Nauja pašalpų už vaiko priežiūros atostogas mokėjimo tvarka

Nauja pašalpų už vaiko priežiūros atostogas mokėjimo tvarka

21. Jun 2011, 08:00


„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto ekspertai ragina vaiko ką tik sulaukusius ar belaukiančius tėvelius jau dabar įvertinti būsimus piniginius srautus ir susiplanuoti šeimos finansinį gyvenimą bent porai metų į priekį.

 

Nors Vyriausybė dar nepatvirtino naujųjų motinystės (tėvystės) pašalpų nuostatų, po liepos 1 d. vaiko priežiūros atostogų išeisiančios mamos ar tėčiai „Sodroje“ jau supažindinami su šia tvarka.

 

Planuojama, jog 1 metams vaiko priežiūros atostogų išeisiantys ir papildomų pajamų per tuos metus negausiantys mama ar tėtis gaus 100 proc. kompensuojamųjų pajamų dydžio išmoką.

 

Tuo metu pasirinkus 2 metus trunkančias atostogas, pirmaisiais metais bus mokama 70 proc. kompensuojamųjų pajamų ir ši suma atitinkamai mažės, jei pašalpos gavėjas gaus papildomų pajamų. Antraisiais metais pašalpa sieks 40 proc. buvusių pajamų, tačiau dirbti jau bus galima be jokių apribojimų.

 

„Naujosios tvarkos esmė – skatinti vaiko priežiūros atostogose esančius tėvelius greičiau grįžti į darbo rinką, todėl ši tvarka finansiškai palankesnė tiems tėvams, kurie antraisiais vaiko priežiūros metais planuoja dirbti. Iki šiol gaunant papildomų draudžiamų pajamų, kurios viršija pašalpą, ji iš viso nemokėta arba mokėtas skirtumas tuo atveju, jei atlyginimas mažesnis nei gaunama išmoka“, – pranešime spaudai komentuoja „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė.

 

Tuo metu mažiau palanki naujoji tvarka bus tiems tėvams, kurie vaiko priežiūros atostogų metu dirbti neplanuoja.

 

Mat pagal šiuo metu galiojančią tvarką vaiko priežiūros atostogų išėjusiam tėvui pirmaisiais metais mokama 90 proc. kompensuojamų pajamų, antraisiais – 75 proc. kompensuojamųjų pajamų.

 

Ekspertė prognozuoja, jog numatomi pasikeitimai būsimus tėvelius skatins pradėti galvoti apie darbą anksčiau nei baigsis vaiko priežiūros atostogos. „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto atlikti skaičiavimai rodo, kad didžiausias pajamas gaus tie tėveliai, kurie vaiko priežiūros atostogų išeis dvejiems metams ir abu metus dirbs.

 

Mažiausias pajamas – tie, kurie vaiką prižiūrės dvejus metus ir abu metus nedirbs.

 

Atkreiptinas dėmesys, kad tie tėveliai, kurie užsiima individualia veikla ir socialinio draudimo mokestį moka tik nuo pusės pajamų, gaus mažesnes išmokas, mat jų atveju motinystės (tėvystės) pašalpa bus apskaičiuojama vertinant tik pusę vidutinių mėnesio pajamų per pastaruosius 12 mėnesių.

 

Pasikeitimai didelės įtakos turės ir būsimiems dvynukų ar trynukų tėvams, mat bendra mokama pašalpos suma nuo liepos 1 d. nebegalės viršyti 100 proc. kompensuojamųjų pajamų (pagal šiuo metu galiojančią tvarką išmokos buvo atitinkamai dauginamos).

 

Daugiau skaitykite:

http://www.delfi.lt

 

22. Jun 2011, 09:36

Idiotizmas kazkoks! Jau visai nebezino, kaip pinigus paskutinius atimti. O dar skundziasi, kad gimstamumas mazeja. Su tokiais istatymais visai sumazins gimstamuma iki minimumo.

21. Jun 2011, 15:33

sis straipsnis nebus taikomas tik tiems, kas:
1) pasieme nestumo ir gimdymo atostogos, bet jos baigesi ir moteris spejo iseiti i dekretines iki liepos 1d
2) moteris nepasieme nestumo bei gimdymo atostogu ir spejo pagimdyt vaika iki liepos 1d, taigi isejo i dekretines iskart po gimdymo, taciau tokiu atveju jai reikejo ispet savo darbdavi rastiskai pries 2sav😀 kaip as pati ir padariau😉

21. Jun 2011, 12:59

taip bent vokeitijoje moteris pasirenka pati drabo valandas ir kiek jai dirbti

21. Jun 2011, 12:54

Ir žinau,kad kai kurios nėštukės neėmė atostogų iki gimdymo, kad nedingtų pinigėliai.

21. Jun 2011, 12:53

šiaip tai po gimdymo dar skaitosi kiek ten dienų biuletenis. Tai ,jeigu , pavyzdžiui, biuletenis baigiasi liepos 02d,tai jau vaiko priežiūros pašalpos skyrimas skaičiuosis pagal naują tvarką.Bent jau man taip atrodo. Tai va, kad iki galo neišrutulioja sąlygų, o paskui žmonės visokių variantų prisigalvoja.

