Pabūti mamai grupėje ar ne?

Pabūti mamai grupėje ar ne?

19. Sep 2012, 10:00

Ar pradedant vaikui lankyti darželį, reikia pirmomis dienomis su juo pabūti grupėje mamai? O gal tai blaško visos grupės dėmesį, ir yra neteisingas sprendimas? 

 

Konsultuoja "Šilagėlės" darželio Žvėryne vadovė Danguolė Milašienė, www.silagelesdarzeliai.lt

 

Į darželį - kelioms valandoms su mama

 

Esu už tai, kad pirmą, antrą, o gal ir trečią dieną mama pabūtų su vaiku grupėje. Geriausia, jei pirmas dienas vaikas su mama pabus kelias valandas. Labai svarbu, kad pirmą kartą vaikas su mama ateitų tada, kai grupėje vyksta veikla – žaidžiama, piešiama, sekamos pasakos, muzikuojama. Vaikas gal ir nedalyvaus tame, bet jam bus įdomu stebėti.

 

Arba tada, kai vaikai žaidžia lauke  – taip susipažins su aplinka. Pirmą kartą nepatartina ateiti su vaiku prieš pusryčius, nes daugeliui vaikų iš pradžių būna sunku valgyti svetimoje vietoje šalia sėdint svetimiems vaikams. Ypač, jei vaikas jautresnis. Po pirmos dienos, kai vaikas matė, kaip darželyje žaidžiama, galima ateiti į pusryčius.

 

Trečią dieną, jei viskas gerai, galima atsisveikinti su vaiku ir palikti jį vieną kelioms valandoms. Į kiekvieną vaiką reikia žiūrėti individualiai, kartais tokiam pratinimui su mama prireikia savaitės, o kartais – kelių dienų.

 

Būna ir tokių vaikų, kurie iš karto, nuo pirmos dienos, jaučiasi labai puikiai ir pasako „Mama, atia“. Tačiau visada patariu mamai neskubėti, siūlau pabūti kartu. Vis tiek vaikui reikia susipažinti su aplinka, vaikais, auklėtojomis. Atrodo, kad vaikas labai komunikabilus, įbėga į grupę patenkintas, bet praeina kelios minutės, jis apsidairo ir ieško: „O kur mama?“. Jei yra galimybė, reikia su vaiku pabūti pirmomis dienomis.

 

Kitiems tai netrukdo

 

Kitiems grupės vaikams tikrai netrukdo, kad grupėje pabus mama su nauju vaiku. Be to, prieš ateinant naujokui, mes kalbamės su kitais grupės vaikais, kad bus naujas vaikas, jam reiks ištiesti pagalbos ranką, juk  „ir mums buvo sunku pirmomis dienomis“. Vaikus ruošiame, kad išmoktų priimti naują draugą.

 

Manau, pirmomis dienomis mamai ar tėčiui reikia pabūti su vaiku darželyje nesvarbu, kiek jam metų – dveji, treji ar ketveri. Atrodo, keturmetis labiau suvokia, kas tai yra darželis, kad mama tikrai ateis pasiimti, bet visiems vaikams reikia laiko apsiprasti.

 

Atsisveikinti, o ne pabėgti

 

Visada primenu tėvams, kad išeidami nepamirštų atsisveikinti su vaiku. Kartais mamos sako: „aš pabėgsiu, kai vaikas nematys užsižaidęs“. Taip negalima jokiu būdu! Kaip jaustis vaikui? Buvo mama ir nieko nepasakiusi dingo? Visada reikia atsisveikinti su vaiku, paaiškinti, kad dabar jums reikia išeiti į darbą, bet jūs grįšite jo pasiimti.

 

Paaiškinkite vaikui suprantamai, kad ateisite jo pasiimti, kai jis grįš iš lauko ir pavalgys pietus. Būtinai tęsėkite pažadą. Vaikučiai, kurie seniau lanko darželį, dažnai patys sako naujokams – „mamytė tikrai ateis pasiimti, visų ateina. Ji išėjo padirbs, ir ateis“. 

 

Kaip Jūs elgėtės pirmomis dienomis? Lydėjote vaikučius ir buvote jų grupėje ar ne?

