Pakilo kūno temperatūra: kada ją mažinti

Pakilo kūno temperatūra: kada ją mažinti

10. Nov 2013, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mažyliui sloga, peršti gerklę ir staiga pakilo temperatūra. Ar skubėti ją mažinti? Kada sunerimti?

Pasak klinikos „Sveika pradžia" gydytojos neonatologės, dr. Eglės Markūnienės, žmogaus kūno temperatūra priklauso nuo šilumos gamybos ir mūsų centrinės nervų sistemos, nuo to, kaip šie procesai tarpusavyje suderinti organizme.

"Todėl vienų vaikų normali temperatūra gali būti aukštesnė, kitų žemesnė, pavyzdžiui, kai kurių mažylių normali kūno temperatūra svyruoja nuo 36,2 iki 37,1 laipsnių. Ir tai yra normalu", - sakė gydytoja.

Temperatūra yra ne liga, o simptomas

Atminkite, kad temperatūra yra ne liga, o tik simptomas. Ji sukuria nepalankią aplinką mikroorganizmams, mobilizuoja visus organizmo pajėgumus, aktyvuoja imuninę sistemą, tokiu būdu temperatūra gelbsti.

"Mokykitės su vaiku sirgti, nes mūsų visuomenėje išbujojęs sveikos savijautos kultas. Juk reklamuojama – pasijutai blogai ar peršalai – išgerk tą ir tą vaistą. Jeigu mes pasijutę blogai neitume į darbą ir neplatintume virusų, o gultume į lovą ir bandytume gydytis ne „koldreksais“, bet pakilusia temperatūra, kur kas greičiau pasveiktume ir apsaugotume kitus nuo virusų.

Su sergančiais mažyliais tas pats – mokykimės kartu sirgti. Kas yra paracetamolis? Tai šiuolaikinis „narkotikas“. Kai mažylis serga, jis tampa irzlus, žinoma, tai kelia mums įtampą, todėl mes duodame paracetmolio, jam tuomet krenta temperatūra, dėl to jo savijauta gerėja, tuomet mums ramu, nes vaikutis vėl žaidžia, jo savijauta yra gera.

Bet tokiu atveju mes nieko gero nepadarėme. Reikia gultis su karščiuojančiu vaiku į lovą, tegu jis zirzia, niurzgia, dėkime kompresus, duokime daug gerti arba daugiau žindykime (jeigu kūdikis žindomas)", - pasakojo dr. E.Markūnienė.

Kada mažinti vaiko kūno temperatūrą?

Turbūt visos žinome, kad vaiko temperatūros nereikia mažinti iki 38,5. Nebent, kaip tikina gydytoja, vaiko savijauta yra labai bloga – jis nebeima krūties, nenori žaisti, yra labai vangus ir silpnas. Tik tada mažinti temperatūrą galima nuo 38.

"Jei mes mažiname temperatūrą per anksti, duodami vaistų vaikui, mes prailginame infekcijos laiką, išbalansuojame imuninę sistemą. O juk ji dabar „užsivedinėja“ – nuo kūdikystės. Todėl negadinkite imuniteto atsako su vaistais", - patarė gydytoja.

Ekspertai

Eglė Markūnienė

Šeimos klinikos “Sveika pradžia” neonatologė, medicinos mokslų daktarė
Eglė Markūnienė in-vecaku-skola
11. Nov 2013, 22:21

o as musu temperatura jau 38 tai tikrai, nes ir taip turi mano vaikas tuos traukulius, tai dar jei ir nuo temperaturos prasides... 😪

11. Nov 2013, 10:32

Dabar, kai sūnus jau didesnis, nebe kūdikėlis, nebe taip jautriai reaguoju į temperatūrą, nes kūdikėliam ji kurkas pavojingesnė, ir kartais tas laukimas gali baigtis ligoninėm . . . nors tikrai kiekviena mama savo vaiką gerai pažįsta, maniškio simptomas būna raudoni žandukai, šiek tiek vangensis pasidaro arba perdėm aktyvus, kartais tik iš tų rausvėjančių žndukų "užmatau" ir tikrinu temp. Dabar iki 38 išlaukiu.

motinysteveza motinysteveza 11. Nov 2013, 07:17

taip, reikia labi gerai pažinoti ir stebėti savo vaikus, kad atsirinktum, kokie patarimai tinka.

10. Nov 2013, 20:56

Mano mergaitei temperatūra buvo tik porakart (mums 1 m. 2 mėn.), tai vienąkart nemušiau, nes buvo vos 38, o kitąkart mušiau virš 38 ir nesigailiu, nes buvo staiga naktį užkilę net iki 40. Nežaidžiu ir nelaukiu, nes labai staigiai gali užkilti, o galimų traukulių bijočiau labiau nei aukštos temperatūros.

Krisliukas Krisliukas 10. Nov 2013, 20:08

na aš irgi buvau linkusi nemušti temperatūros, kol šią vasarą dukrytei pakilo iki 38,8 ir prasidėjo traukuliai man nespėjus sugirdyt ibufeno..o jau buvau pasisodinus ant kelių ir norėjau sugirdyt.. ligoninėj pasakė, kad dabar jai reik mušti temperatūrą vos pakilus iki 38..atsargiai, mamos,neprisižaiskit
nors čia gal maniškiai tik linkę į traukulius,nes absoliučiai visiem trim vaikam jie buvo

10. Nov 2013, 18:17

o as is tu kurios islaukia tu 38.5 ir neduodu jei yra maziau 😀 bet tik 38.5 ir jau iskart duodu,ne karta nespejus pakilti iki 38.5 krito savaime ji....tad nematau prasmes musti anksciau vis turiu vilti kad nukris

motinysteveza motinysteveza 10. Nov 2013, 17:00

aš jau išmokau nebemušinėti vaikams temperatūros. anksčiau ta 38 atrodydavo baisu, o dabar ir prie 39 nemušu. žiūriu,aišku į situaciją, jei žaidžia, neaptiški, o jei užmiega ir ramiai miega, tai neduodu. nes prie kylančios temperatūros blaškosi. ir tikrai pastebėjau,tai ženkliai prisidėjo prie imuniteto sustiprėjimo. paskutinius kartus kiek sirgo, tai kokia viena kita naktis su tempa, vaistų neduodu jokių, tik laaabai daug skysčių, išmiega ir sveiki vaikai būna. pati temperatūra nukrenta net nuo 39.
aišku, yra buvę tokių agresyvių virusų, kai tempa užkyla dažnai, tada stengiuosi kuo ilgesnius tarpus išlaikyti tarp vaistų dozių (nesuduoti visos galimos paros dozės).

10. Nov 2013, 10:05

Turiu 4m sunu ir labai daznai pastebejau jo kuno temperatura pamatavus skirtingu laiku kartais buna tik 35.7 arba vos 36.2.Ar tai normalu gali buti ar tai jau gali buti kazkokios ligos pradzia.Del to snekejome su savo seimos daktare,ji mane ramino kad taip gali buti,bet anksciau to nepastebedavau,ta pastebejau nuo vasaros pradzios mazdaug ir man tikrai neramu ar tikrai tai normalu