Nelengva kelionė į savo lovytę

Nelengva kelionė į savo lovytę

10. Feb 2012, 08:00

Ar pamenate klausimą, kaip trejų metų vaiką pripratinti miegoti vieną? Anąkart patarimus dalijote jūs, šiandien pasiklausykime specialistės nuomonės.

 

Mama klausė:

"Mūsų mažyliui 3 metukai, ir neturiu supratimo, kaip pripratinti jį miegoti vieną... Nuo ko pradėti ir ką daryti..."

 

Konsultuoja neurolingvistinio programavimo (NLP)  konsultantė Linga Švanienė:

 

Sveika, net trumpame paklausime jaučiu Tavo pasimetimą, jog nežinai, kaip pripratinti vaikutį miegoti atskiroje lovytėje.  Matyt, jau bandei pakeisti įprastas jo miegojimo sąlygas, tačiau  nepavyko, nes mažylis  pasipriešino. Galimas dalykas, kad jis pasijuto atstumtas, išsigando ir ėmė kovoti už tai, kad vėl būtumėt kartu.  Vaikai yra maksimalistai ir iš vieno jiems nemalonaus įvykio gali padaryti kategoriškus apibendrinimus. Todėl svarbu, kad atpratinimo nuo miegojimo kartu su tėvais procesas vyktų ramiai, ir vaikas jaustųsi saugus ir mylimas.

 

Klausi, nuo ko pradėti.  Nuo savęs.  Visų pirma, nusiramink pati ir tvirtai žinok, kad vėliau ar anksčiau vaikas miegos savo lovoje.   Jei tik leidžia sąlygos, tegu vaikutis dar kurį laiką naktimis būna su jumis. Galimas dalykas, kad ilgainiui jis pats užsinorės turėti savo lovytę. Trimečiai  pradeda jaustis asmenybėmis, ir nori turėti nuosavų daiktų. Lovytė kaip tik ir gali tapti jo asmeniniu turtu.  Svarbu, kad ji jam patiktų.  Įrengdama patalėlį, būk kūrybinga,  atsižvelk į vaiko nuomonę.  Mergaitei virš lovytės galima pakabinti baldakimą, kad ji jaustųsi tarytum princesė iš pasakos. O jei tavo vaikas berniukas, tai pagalvok, kas jam lovytę padarytų sava.

 

Klausimas, kaip pripratinti vaiką miegoti atskirai nuo tėvų, yra aktualus daugeliui mamyčių.  Ir būdų, kaip išspręsti šią tėvams kylančią problemą taip pat yra daug.  Kai kurie tėvai vaikui leidžia užmigti suaugusiųjų lovoje, o paskui miegantį perneša į jo patalėlį.  Tai priimtina, jei atsibudęs ryte vaikas per daug audringai nereaguoja, kai šalia neranda mamos. Kiti tėvai vakarais pabūna šalia vaiko lovytės, kol jis užmiega. Gal būt tau padės šis patarimas:

 

Vaikui svarbus kontaktas su mama, todėl paguldžius jį  į  lovytę, atsisėsk šalia ir laikyk mažylį už rankutės.  Po kiek laiko "prisimink", kad tau skubiai reikia išeiti.  Paimk  didelį minkštą žaislą, kurio, vaikui girdint, paprašyk, kad jis pabūtų vietoj tavęs, kol tu būsi išėjusi. Tada pasišalink iš kambario.  Po kelių minučių sugrįžus, padėkok žaislui už pagalbą, ir toliau būkit kartu, kol vaikas užmigs.  Ilgainiui didink išėjimo iš kambario laiką. O vaikas pripras, kad vietoj mamos su juo yra minkštas žaislas.

 

Dar rekomenduojama prisilaikyti tam tikrų vakarinių ritualų. Ritualas – tai keletas paprastų veiksmų, pasikartojančių visada ta pačia seka. Būna, kad vaikas nenori užmigti, nes nesąmoningai  bijo, jog jam miegant pasaulis pasikeis, ir prabudęs  jis neberas mamos ir tėčio. Todėl ir nori miegoti kartu, kad mama neprapultų.  Ritualai, susidedantys iš besikartojančių veiksmų, padeda vaikui nusiraminti ir patikėti, kad niekas niekur nedings.

 

Kad vaikas geriau užmigtų, patariama vakarais nebežaisti judrių ar  pernelyg stipriai jaudinančių žaidimų.  Nervų sistemą raminančiai paveiktų ir neilgas vakarinis pasivaikščiojimas lauke. Tačiau visų svarbiausia – bet kokioje situacijoje stenkis įsiklausyti į vaikutį ir, žinoma į save. Pasitikėk savimi, savo nuojauta.  Taip bus lengviausia surasti būdą, kuris geriausiai tiks tavo vaikui ir padės tau pasiekti tai, ko sieki. Sėkmės tau! O savo įspūdžiais pasidalink "Mamyčių klube".  Gal kaip tik tavo patirtis bus labai naudinga kitoms mamytėms, kurios norės pripratinti savo vaikučius miegoti atskirose lovytėse.

Mob.tel. 8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

http://neurokodas.weebly.com