19. Sep 2012, 22:02

mes vieną dieną jau buvom nuėję susipažinti su vaikais, auklėtoja, pabendrauti su direktore, poto daugiau nebeėjom nes sirgom, o paskui nemačiau tikslo vesti nes lankyti galėsim tik nuo gruodžio mėn. dar truputi per mažas, kad galėtų priimti. va jau lapkričio pabaigoje pratinsiu normaliai. na bent tą dieną tai dvi val pabuvom ir nė karto nepažiūrėjo ar aš esu. ir išėjus buvau trumpam ir nieko. labai patiko. įdomu kaip seksis kai rimtai lankyti pradėsim 😀 gerai kad grupėje jau bus vaikučiu kuriuos pažysta ir dažnai matosi.

19. Sep 2012, 19:57

faina kai vaikas taip gerai buna😀

blogietee blogietee 19. Sep 2012, 19:52

Vienas pasilieka, be jokių ašarų, būna visą dieną, ateinu kaip ir visi tėveliai jau "po darbo" 😉

Krisliukas Krisliukas 19. Sep 2012, 17:18

kai pradėjau vesti Beną į darželį, net nebuvo tokios mados pasilikti grupėje..ir man atrodė, kad tai yra absurdas.. su Kasparėliu tas pats..nepasilikau grupėj..nežinau tai gerai ar blogai..gal ir reikėjo pasilikti..

19. Sep 2012, 16:33

reik man pabegt ☹ nes kuo toliau tuo labiau jis namo nori tenka sprugt,su aukletojos uzkalbejimais ☹ skauda sirdi be galo

19. Sep 2012, 15:57

Bet tai kaip aukletojom pasiseke, kai mama uzsiima su vaikais 😀

19. Sep 2012, 15:53

o kaip paskui Augustas pasilieka vienas po mamos buvimo?

blogietee blogietee 19. Sep 2012, 15:35

pas mus sakyčiau atvirkščiai, "pabėga" verkiančių mamos, o ramesnių lieka 😀

blogietee blogietee 19. Sep 2012, 15:33

Einam trečia savaitė, visada ryte būnu valandą su juo, nes jis tiesiog neleidžia, saugo, bet ir neverkia.. Auklėtoja nei karto neišvijo nei vieno iš tėvų.. nežinau kaip kitur, bet mūsų grupėje vienas kitas tėvelis net geriau, nes tarkim aš nuėjusi žaidžiu su visais vaikučiais, puikiai žinau jau visų vardukus, susitariam, kad neverktų, jei pamatau jau patemptą kurio nors lūpytę, paaiškinu, kad jų tėveliai turi dirbti, o kadangi aš turiu laiko, galiu su jais visais šiek tiek pažaisti, tuo pačiu parodau kaip linksma ir įdomu gali būti darželyje savo mažiui.. su kiekviena diena matau, kaip vaikučiai drąsiau pasilieka grupėje ir kaip jiems lengviau atsiskirti nuo tėvų..

19. Sep 2012, 15:03

manau nuo grupės priklauso ar mamoms pasilikt su vaikais ar ne, ir mamų galimybių, pas mus grupėje kelios mamos pasilikdavo visa savaitę su vaikais, po kelias valandas, nes tik išeina, vaikas į ašaras ir visi verkia, o čia, labiau verkiančiųjų mamos šalia, niekas neverkia, ir kitiems vaikams lengviau, nes nėra kam "pritarti" verkimu 😀

19. Sep 2012, 14:58

pirmąją savaite tris dienas buvau kartu, pirmą dieną kartu išbuvom beveik 2 valandas, dauguma tėvų buvo pasilikę, antrą dieną buvau gal pusvalandį, o tada palikau kažkur 2 valandoms, o trečią -15 min. o tada tik atsisveikinom ir išėjau.. pasiėmiau tik po pietų valgio, prieš miegą 😀 pirmoji savaitė darželyje džiaugsmas vaikui, deja praėjusią savaitę sirgom, o va nuo pirmadienio jau ne taip noriai ėjo i darželį, vakar palikau su ašaromis, šiandien jau nebėjom, vėl sergam..

