpročius įveiksite lengviau, jei vaikas jaus, kad jūs jo pusėje ir suprantate jį, jog norite jam padėti.