Patarimai iš konferencijos: Kad ausyčių neskaudėtų, o nosytės nevarvėtų

Patarimai iš konferencijos: Kad ausyčių neskaudėtų, o nosytės nevarvėtų

20. Mar 2015, 12:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaistininkė ir vėl pasiūlė jūros vandens mažylio nosytei plauti? O parduotuvėje nesusimąstydami į pirkinių krepšį įsimetėte naują ausų krapštukų pakuotę vaiko ausytėms valyti? Sveikatos priežiūros specialistė Jurgita Stankūnienė perspėja: „Stop!“ ir primena higienistų vis dažniau kartojamą tiesą, jog netinkama nosies ir ausų higiena gali sukelti rimtų komplikacijų.

Konferencijoje tėvams dėl vaikų „Atsakinga tėvystė" J. Stankūnienė skaitė pranešimą tema „Vaiko higiena, sveikata ir imunitetas – ar tikrai žinome, kaip valyti ausis?“ 

Ausų krapštukų nereikia

Pasidžiaugusi, kad nuo praėjusių metų Lietuvoje atliekamas visų naujagimių klausos patikrinimas, lektorė visų pirma pasiūlė prisiminti šiek tiek anatomijos: tai, kad ausį sudaro išorinė, vidurinė ir vidinė ausys, o ausies uždegimai dažniausiai kyla vidurinėje ausyje. Tėveliams svarbu žinoti ir faktą, kad kuo mažesnis kūdikis, tuo lengviau sekretas iš nosies patenka į Eustachijaus vamzdį (ausies trimitą), o dėl šios priežasties taip pat galimi uždegiminiai procesai.

Ar mokame elgtis su „grybais“ ausyje šmaikščiai vadinama siera, kurią plauname vandeniu, krapštome ausų krapštukais ir mėginame šalinti kitais būdais? Anot J. Stankūnienės, siera žmogaus ausyje gaminasi natūraliai, ji pasižymi baktericidiniu poveikiu ir atlieka apsauginę funkciją, todėl jos šalinti nereikia. „Siera pati pasišalina iš landos, ji neturėtų sukelti rūpesčių vaiko higienai, - kalbėjo sveikatos priežiūros specialistė. - Sekretas gali kelti nerimą, jei atsiranda kiti simptomai – vaikutis neramus, prarado apetitą, pakilo temperatūra“. 

O kokia pagrindinė ausyčių higienos taisyklė? Valome tik ausies kaušelį ir šiam procesui visiškai nereikalingi ausų krapštukai. Jais neatsargiai valydami išorinę klausos landą galime pradurti būgnelį. Tad po maudynių ar tiesiog profilaktiškai kartą kas 7-10 dienų pakanka plonu rankšluostuku apsukus mažąjį pirštą išvalyti ausies kaušelį ir išorinę klausomąją landą tiek, kiek pasiekia pirštas. 

Ne mažiau svarbi teisinga ausyčių priežiūra kilus probleminėms situacijoms. Viena jų – dėl susidariusio sieros kamščio (o jis gali susidaryti ir neatsargiai sierą ausų krapštuku nustūmus gilyn) atsiradęs ausies užgulimas ir prikurtimas. Tokiu atveju nebandykime sieros iš landos pašalinti namuose, o vežkime mažylį pas specialistą. Svarbu suvokti, kad sierą suminkštinančius ir suskystinančius tirpalus gali skirti tik gydytojas. 

Jei mažylis skundžiasi, kad jam skauda ausytę, turime įvertinti galimas skausmo priežastis. Viena iš priežasčių – į landą patekęs infekuotas vanduo. Dėl šios ar kitų priežasčių kilusiam uždegimui malšinti gydytojo (!) paskirtus vaistus reikia lašinti kambario temperatūros, kruopščiai nusiplovus rankas. 

Neretai vaikai į išorinę klausomąją angą sugeba įsikišti svetimkūnių. Svarbiausia taisyklė ištikus šiai bėdai - nebandyti ištraukti jų savarankiškai, o kreiptis į specialistą!

Į gydymo įstaigą skubėti reikia ir prasidėjus kraujavimui iš ausies. Svarbu: mažylį laikykite pusiau sėdimoje padėtyje, neužspauskite landos, pridėkite švarią vienkartinę nosinę. 

„Saugoti klausą būtina nuo gimimo, - tėvelius mokė J. Stankūnienė. – Kol vaikutis mažas, jo ausytes saugome nekišdami krapštukų, tinkamai valydami, iškilus problemoms, kreipiamės į gydytoją. Klausai pavojingi ir tokie žalojantys veiksniai kaip garsus muzikos klausymasis ir pan.“ 

Ar reikalingas jūros vanduo?

Nors už lango pavasaris ir su varvančiomis vaikučių nosytėmis galime atsisveikinti bent iki ateinančio rudens, nosyčių higienos derėtų nepamiršti ir šiltuoju metų laiku. Ir jas valyti reikia labai švelniai, stengtis jokiu būdu nesužeisti gleivinės.

Pagrindinė taisyklė valant kūdikių nosytes: atsiurbiant sekretą giliai nekišti siurbliuko antgalio, prispausti jį tik prie nosies sparnelio. Vyresnių vaikų nosies valymo svarbiausias principas: šnypšti nestipriai, atskirai kiekvieną šnervę. 

Jei mažylis į nosytę įsikišo svetimkūnį, prispaudę laisvąją šnervę paraginkite nestipriai papūsti. Jei svetimkūnis nepasišalina, kuo skubiau vykite į gydymo įstaigą, nebandykite ištraukti jo patys. 

Po žiemos slogos ir sauso patalpų oro išvargintos vaikų nosys gali dažniau kraujuoti. Jei taip nutiko, pasodinkite vaiką, jo galvą palenkite į priekį, suspauskite nosies sparnelius ir palaikykite 5-10 minučių. Sustojus kraujavimui, nosies keletą valandų negalima pūsti. 

Medikai nesutaria, ar reikėtų nosį profilaktiškai plauti jūros vandeniu. Pasak J. Stankūnienės, kadangi nosies gleivinė pati pašalina dulkes, nešvarumus, nosies plovimas profilaktiškai neturėtų būti rekomenduojamas.