Obuoliai ar sultys: kas naudingiau?

Obuoliai ar sultys: kas naudingiau?

31. Mar 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei ir tu turi klausimų vaikų ligų gydytojui, rašyk: redakcija@mamyciuklubas.lt.

Mama:

Seneliai labai rūpinasi anūkais, tad prispaudė "kalnus" naminių obuolių sulčių. Ar jos kiek nors sveikos? Kada verta duoti jas gerti? 

Atsako "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja terapeutė Neringa Sakalauskė: 

Jeigu klausimas būtų - verčiau gerti obuolių sultis ar valgyti obuolio vaisių, neabejotinas atsakymas būtų – valgyti obuolio vaisių!

Valgant obuolį gauname pakankamą skaidulų kiekį, kurios padeda mums geriau tuštintis, o geriant sultis – ne. Nereiktų pamiršti, jog obuolyje yra vitaminų ir juose esančios medžiagos veikia kaip antioksidantai, vienok, reikia paminėti, kad antioksidantų yra ir sultyse, tačiau jų mažiau dėl pasterizacijos ir su laiku, stovint sultims, antioksidantų ir vitaminų mažėja.

Tikriausiai seneliai besirūpinant sultimis paskanino jas cukrumi. Ar daug sugebame išgerti skanių saldžių obuolių sulčių? Tikrai daugiau nei suvalgyti obuolių, taigi tai didina tikimybę nutukti, vartojant per didelį cukraus kiekį ir prisigėrus sultyčių, nebevalgomas vertingas maistas.

Jei jau seneliai priruošė sulčių, tai jas patartina duoti atsigerti, praskiestas vandeniu, geriausiai skiesti per pusę, o kitais metais paprašyti senelių, kad pasandėliuotų skanių ir vertingų obuoliukų.

Žinoma, reiktų vartoti kuo šviežesnias sultis, o ne pvz., praeito sezono.