Naktį valgo daug  kartų: ką daryti?

Naktį valgo daug kartų: ką daryti?

25. Sep 2012, 08:30

Mamos Jurgitos klausimas:

 

"Sveiki, mums jau 4 mėnesiai, maitinu pati, dukrytė sveria virš 8 kg, bet didžiausia problema, kad naktį keliasi kas 2 val valgyti. Dažnai net nevalgo, tik gauna krūtine, ir po 2 minučių jau skaniausiai knarkia, bandžiau duoti žinduką, bet nepadeda. Kaip man ją įpratinti naktimis nesikelti? Nes pačiai man labai trūksta miego, per naktį labai išvargstu, o ir vaikas būna neramus dienomis, kai trūksta miego naktį. Beje, dienomis valgo maždaug kas 3 valandas"

 

Atsako Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius

 

Miela Jurgita,

 

jaučiatės pavargusi, Jums trūksta miego? Natūrali, pačios gamtos padiktuota išeitis yra viena: miegokite kartu. Tiesa, galimi du variantai:

 

1. Kūdikis guli šalia, mamos arba šeimos lovoje;

 

2. Kūdikio lovelė stovi betarpiškai greta mamos ar šeimos lovos be jokių jas skiriančių pertvarų ir tame pačiame aukštyje, yra kaip mamos lovos tęsinys. 

 

Tada kiekvienas kūdikio prabudimas tuo metu, kai jo miego ciklas pasiekią jautriausią „paviršutiniškojo“ miego fazę (daugiau čia), nepereis į visišką atsibudimą ir kėlimąsi. Ir pačiai mamytei nereikės keltis, be to ir savo nekantriu išgąstingu riksmu kūdikis nespės prižadinti visos šeimos ir kaimynų, kaip būna, kai mažieji guldomi atokiau, atskirose lovytėse.

 

Artuma ramina vaikutį

 

Mamos artuma nuramins prabudusį vaikelį, keli gurkšneliai jos pieno numaldys beatsirandantį mažylės troškulį, o, jei tikrai reikės, tai ir ilgiau užtrukęs žindimas pasotins jau išalkusią. Nes pats geriausias kūdikio maistas – mamytės pienas yra labai lengvai suvirškinamas ir greitai įsisavinamas. Mažam kūdikiui reikia greitai augti, ir jis tai daro ne tik dieną, bet ir naktį. Tačiau ne kiekvienas kūdikio prabudimas yra iš alkio.

 

Daugiausia jų būna - ypač jeigu vaikas jautresnės prigimties - dėl saugumo garantijos. Juk ir Jūsų dukrytė,  „dažnai net nevalgo, tik gauna krūtinę, ir po 2 minučių jau skaniausiai knarkia“ įsitikinusi, jog viskas gerai – mamytė niekur nedingo, ji šalia:) Ir tai, jog „mums jau 4 mėnesiai, maitinu pati, dukrytė sveria virš 8 kg“ patvirtina, kad ji nebadauja, nes 8 kg yra vidutinis 6 mėnesių mergaitės svoris.

 

Jeigu kūdikis kitur

 

Jeigu kūdikis miega toliau, atskiroje lovelėje, mama turi tris galimybes:

1. Turi keltis, kad kūdikį paimtų ant rankų,

2. Turi nemiegoti, kol kūdikį pažindys,

3. Pažindytą dar turi laikyti ant rankų ar netgi nešioti, kol jis vėl gerai įmigs.

 

Tai yra, kol iš paviršutiniškojo miego fazės, kuri trunka 10-15 minučių, pereis į gilaus miego fazę, kai jau bus mažesnė tikimybė jog kūdikis nepajus kad yra padedamas ir paliekamas. Antraip, jis prabus ir tada kūdikį reikės kantriai migdyti vėl iš naujo... Aš manau, jog mamytės tikrai labiau pailsi, jeigu guli/miega šalia kūdikio.

 

Nederėtų pamiršti, jog net ir atskirai gulinčiam kūdikiui ilgai neprabundant, mama vis tiek laikas nuo laiko, o praktiškai kiekvienos savojo miego ciklo paviršutiniškosios fazės jautriausiame taške, pabunda (kelia galvą arba keliasi ir eina) pasižiūrėti ar jos vaikui viskas gerai. Gamtos programa!

 

Protas vystosi ne ilsintis, o veikiant

 

Nieko nuostabaus, kad būna kūdikių, kurie dieną prie krūties prašosi rečiau negu naktį. Šviesa, daugiau įvairių garsų ir vyksmų aplinkui veikia ne raminančiai (kaip tai būna žindant tamsoje ir tyloje naktį), o dirginančiai jutimus ir dėmesį, neleidžia įmigti dar kaip reikiant nepasisotinus. Be to, ir mama, savo elgesiu savotiškai paragina, skatina kūdikį suvalgyti daugiau.

