Nuo kokliušo saugo tik skiepai!

Nuo kokliušo saugo tik skiepai!

25. May 2012, 07:00

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje daugėja susirgimų ūmia infekcine liga – kokliušu. Iki gegužės 1 d. Lietuvoje užregistruoti 37 susirgimų kokliušu atvejai.

 

Tai 7 atvejais daugiau nei per visus 2011 m. ir net 18 atvejų daugiau nei  2010 m. 2011 m. per tą patį laikotarpį registruoti tik 4 kokliušo atvejai, o 2010 m. – 12 atvejų.

 

„Susirgimų daugėja todėl, kad vis daugiau tėvų atsisako skiepyti savo vaikus, tikėdamiesi, kad ši liga, kaip ir kitos sunkios užkrečiamosios ligos, juos aplenks. Noriu priminti, kad atsisakydami ar atidėliodami skiepus, tėvai prisiima ir vakcinomis valdomų ligų riziką“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas doc. dr. Saulius Čaplinskas.

 

Kokliušas – tai ūmi infekcinė liga, kuriai būdingi spazminiai kosulio priepuoliai, kurie itin pavojingi kūdikiams.

 

Kokliušo simptomai

 

Pradžioje kokliušas niekuo nesiskiria nuo kitų kvėpavimo takų ligų:

 

-šiek tiek pakyla temperatūra,

-vaikas pradeda kosėti.

-liga vystosi laipsniškai vis stiprėjant simptomams. Ilgainiui kosulys tampa priepuoliniu.

 

Kokliušu itin sunkiai serga kūdikiai. Jiems daug dažniau pasitaiko tokios komplikacijos kaip išvaržos, pneumonijos ar encefalopatijos. Sergant itin sunkiomis kokliušo formomis galimi smegenų pažeidimai, sąlygojantys ilgalaikius neurologinius liekamuosius reiškinius ir net mirtį.

 

Ligoninėje gydomi tik kūdikiai ar sergantieji sunkiomis kokliušo formomis.

 

Efektyviausia kokliušo prevencija – skiepijimai.

 

Pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo kokliušo skiepijami kūdikiai nuo 2 mėnesių amžiaus. Per pirmuosius metus vaikai paskiepijami tris kartus, po to – sulaukę pusantrų metų, vėliau  vakcina skiriama ikimokyklinio amžiaus vaikams.

 

Daugiau apie šią ligą: Kokliusas