Nuo kada vaikui duoti žuvų taukų ir kiek?

Nuo kada vaikui duoti žuvų taukų ir kiek?

19. Sep 2014, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar reikia gerti mažiems vaikams žuvų taukus? Kaip ilgai? Ar jie stiprina imunitetą?

Žuvų taukuose yra visi riebaluose tirpūs vitaminai: A, E, D ir kitos riebalinės rūgštys.

Vitaminas D ar žuvų taukai yra rekomenduojami vyresniems nei dviejų metų vaikams šaltuoju metų periodu. Kurią vaisto formą pasirinksite - tai jūsų ir vaiko teisė. Vieniems patinka kramtomi guminukai, kitiems - skystos formos.

Profilaktinė žuvų taukų dozė tikrai nesusilpnins imuniteto sergant. Galbūt reikėtų padaryti pertrauką, jei vaikas viduriuoja ar vemia – mat organizmas tiesiog nesugebės visiškai įsisavinti.

Kada pradėti gerti žuvų taukus?

Į klausimą, kada pradėti vaikučiui duoti žuvų taukų, gydytoja Rasa Povilaitienė atsako: „Žuvų taukus reikia gerti jau belaukiant vaikelio, ne tik jam gimus. Žuvų taukai turi tokių sudedamųjų dalių, polinesočiųjų rūgščių, kurios mūsų sveikatai yra labai svarbios, o pats organizmas jų nepasigamina, gali pasisavinti iš žuvų arba iš žuvų taukų. Šios medžiagos yra svarbios vaikučio smegenų vystymuisi“.

Kiek suvalgote žuvies?

Lietuva, nors ir yra jūrinė valstybė, negarsėja savo žuvies valgymo tradicijomis. Gydytoja Rasa Povilaitienė: „Yra paskaičiuota, kad 140 gramų žuvies du kartus per savaitę reikia suvalgyti. Tačiau mes tiek nevalgome, taigi, negauname iš žuvies tų naudingųjų medžiagų, kurių yra tik žuvyje, svarbiausios jų – polinesočiosios rūgštys. Žuvų taukai, skiriami vaikams apetito skatinimui, gerina regėjimą, bendrą vaiko augimą. Jie duodami rachito profilaktikai“.

 Pradėti – nuo lašelio

Pradėti gerti žuvų taukus patartina nuo paties mažiausio lašelio. „Pradedama nuo lašelio, jei viskas gerai, kitą dieną jau galima duoti du lašelius, ir taip kasdien didinti kiekį iki reikiamos dozės. Kiekviena vaistų kompanija gamina kitokios sudėties žuvų taukus, todėl reikia pažiūrėti, kokia jų koncentracija jų, ir būtinai pasiklausti vaistinėje ar gydytojo, kaip juos vartoti“ – sako vaikų ligų gydytoja Rasa Povilaitienė.

Mamoms - "užuomaršoms"

Neretai mamos tik vakare prisimena: „Ai, pamiršau duoti vaikui vitaminų ar žuvų taukų...“. Kad taip nenutiktų, gydytoja pataria jų duoti kasdien tuo pačiu metu, kad lengviau būtų prisiminti.

Svarbu atminti, kad geriausia juos gerti valgio metu ar iš karto po jo: „Žuvų taukus, kaip ir kitus vitaminus, vartojame kaip maisto papildą, todėl kad juos geriau pasisavintų, reikia vartoti valgio metu ar iš karto po valgio, kad „visi vitaminai draugiškai susikabinę, patektų į ląsteles, ten, kur jiems reikia“.

Gydytoja sako, kad pastiprinti savo organizmą pravartu ne tik vaikams, bet ir nėščiosioms ar žindyvėms. Jeigu pienuku maitinanti mama geria žuvų taukų, ji rūpinasi ir savo organizmo stiprinimu bei sveikata. 

Ar duodate savo mažyliams ir pačios vartojate žuvų taukų?

19. Sep 2014, 12:45

Duodu vyresnėliui ir pati nuo nėštumo ligi db geriu, nes maitinu.

mama ingrida mama ingrida 19. Sep 2014, 09:39

Mes kaip tik praeita savaite nusipirkom zuvu tauku ir pradejome juos gerti.Koks poveikis dar nepastebejome,bet tikiuosi kad imuniteta pastiprinsim.Kadangi as dar maitinu savo mazyle MP tai kaip perskaiciau straipsnyje reikes ir man gerti zuvies tauku:-)