 

Daugiau suvalgius, ir išalkstama vėliau. Be to, dieną atsibudusį kūdikį galima nuraminti ir „pratempti“ laiką iki kito maitinimo kitomis veiklomis: pamankštinimu, pakutenimu, panešiojimu su pašokinėjimais ir padainavimais, ir t.t. ir panašiai, ko juk paprastai nedarote naktį.

 

O jeigu ir darytumėte, vargu ar labiau pailsėtumėte, negu paprasčiausiai priglausdama prabudusį šalia gulintį kūdikį prie savo krūties. Žindymo metu pagausėjantys hormonai mamą veikia raminančiai, sutaikančiai, o naktį - ir migdančiai. Tiesiog taip darykite ir įsitikinsite pati.

 

Beje, dieną kūdikis/vaikas ir turi būti reiklus, nerimstantis. Labai ramiais ir daug bei ilgų „pokaitėlių“ dieną išmiegančiais kūdikiais besidžiaugiančios mamos  neretai turi „atidirbti naktį“ (kaip, beje, ir patys dieną pramiegoję vaikai), nes augantis vaikas nėra tik valgymui ir miegojimui sukurta gyva lėlė. Žmogaus protas vystosi ne ilsėdamasis, o veikdamas. Tam vien sapnų neužtenka.

 

***

Išsamią informaciją ir daug naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir interneto svetainėje www.zindyk.lt

 

1

15. Oct 2012, 14:13

mums 1metukia ir 3 sav.as maitinu mp ir jinai uzmiega tik prie kruties,ir nakti keliasi kas val kas 2 val irgi kartais pavalgo kartais tik paima pap paciulpia pora min ir uzmiega😀 na kazkaip jau pripratau prie tokio jos ritmo😀

25. Sep 2012, 13:09

Na,as turejau ta pacia problema su savo mazuoju net iki 1 metu.Jau buvo pradejes,,stogas vaziuot" .Naktim jau net vaidendavosi,kad as ji laikau ant ranku,o jis vel ima verkt,kol pilnai pabudus suprasdavau,kad jis savo lovytej verkia... O kiek kartu pabusdavo tai net nebegalejau suskaiciuot...O priezastis buvo labai paprasta(bent jau pas mane)-jis vakare uzmigdavo gerdamas pienuka(pati maitinau),pasirodo nakti pabudes jis nezinojo kaip vel uzmigti,jam reikejo ne mamos pienuko,o tik iprasto budo uzmigimui.Vos tik emiau neleist uzmigt bevalgant padetis pasitaise per pora dienu.O po savaites kelesi tik viena karta rimtam pienuko atsigerimui,o dar po menesio ismiegodavo visa nakti be jokiu atsibudimu...Sita dalyka issiaiskinau ieskodama informacijos internete ,nes buvau jau tiek pervargus,kad nieko nebenorejau,o namuose tuo metu dar lakste 2.5 metu vyresnysis brolis. http://www.kidsthemanual.com . Siame puslapyje Dana Obleman duoda daug geru patarimu,bet gaila,kad sis puslapis tik mokanciom angliskai. Sekmes

25. Sep 2012, 11:58

Dukryte greit atsosake to naktinio maitininmo ,su sunum teko pazaist ilgai iki 3 metu mego atsigert arbatytes,o maziukas kaip buvo tai keldavosi 3 kartus nakty

25. Sep 2012, 11:09

Mano lėlytei irgi 4 mėnesiukai, bet naktį rimtai valgyti, kaskart keistis sauskelnytes keliamės kas 3, va šiąnakt kas 2 valandas 😀 Na buvo stebuklų ir 4-6 val. vieną maitinimą išmiegojo 😀 Žinoma, kai atsigulu apie dvyliktą, tada iki ryto 8 dar keliuosi 4 kartus, per dieną su dviem mažiukėm atsilakstau, dar mokslai, tai ir man būna jau batareikos senka, na, bet nėra laiko dejuoti 😀 Atsiimsim kai paaugs 😀 Dar kol buvo viena mažylė, tai dienom kartu numigdavau, o dabar tokios prabangos nebėra 😀 Pirmoji pilnai naktį išmiegoti pradėjo įsivedus normalų maistelį, matysim kaip šįkart bus 😀 Stiprybės ir kantrybės jums 😀

25. Sep 2012, 08:56

ech cia dar tik 4 menesiu kudikis ir tiek keliasi! o mano dukrytei jau 1,2 metuko ir toliau keliasi kas kelias valandas pavalgyti,kartais daugiau kartais maziau bet traukia....as guldausi pas save i lova ir miegame kartu,bet kartais buna kad taipogi jau nuo to negilaus miego isvargstu bet esu tikra kad tai nesites iki mokyklos 😃 kantrybes ir jums 😉