Nervinis, alerginis ar peršalimo kosulys: kaip atskirti?

Nervinis, alerginis ar peršalimo kosulys: kaip atskirti?

22. May 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Viktorijos laiško redakcijai:

Sveiki. Gal galite patarti ką daryti, turiu berniuką 1,3 metų. Jis kosti labai smarkiai iki paspringimo. Prabunda naktį dėl to. Ar čia gali būti nervinis, alerginis ar peršalimo kosulys. Gal galite trumpai nusakyti, kuo skiriasi skirtingų prigimčių kosulys. Ačiū.

Konsultuoja Tarandės šeimos klainikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Kosulys yra mūsų fiziologinis refleksas, kuris padeda apsaugoti kvėpavimo takus. Kosulys būna įvairių tipų, žiūrint, kur vyksta procesas. Viršutiniams kvėpavimo takams būdingas naktinis kosulys (kai kostima pakeitus kūno poziciją iš vertikalios į horizontalią ir sekretas teka nosiarykle), gali vaikas kosėti iki apsivėmimo (vėl dėl to paties sekreto tirštumo ir gausumo), taip pat “trumpo gerklės pravalymo”.

Pavojingiausias viršutinių kvėpavimo takų kosulys yra lojančio tipo. Šis kosulys būdingas krupui, sąlygotai virusinės infekcijos. Pirma pagalba didesniems vaikams - garų vonia, ~20 min. kartu su vaiku kvėpuoti.

Kai serga apatiniai kvėpavimo takai, būdingas “sausas ir šlapias” kosulys. Pavojingiausias yra iškvėpimo metu girdimas vaiko švokštimas, kurį sukelia bronchiolitas, taip pat sąlygotas virusinės infekcijos ar bronchinės astmos. 

Niekada neužgaiškite ilgiau nei 3 savaites neparodę vaiko gydytojui, o geriausiai kosulio priežastį nustatys Jūsų gydytojas, atlikęs vaiko apžiūrą ir auskultaciją.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola