Neonatologė: Papildomas maitinimas - mamos kūrybinis laikotarpis

Neonatologė: Papildomas maitinimas - mamos kūrybinis laikotarpis

05. Apr 2012, 08:30

Kaip žinia, papildomą maitinimą kūdikiams rekomenduojama įvesti nuo 6 mėnesių. O kodėl? Kaip sužinoti, kad mažylis jau pasiruošęs priimaitinimui? Apie visą primaitinimo pradžią kalbamės su šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologe, dr. Eglė Markūniene.

 

Kadangi gauname nemažai laiškų, kuriuose jūs prašote plačiau parašyti apie kūdikių papildomą maitinimą, ne tik kada pradėti, bet nuo ko pradėti, kada įvesti vieną ar kitą produktą, kodėl būtent tada ir pan. - nutarėme apsilankyti šeimos klinikoje „Sveika pradžia“ neonatologės, dr. E.Markūnienės vedamoje paskaitėlėje šia tema.

 

Tai, ką sužinojome iš pirmų lūpų, dalinamės ir su jumis. Šiandien su jumis pasidalinsime žiniomis apie pačią primaitinimo pradžią.

 

šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr. Eglė MarkūnienŠeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr. Eglė Markūnienė 

Pagal Pasaulio Sveikatos Organizaciją (PSO), iki šešių mėnesių kūdikiui mamos pienas pilnai patenkina visus mitybinius poreikius. O nuo šešių mėnesių rekomenduojamas duoti papildomas maistas, tęsiant žindymą iki 2 metų ar ilgiau, arba kol kūdikis pats jo atsisako.

 

Kas parodo, kad mažylis pasiruošęs ragauti naują maistą?

 

Kodėl tik nuo šešių mėnesių rekomenduojamas papildomas maitinimas? Pirmiausia vaikutis turi parodyti tam tikrus ženklus, kad jis pasiruošęs priimti naują maistą:

 

-jis gali išlaikyti stuburą ir galvą tiesiai,

 

-moka savarankiškai sėdėti (bet nebūtinai tvirtai),

 

-gali pasilenkti į priekį,

 

-moka nusukti galvytę į šoną, kai ko nors nenori,

 

-burnynės motorika irgi yra vienas iš ženklų. Stebėkite, ar vaikas jau daro kramtomuosius judesiukus. Tai galite pasitikrinti ant krūties, kuria žindate. Arba duokite kramtuką-žaisliuką, pamatysite, ar jis suspaudžia jį burnyte, ar bando kramtyti.

 

Papildomas maistas gali būti įvedamas ir nuo 8 mėnesių

 

Nuo šešių mėnesių mamos pienas pilnai nebepatenkina aprūpinimą medžiagomis. Anot gydytojos, dažnai mamos mano, jog ima trūkti pienelio. Taip nėra, tiesiog jis nebepatenkina kūdikio mitybos poreikių šiuo laikotarpiu.

 

"Praktiškai iki aštuonių mėnesių mamos pienas gali patenkinti poreikius. Tačiau literatūroje rekomenduojama nuo 6 mėnesių pradėti primaitinimą, nes pastebėta, kad nuo šio laikotarpio didėja mažakraujystės rizika, todėl reikia įvesti papildomą maistą.

 

Kita vertus, jei vaikas labai alergiškas, gali būti dar ilgiau pratęstas žindymas, neįvedant jokio papildomo maitinimo, bet tuomet kontroliuojama individualiai. Arba jei vaikas akivaizdžiai atsisakinėja papildomo maisto, tuomet žindoma ilgiau ir duodami papildai, tačiau tai yra pavieniai atvejai, todėl apie juos mažai kalbama", - Mamyčių klubui pasakojo neonatologė E.Markūnienė.

 

Teks pasitelkti kūrybiškumą

 

Šis papildomo maitinimo laikotarpis (nuo 6 iki 12 mėnesių) – tai mamos kūrybinis laikotarpis. PSO kūdikio maitinimo rekomendacijos labai paprastos ir visuotinės.

 

Bet, kaip sako gydytoja, šis laikotarpis neturi pasidaryti košmaru, kai reikia įvesti papildomą maistelį, ir dar didžiausiu galvos skausmu, kai vaikas atsisako valgyti.

 

"Tai turi būti abipusis smagus procesas. Nejauskite jokios įtampos ir viskas savaime susitvarkys", - pataria gydytoja.

 

Toliau sužinosite viską apie pirmą košę, kiek, kada ir kokios jos duoti.

 

Kaip Tu supratai, kad mažylis jau pasiruošęs ragauti naują maistelį? Nuo kada pradėjai?