Nujunkymas

Nujunkymas

15. Jan 2013, 08:40

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja žindyti iki dvejų metų. Anksčiau ar vėliau, ir jums teks nujunkyti vaikutį. Ką reikia žinoti apie šį atsakingą žingsnį?

 

Darykite tai pamažu

 

Tai pirmasis patarimas, kurį išgirsite paklausę specialisto, ką reikia žinoti, nusprendus nujunkyti vaikutį. Idealu, jei tam laiko turite bent mėnesį. Situacijų, kai į darbą nusprendžiama grįžti tuoj pat, po savaitės ar anksčiau, pasitaiko retai, vadinasi, jūs turite laiko apie tai pagalvoti, pasiruošti ir pamažu nujunkyti vaikutį.

 

Tam tikra prasme, pirmas žingsnis link nujunkymo yra tada, kai kūdikis ima valgyti košių ar kito maisto, ne tik mamos pieno. Taip mažinamas žindymų skaičius, pakeičiant juos kito maisto pasiūlymu mažyliui. Tikriausiai girdėjote taisyklę, kad pieno gaminasi tiek, kiek jo „užsakoma“, taigi, kuo mažiau vaikutis jo suvalgys, tuo mažiau pieno gaminsis.

 

Jeigu veržia krūtis

 

Jeigu nujunkant krūtis veržia, atsiranda tempimo jausmas, galima arba nusitraukti šiek tiek pieno, arba duoti trumpam pažįsti krūtį mažyliui. Jei pajutote, kad krūtyje atsirado guzelių, reikia stengtis jų atsikratyti, masažo, šilumos pagalba ar kitais jūsų anksčiau išbandytais būdais.

 

Yra vaistų, dirbtinai sustabdančių pieno gamybą, tačiau juos gali skirti tik gydytojas. Dažniausiai jie būtini ekstra atveju, kai tenka laikinai nutraukti maitinimą mamai susirgus, atsigulus į ligoninę, geriant stiprius vaistus nuo depresijos ar dėl kitų priežasčių.

 

Druska ir pipirai

 

Medikai nepritaria tokiems mamyčių būdams, kaip krūties pabarstymas druska, pipirais ar kokia kita neskania medžiaga, kuri esą atbaidys vaiką nuo krūties. Pirma, neaišku, kaip į tokią „procedūrą“ sureaguos jautrus krūties spenelis, antra- pats mažylis, kuris gali būti alergiškas kuriais nors iš tų medžiagų. Prieš keliolika metų nujunkant mažylį buvo rekomenduojama mamytėms stipriai susiveržti krūtinę, tačiau taip daryti jokiu būdu negalima, nes galima pažeisti pieno liaukas.

 

Nujunkymas niekur neskubant

 

Nujunkant reikia atsisakyti vieno maitinimo, po to kito ir taip toliau, pamažu paliekant tik keletą (dažniausiai prieš naktį ir rytą). Pasiūlykite užsigerti pavalgius ne mamos pieno, o kito gėrimo, sveikiausias iš kurių yra paprasčiausias vanduo.  Jei mažylis labai nori žįsti, paglostykite jį, panešiokite ir stenkitės rasti būdų nuraminti be krūties. Kaip rodo daugelio mamų patirtis, neretai nujunkymas būna sklandus, nes pats kūdikis atsisako krūties.

 

Kaip sekėsi jums nujunkyti vaiką? Ar ilgai truko?

 

08. Jan 2015, 09:20 gintarerei

Miela mamyte GINTAREREI, ar galit pasidalinti savo patirtimi del zindymu nakti ir bemiegiu naktu, pas mus ta pati situacija, mums jau 8 men., o mama miego nemate nuo mazylio gimimo. Kaip vaikuti atpratinti?

29. Jan 2013, 14:41

sveikos mamytes,maitinu savo sunu MP labai dziaugiosi ir t,t,... kaip jusu krutys liko po to kai nebemaitinot pienu ar jos jums gryzo i normalia padeti ,as pradejau reciau maitinti sunu ir viena krutis pastebejau yra mazesne nebezinau ka daryti ar jos man susivienodins ..?

15. Jan 2013, 23:38

yra trys nujunkymo būdai, o iš jų pats geriausias "SĄŽININGI MAINAI" (p.355-345) >> http://www.zindyk.lt/?page_id=34

15. Jan 2013, 21:26

As galvojau ,kad ko vyresnis vaikas to lengviau bus nujunkiti ,bet ziuriu kad nera taip paprasta mums jau 2metai 4 men ., ir mes vis dar valgom ne tik diena pries miegeli ,bet ir naktimis ☺

gintarerei gintarerei 15. Jan 2013, 20:58

o maniskis keliasi pats nakti kas valanda, dvi, tris, aisku ne kiekviena karta dar teikiasi pavalgyti...taigi taip stot-gult toks periodas!...dar norisi maitinti, bet jau ir priestaringos nuotaikos aplanko, kai nuovargis lydi mane nuolatos 😀

gintarerei gintarerei 15. Jan 2013, 16:42

oj naktinis maitinimas tai mane irgi i nevilti varo, bet vis guodziu save, kad dar biskis ir viskas, na dar biskis ir viskas ir vis tikiuosi, kad gal jau kita naktis geresne. Sito tikrai nepasiilgsiu 😀 tiesiog galvoju kaip bus turbut sunku atpratinti nebevalgyti taip nakti!

gintarerei gintarerei 15. Jan 2013, 11:14

oj man baisu pagalvoti kaip reikes atpratinti Jonuka nevalgyti naktimis, nes dabar keliasi kas valanda, dvi ir jei nebutu manes ir MP kaip jis kazi miegotu ? 😃

Krisliukas Krisliukas 15. Jan 2013, 10:43

nujunkymas - didžiausias galvos skausmas ☹ nežinau nežinau....rekomenduojama maitinti kuo ilgiau, bet kuo vaikas vyresnis, tuo jis gudresnis, ir taip paprastai nujunkyti neįmanoma... Beną maitinau 13 mėn, baigiau tiesiog išvažiavusi į sesiją (vakar maitinau, šiandien - ne), Kasparas atsisakė savaime 14 mėn., nes pasirodė, jog laukiuosi..tuomet nesupratau, kodėl jis nebevalgo MP.. Faustai jau 13 mėn..visi ženklai rodo, kad valgys dar ilgai ilgai, o aš jau nebenoriu maitint, pavargau, norisi išsimiegot naktį nors kartą normaliai

15. Jan 2013, 09:02

sunus pats atsisake krutines 1m ir 4men,o su dukra dar vis bandau graziuoju,bet manau jau po biski einame link to kad nakti nebevalgytu nes diena jau nebevalgo. o jai jau 1metukas ir 5men 😀