Nepakankamai įvertintas pirmasis žaislas - BARŠKUTIS

Nepakankamai įvertintas pirmasis žaislas - BARŠKUTIS

20. Jun 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar kada susimąstėte, kodėl mažyliui reikalingi barškučiai? Huggies® žaidimų aikštelės rubrikoje aptarsime argumentus, kuo naudingi barškučiai ir kodėl jų nereikia nuvertinti.

Kaip žinote, pirmąjį mėnesį mažyliui pats reikalingiausias ir svarbiausias "žaisliukas" - tai mama. Pasak psichologės Dianos Zandės, jam nereikia krūvos minkštų žaisliukų. Kai mažyliui sukanka mėnuo, galite jį supažindinti su pirmuoju barškučiu.

Jis turėtų būti:

- su neįkyriu ir ne per garsiu skambėjimu

- spalvos - ryškios, spalvų gamoje laikomos pagrindinėmis

Svarbu atminti, jog kol regėjimas nėra pakankamai išsivystęs, visa, kas yra 30 cm atstumu nuo mažylio veido ir nėra ryšku, jam neįdomu, nes miglota ir neįžiūrima.

Kaip pasirinkti barškutį ir kokius įgudžius jis lavina? 

20170618200343-50027.jpg

Kaip atrodo barškutis?

Barškučai gali būti pagaminti iš medžio, plastmasės ar audinio. Kai kurie yra ryškių spalvų, kiti gi pastelinių atspalvių. Parduotuvių lentynose puikuojasi jų begalė - įvairių formų, spalvų ir pan.

Kokius garsus skleidžia barškutis?

Daugelis barškučių tiesiog barška, kai juos judini, kratai, o garsai sklinda nuo grubių, čaižių iki minkštų, lengvų, panašių į varpelio garsą.

Medžiaginiai barškučiai irgi gali būti įvairių sktruktūrų, kurie šiurena, šiugžda, brazda ir skamba. Yra barškučių, kurie veikia elementų pagalba ir dainuoja daineles. Žaisdami su barškučais vaikai atranda priežasties-pasekmės ryšį - paliečiant barškutį, jį judinant - jis ima skambėti.

Ar mažylis mokosi, žaisdamas su barškučiu?

TAIP! Jie ne tik linksmina vaikus, bet ir padeda įgyti naujų įgūdžių. Jei barškutį laikysite priešais vaiką, jis pirmiausia jį apžiūrės. Jei barškutį judinsite į šonus, mažylis išmoks jį stebėti akytėmis, koncentruodamas žvilgsnį.

Mažylis išmoksta reaguoti į įvairius garsus, pasukdamas galvą į tą pusę, iš kurios jie sklinda.

Pradžioje mažylis suima barškutį itin stipriai, tačiau vystantis smulkiajai motorikai, išmoks jį ne tik laikyti, bet ir kratyti. Laikui bėgant išmoks perimti į kitą ranką. Pirmaisiais gyvenimo metais pažintis su barškučiu vyksta per burną. Kadangi daugelis barškučių turi nelygų paviršių, tai ypač aktualu, dygstant dantukams, kai mažylis, kramtydamas barškutį, kartu masažuoja ir dantenas.

Smulkiosios motorikos lavinimui ypač tinkami tie barškučiai, kurie turi įvairias judančias detales.

Lentynose galite rasti ne tik paprastų barškučių, bet ir tų, kurie tvirtinami prie rankyčių ir kojyčių, tokiu būdu skamba, kai mažyli eina ar kilnoja rankytes. Tokie barškučiai moko skirti kūno dalis, moko kontroliuoti kūną.

20170618200405-28469.jpg

Кaip barškutis gali motyvuoti? 

Daugelis tėvų, galbūt ir jūs, pastebėjote, jog vaikams ne itin patinka barkučiai. Gal kai kurie mažyliai jų bijo arba priešingai - nurimsta, kai jie barška. Tačiau barškutis gali tapti puikiu naujų pasiekimų motyvatoriumi, pvz. mokantis mažyliui ropoti, padėkite barškutį priešais jį, kad galėtų iki jo nuropoti ar nueiti.

Kaip juos valyti?

Seilėtekis, pienuko atpylimas, dulkės - tai tik kelios priežastys, kodėl reikia barškučius atidžiai plauti. Plastmasinius barškučius lengvai išvalysite - tekančiu vandeniu ar drėgnomis servetėlėmis. Na o medžiaginius galite skalbti skalbyklėje, saugiau, jei juos įdėsite į kokį nors audinį.

Ar įsitikinote, kad barškutis gali būti puikiu PIRMUOJU ŽAISLIUKU?

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg