Nusivylusi vietiniais gydytojais mama iš Airijos prašo patarimo

Nusivylusi vietiniais gydytojais mama iš Airijos prašo patarimo

05. Jan 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Viktorijos laiško:

Sveiki. Esu mamytė, kuri gyvena užsienyje (Šiaurės Airijoje) ir labai skeptiškai žiuriu į vietinius gydytojus, todėl labai norėčiau jūsų konsultacijos. Mano sūneliui sausio 6 dieną sueis 4 mėnesiai ir visą šį laiką kankinamės su irzlumu, prastu miegu ir, mano nuomone, skausmu. Vietinai gydytojai nelinkę daryti tyrimų, pirmiausia bando išpręsti keisdami įvairius vaistukus, bet aš nemanau, kad tai yra teisingas požiūris. 

Kas mane neramina, tai kad mažylis tuštinasi tik kas 3-4 dienas ir išmatos yra gan tamsios, žalios. Taipogi yra labai irzlus ir mažai valgo, apie 600ml per parą (maitinu mišinukais). Kiti, galbūt nereikšmingi dalykai: prakaituoja pėdutės ir rankytės nors vaikas ir nesušilęs. Kūdikis nevalgus - maitinamas sukinėja galvytę į šonus ir stumia buteliuką liežuviu. Labai dažnai verkia, riečia nugarytę, pritraukia kojytes prie savęs, o tada išsitempia lyg styga. Visą laiką atrodo pavargęs, trina akytes ir ausytes. Prieš savaitę pradėjo vemti 1-2 kartus per dieną. (vadinu tai vėmimu, nes skystis kuris išbėga yra bespalvis ir smirda. ) Taip pat jo bambutė šlapiuoja ir truputį paraudusi, gydytojai čia liepė nusiraminti ir tepti tepaliuku Fucidin, tam kartui buvo pagėrėję, bet ir vėl tas pats.

Išbandėme įvairius vaistukus nuo pilvo putimo (espumisan, infacol, gripe water) nepadėjo. Vietiniai gydytojai mano, kad tai refliuksas, taigi jau išbandėme Gaviscon, Ranitidine ir dabar apie 10 dienų naudojame Omeprozol, tačiau pagėrėjimo nematyti. Taipogi dėl tuštinimosi, vartojame Lactulose 5ml du kartus dienoje. Geriame Aptamil Comfort pienuką. (išbandėme ir daugelį kitų ,tačiau niekas nepadėjo)

Suprantu, kad neapžiūrėjus vaikiuko diagnozę sunku nustatyti, bet norėčiau bent patarimo ar verta sunerimti, nes jau svarstau galimybę pirkti bilietuką ir skristi į Lietuvą ieškoti problemos. Iš anksto dėkoju už atsakymą. 

Konsultuoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Mamyte Viktorija, tikrai labai sunku ką Jums ir pasakyti neapžiūrėjus vaikelio, ar tiesiog nuraminti, galiu tik pakomentuoti šią aprašytą situaciją. Man dar kyla klausimų, ar nuo gimimo priaugote svorio, ūgio? Kaip kinta šios prieaugio kreivės, ar sūnelis normaliai vystosi ar laiko galvytę, suima daiktus, pažįsta šeimos narius ir t.t.? 

Toliau, kas patraukia dėmesį, yra suvalgomo maisto kiekis (mišinuko), maždaug 4 mėn. kūdikis turėtų suvalgyti 800-1000 ml. Kitas klausimas - ar duodate vitamino D? Pėdučių ir rankyčių prakaitavimas, kūdikio neramumas, irzlumas, blogas miegelis būdingas vitamino D kiekio sutrikimui, reiktų išsitirti jo kiekį kraujyje (labai rekomenduočiau).

Dėl viduriukų, rekomenduočiau ne spazmus nuimančius medikamentus vartoti, o gerąsias bakterijas, pamėginti Colinox kartu su Gefilus bakterijomis. Bambytę galima bandyti padezinfekuoti kad ir su 70% etilo alkoholiu, tačiau kad nupirktumėte, reikalingas receptas.

Tai tik patarimai, kurie galėtų kiek pagelbėti Jūsų situacijoje, tačiau, kaip ir pati minėjote ir puikiai suprantate, reikalinga kūdikio apžiūra, galbūt situacija nėra tokia “bloga”, o galbūt reiktų labiau sunerimti. Jei jau nutarsite grįžti į Lietuvą pasikonsultuoti, mūsų klinika visada pasiruošusi Jums padėti. Didžiausios sėkmės. 

KLAUSK GYDYTOJO ŠEIMOS SVEIKATOS KLAUSIMAIS 


Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola