Naudokimės noru imituoti

Naudokimės noru imituoti

21. Jul 2014, 11:02 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pratinimasis naudotis puoduku gali būti ne tik naudingas, bet ir įdomus tiek vaikams, tiek ir jų tėveliams. Žiūrint, stebint įvairius savo vaikučio įpročius tėvai gali atrasti daug naujo ir įdomaus savo mažylio veiksmuose. Plius minus dviejų metų vaikas pradeda imituoti, o tai irgi gali būti naudojama pratinimuisi prie puoduko. 

"Vaikai eina į tualetą dėl tos pačios priežasties, kaip ir suaugusieji - jie turi nusišlapinti ar tuštintis. Šiems procesams yra vidinis impulsas, kuris signalais perduodamas į smegenis ir sukelia veiksmą. Bet vaikams reikia suprasti šiuos procesus, kad galėtų į juos atitinkamai reaguoti. Vaikai neina į tualetą, kada jau šlapios kelnaitės ar yra nubaudžiami. Veiksmai, skatinantys naudotis puoduku apima daugybę sričių. Pavyzdžiui, kad ir savigarbą. Vaikas pradeda suprasti savo norus, galimybes ir pasirinkimus, todėl labai svarbu šių procesų formavimosi metu neužgniaužti to nesuprantamais tėvų reikalavimais.

Taip pat stebėkite, kaip vaikas kovoja su sunkumais, problemomis ir vidiniais klausimais. Tik maždaug trečdalis vaikų pirmą kartą puoduku pasinaudoja efektyviai. Kiti susidūrę su sunkumais, iškart prarandą norą mokytis. Tokiose situacijose yra svarbiausias klausimas, kaip tėvai į tai reaguoja. Svarbu, kad jūs įkvėptumėte pasitikėjimo savo vaikui. Mažylis gali labai skirtingai reaguoti į rezultatą puoduke - pasiseks ar ne, todėl tėvai turi būti pasirengę susidurti su mažylio išgąsčiu ir nenoru toliau bandyti", - teigia fizioterapeutė Lyga Baronė Tamovič

Imitacija - vienas svarbiausių ir pagrindinių būdų mokyti vaiką. Vaikai mokosi skirtingais būdais. Pavyzdžiui, pirmą kartą pamatęs šaukštą mažylis jį pradės čiulpti, mėtyti ir tik po to, kai pamatys kažką juo naudojantis valgio metu, pradės imituoti ir bandyti pats sugriebti savo maistą. 

Taip pat yra ir su mokymusi naudotis puoduku - vaikutis, niekada neatlikęs reikalų ant puodo, nežino ką ten daryti. Jeigu jis turi brolių ar seserų - puiku, jie gali parodyti, o jeigu ne - rekomenduojama pasikviesti šiek tiek vyresnių draugų vaikų, kurie parodytų kaip naudojasi puoduku. Dažnai vaikas, suprasdamas koks yra tikslas, pilnas entuziasmo ir pats pabandys šlapintis ar tuštintis ant puodo.

Aktyviausiai maži vaikai stengiasi pamėgdžioti tėvus, todėl nereikia užsirakinti, kuomet jūs einate į tualetą, o geriau parodykite ką ten darote. Tuo metu, kai vaikas domisi, nukreipkite jo dėmesį į vaikišką puoduką.

"Vaikai nesimoko iš tėvų žodžių, o tik iš patyrimo. Vaikai dažnai klausia ir net pasižiūri ką tėvai daro tualetą. Todėl nesislapstykite, o paaiškinkite ir paskatinkite vaiką taip pat parodyti, kaip jis moka tai padaryti", - priduria fizioterapeutė.

Nepamirškite pasakyti, kodėl žmonės lankosi tualete ir kad tai daro visi. Labai svarbu iškart mokyti vaikus higienos - pasakoti, kad reikia nusivalyti, nuleisti "reikaliukus" ir nusiplauti rankytes.

"Dviejų trijų metų vaikams jau įdomu jų organizme vykstantys fiziologiniai procesai. Jie jau turi klausimų apie lytį, apie tuštinimąsi. Atsakykite į šiuos klausimus ir vaikams bus lengviau suprasti savo poreikius", - patarė Lyga Baronė Tamovič.

Skatinti imituoti galima įvairiais būdais:

- Netoli puoduko pakabinkite ryškių patrauklių nuotraukas, kuriose vaikučiai sėdi ant puodo

20140721095419-39285.jpg

- Paimkite vaiko nuotrauką, kurioje jis geros nuotaikos sėdi ant puodo ir taip pat galite pakabinti ant sienos

20140721095435-17414.jpg

- Įsigykite lėlę, kuri taip pat moka naudotis puoduku

20140721095452-89527.jpg

- Pasodinkite mėgstamą pliušinį žaislą ant žaislinio puoduko

20140721095508-54880.jpg

- Galite sėdėdami patys tualete pakviesti vaiką su puoduku pasėdėti kartu

- Jei namas turite katę - atkreipkite dėmesį, kada ji eina atlikti reikalų į dėžutę

Būkite atidūs ir stebėkite signalus, kuriuos siunčia jums vaikutis - netrukus jis pats galės naudotis puoduku, kaip didelis!

Sauskelnės kelnaitės Huggies® Pull-Ups® padės išmokti naudotis puoduku!

20140721095545-74570.jpg

- Apsimauna, kaip kelnaitės, o dėl elastinių kraštų lengva nuimti ir vėl uždėti;

- Išnykstantis paveikslėlis parodo, kad kelnaitės jau yra šlapios;

- Vaikams patinka žaisminti paveikslėliai iš Disney © kolekcijos.