Negeria nei karvės pieno, nei mišinio, nei pieno gėrimo: ką daryti?

Negeria nei karvės pieno, nei mišinio, nei pieno gėrimo: ką daryti?

09. Nov 2012, 07:00

Dažnai mamos teiraujasi - kaip pripratinti 1 metų mažylį prie pieno, kuris, nustojus žindyti, atsisako ir pieno mišinio, ir karvės pieno? Gal mažam vaikui, sulaukus 1 metų natūralus  karvės pienas sveikiau negu pieno mišinys?


Šia tema svarsto Friso atstovė Baltijos šalims, gydytoja Irena Putnina.

 

Natūralus (t.y. nenugriebtas) karvės pienas yra svarbus baltymų, kalcio ir kitų reikalingų medžiagų šaltinis. Dauguma vaikų ir suaugusių natūralų pieną mėgsta bei toleruoja jį gerai.

 

Karvės pieno galima siūlyti ir mažyliui, sulaukusiam 1 metų, kai kurios mamos mėgina tai daryti ir anksčiau, nes laikosi nuomonės, kad "visi  užaugome su karvės pienu". Visų mitybos ir sveikatos ekspertų nuomone - geriausias maistas kūdikui - mamos pienas, PSO pabrėžiama žindymo nauda net iki 2 metų ar ilgiau, jei vaikas ir mama to nori.

 

Karvės pienelis - idealiai subalansuotas veršiuko organizmui. Pieno mišiniai taip pat gaminami iš karvės pieno komponentų, tačiau kita sudėtimi,  kitaip adaptuojami, kad tiktų nepilnai subrendusiam kūdikio ir mažo vaiko organizmui, jei jis negali būti žindomas. 

 

Mišinių sudėtyje mažiau pieno baltymų negu karvės piene, nes per didelis karvės pieno baltymų kiekis gali išprovokuoti alergiją, ypač jei pereinama prie karvės pieno staiga. Ne veltui ir senais laikais karvės pieną skiesdavo "klijukais" - kruopų nuoviru.

 

Karvės piene per mažai reikalingų mineralų ir vitaminų, ypač geležies, vit. D, C, kas ypač svarbu mažiems vaikams "nevalgiukams", tačiau pienelio mėgėjams.

 

Karvės pienas apsunkina geležies įsisavinimą. Taigi  mišinio alternatyva mažam nežindomam vaikui yra geresnė. Beje, pagamintas vaikams nuo 1 metų mišinys jau tampa "pieno gėrimu", dažniausiai su švelniu vanilės ar vaisių kvapu, jei vaikas to nemėgsta, galima tęsti tolesnio maitinimo mišinį, skirtą  nuo 6 ar 10 mėnesių.  

 

Karvės pieno mažam vaikui nerekomenduojama duoti daugiau kaip 300-400 ml per dieną, kad nesumažėtų apetitas kitiems reikalingiems maisto produktams. Pienas geriau natūralus, nenugriebtas, nes mažam vaikui reikia daugiau kalorijų, pieno riebalų, kuriuos dauguma mažylių toleruoja gerai. 

 

Pieno gėrimo galima duoti daugiau - iki 500-600 ml per dieną, nes čia mažiau baltymų ir tinkamiau pagal vaiko poreikius  subalansuoti vitaminai, mineralai, yra augalinių aliejų su polinesočiosiomis omega riebalų rūgštimis.

 

Tačiau ką daryti, jei vaikutis visai atsisako pieno, negeria nei pieno mišinio, nei pieno gėrimo, nei karvės pieno?

 

Reikia nenuleisti rankų ir pratinimą tęsti, skoniai ir įpročiai augant keičiasi. Tačiau būna atvejų, kad išbandžius visus lentynose esamus mišinius, rankos nusvyra, o kur dar bobutės patarimai apie užaugusius "ant karvės pieno"...

 

Tokiu atveju vaikutis gers vandenuką, arbatą, sultis. Kaip pieno produktą  mėginkite pieniškas košes (su mišiniu ar pienu), pieniškas sriubas, varškę, raugintus pieno produktus - ir vaikas gaus reikiamų piene esančių medžiagų.

 

Patarimas pereinamuoju periodu - negirdykite iš karto karvės pieno, ypač  jei vaikutis turi polinkį alergijai,  pratinkite palaipsniui, užbalindami pienu košę, sriubą. Alergiškas, jautraus žarnyno  vaikas geriau toleruoja rūgščius be priedų pieno produktus, kurie lengviau virškinami ir įsisavinami, negu saldų pieną.