Neskubinkite ir nelyginkite mažylių tarpusavyje

Neskubinkite ir nelyginkite mažylių tarpusavyje

25. Jun 2014, 08:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mes, Mamyčių klubas, esame už natūralią vaiko vystymosi eigą.

Pasak kineziterapeutės Kristinos Stalidzanės, daugelis tėvų dažnai daro šias klaidas, kurios trikdo natūralų mažylių vystymąsi. Štai jos rekomendacijos.

Neskubinkite vaiko!

Neretai būna, kad vaikas dar nepasiruošęs, pavyzdžiui, sėdėti, o mama, tėtis ar močiutė sako: "ne, aš gi matau, kad jis jau nori sėdėti". Tačiau, mieli tėveliai, palūkėkite ir leiskite pačiam vaikučiui vystytis sava eiga.

Nelyginkite mažylių tarpusavyje!

Sakykim, šeimoje auga dvynukai. Na štai vienas vaikas pradėjo guguoti anksčiau už kitą arba vienas jau moka šliaužti, o kitas nė nebando. Ar pirmas blogesnis už antrą? Žinoma, ne.

Visi vaikai skirtingi. Kiekvienas jų turi savo individualią vystymosi programą, kurios ir "klausosi". Jei turite kokių nors abejonių, ar mažylis tinkamai vystosi, ar jis "neatsilieka nuo normų", geriausia pasikonsultuoti su šios srities specialistais, tačiau jokiu būdu nedarykite išankstinių išvadų, lyginant tokio paties amžiaus vaikus tarpusavyje.

Stebėkite simetrijos principą!

Kai kurios mamos ar tėčiai pamiršta apie tai, kad vaikas turi kairę ir dešinę puses. Vienok, tai labai svarbu, kad mažylis vystytųsi simetriškai, t.y., pirmaisiais mėnesiais vaiką migdome ant vieno šoniuko, maitinant paguldome ant kito ir pan.

Nelaikykite kūdikio vertikaliai!

Deja, labai dažnai tėveliai kūdikį, kuris dar nenulaiko galvytės, linkę laikyti vertikaliai. Kineziterapeutė pataria kūdikius laikyti horizontaliai, kol neateis laikas ir mažylis nebus pasiruošęs žiūrėti į pasaulį iš kito kampo.

Dar vienas svarbus momentas - nepadėkite vaikui padaryti greičiau to, kam jis dar nepasiruošęs.

Mažylio negalima:

-sodinti;

-statyti ant kojyčių;

-vesti už rankyčių ar kitais būdais padėti jam žengti pirmuosius žingsnius.

Jūsų mažylis viską padarys pats. Kai ateis laikas. Tėvų užduotis - sukurti aplinką, kuri padėtų jam vystytis.

20140522122608-97895.jpg

Super elastingos sauskelnės-kelnaitės Huggies® Pants mažyliams, kurie jau mokosi sėdėti, ropoti, vaikščioti!