Paprastas nepaprastas NUK kramtukas

Paprastas nepaprastas NUK kramtukas

03. Mar 2014, 10:32 motinysteveza motinysteveza

Paėmusi NUK kramtuką į rankas - pirma mintis - koks mažytis, paprastas ir lengvutis! Vadinasi, tinkamas naudoti jau nuo pat naujagimystės!

Kadangi šio kramtuko būsimasis testuotojas  dar pilvelyje, tačiau mano įžvalgioji akis pamatė, kad šis žaisliukas bus naudingas žaidžiant šiuos žaidimukus:

Žaidimas 1

 Kol dar naujagimio kumštukai stipriai suspausti, lavinant plaštakos raumenis ir spaudimo refleksus, kitaip tariant tai smulkiosios motorikos vienas pirmųjų pratimukų:

Paglostyti švelniai plaštaskos viršų, kai vaikutis atgniauš kumštuką, tučtuojau įdėti į delniuką patogujį NUK kramtuką. Tada kumštukas vėl susigniauš. Palaukti, kol pats kūdikėlis pames. Tai gali trukti nuo kelių sekundžių iki net kelių minučių. Viskas invidualu, priklausomai nuo raumenų tonuso. Tą patį pratimą būtinai pakartoti su kita ranka.

Tačiau reiktų nepamiršti, kad naujagimio judesiai nekoordinuoti ir reiktų saugoti, kad užsimojęs neužsigautų. Nors NUK kramtukas toks lengvutis, net ir bumtelėjęs į save neturėtų būti skaudžiai. :)

 Mano turėtas tokio pobūdžio žaisliukas yra žalias zuikis su rankenėle, bet NUK kramtukas yra minkštesnės plastmasės, dar paprastesnis, todėl ir tinkamesnis naujagimiui.

 Kiti daiktai, kuriuos naudoju žaidžiant šį žaidimėlį: vata, akmenukai, gintaras, traškantis popierėlis.

Nors kūdikis dar nekiša daiktų į burnytę, nepalikte vieno be priežiūros. Tokių daiktų nepalikite netgi kur nors šalia pasiekiamoje vietoje. Gali atsitiktinumo dėka nutikti taip, kad jie atsidurs burnytėje.

20140303102213-30256.jpg

 

Žaidimas 2

 Truputį ūgtelėjus, kai susilpnėjęs suėmimo refleksas (~ 3mėn.),  kuris pradžioje buvo toks ryškus, prireikia išmokyti vaikutį laikyti daiktus.

 Vėl paglostyti švelniai plaštaskos viršų - vaikutis atgniauš kumštuką, tada įdėti į delniuką patogujį kramtuką. Traukti kramtuką į save, tarsi norėtume atimti. Vaikas stengsis jį laikyti su dar didesne jėga. Jei taip nenutiks, kartoti šį pratimuką dažniau, kol nepaleis iš rankytės traukiamo žaisliuko.

 Žaidimas 3

 Simetriškas suėmimas. Šis kramtukas idealus būtent tokiam simetriškam suėmimui - turintis dvi rankenėles.

 Dar labiau ūgtelėjus, parodykite priešais vaikutį NUK kramtuką, jis griebs su viena, o kitai rankytei padėkite sugriebti, kad įsikibtų su abiem rankytėmis. Tai skatins kūdikį pradėti naudoti abiem rankytėmis vienu metu.

Žinome, kad jei žmogus dirba su viena ranka, tai aktyvus yra priešingas smegenų pusrutulis, o jei su abiem, tai aktyvūs tampa abu smegenų pusrutliai.

 *******

Na, o kai jau kūdikėlis laisvai manipuluoja žaisliukais, dygsta dantukai, šis kramtumas turėtų būti labai patogus pasikasyti dantenėles :).

  Vaiko protas geriausiai lavinamas, kai jis rankutėse manipuliuoja įvairiais žaislais. Kūdikio brandą galima nustyti netgi pagal tai, kaip jis jau geba naudotis savo rankytėmis.

 

Taigi nepraleiskite progos pažaisti su savo kūdikėlio rankytėmis, net kai jis dar nesupranta jas turįs :).

*********

 Patys matote toks paprastas kramtukas, o tiek daug galima su juo nuveikti. Net ir visas kategorijas nėjo visas pažymėti, šis strapnselis turėtų būti ne tik prie mažylių, bet ir prie naujagimių :)

Tad dar kartą dėkoju MK už šią mažą, bet naudingą dovanėlę.

20140303102432-61109.jpg

Daugiau apie pirmųjų metų kūdikio smulkiąją motoriką mano asmeniniame bloge:

 http://auginustebukla.blogspot.com/2014/01/smulkioji-motorika-pirmaisiais-kudikio.html

 O žaidimėlius aprašiau remiantis knyga "Pojūčių pasaulis", E. Fodor ir kt.

 Akvilė