19. Sep 2012, 14:53

mes taippat jau antra savaite keliaujame i darzeli,pirmas 3dienas verke,bet mum liepe eiti namo,tai ir palikdavau verkiancia,po valandos paskambindavau viskas gerai linksma zaidzia,ketvirta diena viskas apsiverte,pati mazoji atejusi nusirengia duoda bucki atia mamyte pasako ir nubega i grupe,nuo sios savaites jau pasiliekame pietu ir vakarienei,mano nuomone,kad geriau nebutu mamos,nes tikrai jei vienas pradeda verkt ir salia mama sedi,tai ir visi is paskos verkia,o tai trukdo ir aukletojom dirbti,del miegojimo paguldo paskaito pasaka ir palieka miegot

19. Sep 2012, 14:51

Sveikos
vajei ir man teko siandien visa valanda buti vaiko grupeje nes niekaip neisleido visai eidavo su teveliu ir problemu nebuvo, o cia nuvedziau as ir va. ..... ☹
nezianu kodel jiems nepatinka darzelis? abu ateje rytais verkia ☹

19. Sep 2012, 14:13

Na, iš vienos pusės gal ir gerai (ypač tam vaikiukui, kurio mama sėdi), bet kiti vaikiukai tada reaguoja, o kur jų mamytės, kodėl juos paliko ir pan. O atsisveikint tai pritariu kad būtina. O gal mamytės turėtų patarimų, kaip vaiką pratint prie pietų miego? Ar auklėtojos privalo ji kažkaip užimti, jei jis kategoriškai atsisako miegot ar turi iškviest tėvus kad pasiimtų???

19. Sep 2012, 11:39

O mūsų daržiuke niekas neleido pabūti, motyvuodami tuo, kad ne visos mamos gali, kad kiti vaikai tada liūdi ir t.t. Tai mes darėme taip, kelis kartus su visokiais reikalais eidavome į daržiuką su mergyte, kol mes kalbėdavomės ji po 15 minučių praleisdavo grupėje...Daug kalbėjomės, kad čia ateis pažaisti, kada mamytė tada su sesyte pabus lauke arba nulėks iki parduotuvės, o ji pažais, jei pasidarys labai liūdna paprašys auklėtojos, kad pakviestų mane. Kadangi auginu mažesnę mergytę, turiu galimybę pratinti į daržiuką taip smagiai, per žaidimą, be streso. Kai nuėjo porą kartų pabūti po valandėlę lėkte lėkė, nors sakė mamos pasigesdavo, bet paaiškinus, kur mama, ramiai žaisdavo ir tik sakydavo: "as pazaisiu ij mama ateis" 😀 Žinoma, dar trumpas tas laikas, bet ir tai pažanga, nes iki to laiko su svetimu nėra buvusi, išvis visą laiką tik su manimi ar vyru ir vos vieną kartą su šeimos drauge, kurią labai myli. Šiaip, jei būtų tekę tiesiog atvesti ir palikti, būčiau nesutikusi, bet griebėmės gudrumo ir, kai jau teko palikti, vaikučiui buvo pažįstama ir aplinka, ir auklėtoja 😀

19. Sep 2012, 11:37

na manau, kad visiem vaikam visokiu periodu buna ir bus...as tik iki pietu kol kas vedu...laikykites 🌷 kaip nors vel pripras 🌷

19. Sep 2012, 11:36

dbr jau kuri laika tik iki pietu vesiu 😥 tikiuos situacija pasikeis...

19. Sep 2012, 11:34

maniske pirmomis dienomis man tik ate parode ir nuejo zaist su vaikais.. po to apsirgom.. ir po savaites vel gryzus i grupe maze nebenori joje pasilikt, verkia 😥 vakar dar sugalvojau palikt pietu tai snd is vis katastrofa isispyrus nenorejo eit i darzeli 😥

19. Sep 2012, 11:12

Na as turbut busiu uzmetyta akmenimis😃 bet buvau su vaiku darzely tik viena karta, paskui nusprendziau, kad visgi geriau bus jeigu jis galvos, kad mamai darzely buti negalima😀 be to, dazniausiai neatsisveikinu, tiesiog vesdama i darzely visa kelia kalbu kaip jis zais su vaikais ir tetom, o paskui as butinai ateisiu jo pasiimti. todel iejes i grupe tuoj uzsizaidzia ir as iseinu. Bet vaikui kazkaip nebunaa problemu, tikrai nera taip, kad verktu...

19. Sep 2012, 11:11

Du darzelius lankeme ir abiejuose pirmas dvi dienas po valanda pabudavau grupeje su vaiku. Niekada neiseinu neatsisveikinusi, nors ir matau, kad dukryte uzsizaidusi su kitais vaikais