21. Jun 2011, 12:50

matai ,užsienio šalyse, bent jau ten dirbantiems lietuviams, kartais net nereik samdyti auklių.Kažkaip lankstūs darbo grafikai, vienas tėvas dirba rytais, kitas vakarais.Iš kitos pusės, gal ir geri būtų tie LT įstatymai.Nu bet kaip viskas padaroma "iš antro galo".Sukuria, priima įstatymą, neištyrę aplinkos veiksnių, esamos situacijos LT.Nežinau, prasilenkia čia jų įstatymai su realia padėtimi LT. O ką piliečiai, vykdo juos per negaliu, nesąmoningus tokius.O paskui stebisi, kodėl tokie pikti LT žmonės.Absurdas, per kelerius metus šitiek pakeitimų susijusių su mamomis irpan.Priima, atšaukia, vėl taiso...Tfu, siutas ima.

21. Jun 2011, 11:41

as kai pagimdysiu bus taikomas palei si nauja

21. Jun 2011, 11:29

man sake, kad dar nezinia, kaip bus. Nes mano atveju tevystes atostogu toliau eitu tetis, kadangi jis iseis po liepos 1 d, tai greiciausiai bus nesvarbu, jog vaikutis gimes 2010 m 😀

21. Jun 2011, 11:25

šis straipsnis nebus taikomas dabar jau auginančioms vaikus 😉

ausryte12 ausryte12 21. Jun 2011, 11:16

Odeta, ar sis str. bus taikomas, jei vaikas gimes iki liepos 1d. ?

21. Jun 2011, 11:04

laurora as taip pat😃

21. Jun 2011, 10:21

Buvau Sodroj, nes man labai aktualus sis straipsnio pakeitimas, nes planuoju eiti dirbti. Sodra nesugebejo nieko paaiskinti, akdangi dar patys nezino, kaip bus. Birzelio 22-23 bus kazkosk seminaras visiems Sodros darbuotojams, sake ateiti po Joniniu...

laurora laurora 21. Jun 2011, 10:19

nesamone. ir taip paauge vaikai retai mato savo tevus, nes jie per darbus uzsieme, o dabar dar nuo 1 metu daug kas prades leist juos i lopselius ir eis dirbt del nesamoningu istatymu. zinau, kad kitose salyse labai trumpai sedima su vaiku, bet koks pragyvenimo lygis ten... tevai gali sau leist samdyt aukles bent jau, o sitoj LT nesamone. juokas ima, kai kuriamos laidos kaip "myliu LT" ir pan. pati, jei tik butu galimybe, ciuozciau is cia net neatsigrezdama.

21. Jun 2011, 10:02

Nu, čia tokia makalynė, kad tikrai, niekaip man nedaeina smulkmenos. Padarytų tiesiai šviesiai, vieni metai, šimtas proc. ir viskas. O dabar, jeigu taip, tai taip ,jeigu taip tai taip.

21. Jun 2011, 09:39

Tai kaip suprantu bus galima dirbti ir pirmaisiais metais, jei renkiesi dvejus Bet jei dirbsi pirmais tai tos kompensuojamopsios pajamos mažės, priklausomai nuo darbo užmokesčio . . .o jau antrais metais ir bus 40%, nepriklausomai nuo to kiek uždirbi . .. hm . . .įdomi tvarka . .

21. Jun 2011, 09:23

busiu 2metus,gerai,kad dar papuoliau i sena tvarka mokamas ismokas.man asmeniskai net neapsimoketu gryzt po metu ziurint is finansines puses,nes dabar gaunu dekretiniu daugiau nei dirbancios mano koleges.

21. Jun 2011, 09:05

Lyg moteris skatinama siekti karjeros,o kita vertus raginama buti gera mama 🤓|...moka suzaist valdzia zmonemis..dabar labai sunku isokti trumpam is darbos rinkos traukinio ir visai nenuostabu,kad moterys kitose salyse is darbo isvaziuoja gimdyt..as manau1 metai yra pats tas....ne valdzia gimdosi vaikus o mes..yra kur isviso nemoka nei vaiko pinigu nei dekreto....

21. Jun 2011, 08:45

Jau toks painus įstatymas ir pašalpų skyrimo tvarka...Tiek neaiškumų. Jeigu aš teisingai suprantu, tai man tai išvis nelogiškas ir nenaudingas sprendimas mamų atžvilgiu.Kaip visada, bandoma sumažinti Sodros išlaidas. Kaip suprasti - antrus metus galima dirbti be apribojimų?Arba, pirmaisiais metais pašalpa atitinkamai mažės, jeigu gaus papildomų pajamų.Tai čia tik vieną matau - skatinimą palikti vaikus bile kur, ir eiti dirbti. Tegul ir mamoms rengiasemianrus, ne tik Sodros darbuotojoms, kurios išplėtusios akis bando kažką "protingo" paaiškint, nors pačios gal nesupranta. Ir nenuostabu.Taip viskas painu, neaišku...

21. Jun 2011, 08:14

As manau 1-eri metai yra norma. 😀