Nauja meningokoko auka - mirė berniukas

Nauja meningokoko auka - mirė berniukas

23. Oct 2017, 15:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vakar Kaune nuo žaibinės meningokoko formos mirė berniukas. Tai delfi.lt patvirtino Kauno klinikų atstovai. Šį mėnesį tai jau antroji šios infekcijos nusinešta auka.

Ką reikėtų žinoti apie meningokokinę infekciją?

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistų, meningokokinė infekcija labai klastinga ir gali smogti žaibiškai. Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų, ligai progresuojant ligos eiga sunkėja ir išryškėja odos bėrimas. Ankstyvas meningokokinės infekcijos gydymas gali išgelbėti gyvybę, todėl jei Jums ar Jūsų vaikui atsirado bent vienas iš simptomų nedelskite, o kreipkitės į gydytoją.

20140521092605-25359.jpg
*Atkreipkite dėmesį, kad bėrimas gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje. Net ir viena dėmelė ant sergančio vaiko ar suaugusiojo kūno yra svarbi ligos diagnozavimui, todėl būtinai parodykite ją (jas) gydytojui!

Meningokokinė infekcija - ūminė bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ir pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).  Susirgimai meningokokine infekcija dažnesni šaltuoju metų laiku, rudens - žiemos - pavasario sezonu. Daugiausia serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Tačiau yra pavojus susirgti ir vyresniems su susilpnėjusiu imunitetu asmenims. 

Kaip užsikrečiama?

Infekcijos šaltinis – asmuo, sergantis įvairiomis ligos formomis, ar sveikas bakterijų nešiotojas. Didžiausią pavojų kelia sveiki bakterijų nešiotojai (nosiaryklėje) ar sergantieji labai lengvomis ligos formomis. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Plitimo kelias – oro lašelinis. Į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais.

Imlūs asmenys artimo sąlyčio metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Inkubacinis periodas - (nuo užsikrėtimo iki ligos pradžios) svyruoja nuo 1 dienos iki 10 dienų, dažniausiai - 4 dienos.

Įvairios ligos formos

Skiriamos šios pagrindinės klinikinės formos: meningokokinis meningitas, meningoencefalitas, meningokokemija (meningokokinis sepsis). 

Meningokokinė infekcija gali pasireikšti įvairiai, tačiau visoms formoms būdinga ūmi pradžia, karščiavimas bei bendrosios intoksikacijos požymiai. Ligos pradžioje temperatūra pakyla iki 38-40o C, atsiranda galvos, raumenų skausmai, kaklo raumenų stingimas, pykinimas, vėmimas. Būdingas meningokokemijos požymis – odos bėrimas. Išberia šlaunis, sėdmenis, blauzdas, liemenį, Tai - vienas iš požymių, rodančių, kad ligoniui reikalinga skubi pagalba. Kuo būklė sunkesnė, tuo bėrimas gausesnis.

Kaip apsisaugoti?

Patikimo būdo išvengti meningokokinės infekcijos nėra. Yra dviejų tipų meningokokinės vakcinos, kurių viena apsaugo nuo A ir C, o kita nuo A, C, Y ir W tipų meningokokinės infekcijos, tačiau jomis galima skiepyti tik vyresnius nei dvejų metų amžiaus vaikus.

Specialiai kūdikiams skirta vakcina apsaugo tik nuo C tipo meningokokinės infekcijos. Iki šiol nėra sukurta vakcina nuo B tipo sukeltos meningokokinės infekcijos, kuri vyrauja Lietuvoje. 

Kitos apsisaugojimo priemonės yra kontakto vengimas su sergančiuoju. Šeimos nariams ir kitiems artimai bendravusiems su ligoniu asmenims - profilaktinis gydymas antibiotikais, sveikatos būklės stebėjimas (10 dienų laikotarpyje po paskutinio kontakto su ligoniu). 

Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stipriam galvos skausmui, sprando nelankstumui, vėmimui, odos bėrimui) būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją