Pienas vaiko mityboje sulaukus 1 metų

Pienas vaiko mityboje sulaukus 1 metų

14. May 2011, 08:00

 

Tėvų supratimas apie mažylio mitybą iki metų amžiaus iš esmės teisinga:  jam reikia mamos pieno (arba pieno mišinio, jei yra problemų su žindymu), o vėliau papildomo maitinimo (nuo 4-6 mėnesių). O kalbant apie vaikučio virš metų mitybą, tėvams jau kyla nemažai klausimų, ypač dėl karvės pieno ar mišinio vartojimo.

 

Atskiras „ačiū“ toms mamoms, kurios gali ir nori tęsti mažylio maitinimą krūtimi virš metų amžiaus.

 

Net ir klausiant savo tėvų, medikų ar draugų šia tema, sunku nuspręsti – ar įvesti karvės pieną į 1 metų vaiko mitybą, ar ne.

 

Iki šiol egzistuoja daugybė nuomonių dėl karvės pieno ir jo produktų vartojimo mažiems vaikams. Europos pediatrų-gastroenterologų asociacija nepataria duoti pieno ir jo produktų kaip atskiro valgio vaikams iki metų. Taip pat ir Europos vaikų alergologai sutinka su šia nuomone, nes pienas vaikams iki metų gali sukelti alergiją.

 

Kiek svarbus ir vertingas karvės pienas vaikui virš 1 metų? Vienas iš pozityvių aspektų tai, kad pienas yra puikus kalcio ir vitamino D šaltinis, be to, pieno sudėtyje yra didelis fosfatų kiekis. Bet vartojant per daug pieno, didelis fosfatų kiekis išplauna iš organizmo kalcį.

 

Karvės piene labai mažai geležies. Jos atsargų organizmui reikia gamintis hemoglobinui, kurio funkcija – pernešti deguonį eritrocitams (raudoniems kraujo kūneliams). Jeigu mityboje mažai geležies, gali prasidėti geležies trūkumas. Tuomet gali atsirasti mažakraujystė – deguonies trūkumas organizme. Viena iš priežasčių – per didelis pieno vartojimas.

 

Kodėl taip vyksta? Vartojant per didelį pieno kiekį (t.y. baltymų ir kalcio), sunkiau įsisavinama geležis iš plonosios žarnos.

 

Vaikui virš metų reikia mažiau baltymų nei mažyliui iki 12 mėnesių. Karvės pienas turi daug baltymų. Jeigu vartojama per daug pieno, kraujyje išsiskiria didelis azoto kiekis, o tai – apsunkina inkstus.

 

Iš esmės karvės pienas turi prisotintų riebųjų rūgščių, o nesočiųjų riebiųjų rūgščių labai mažai. Kodėl vaikui reikalingos nesočiosios riebios rūgštys?

 

Ilga grandinė nesočiųjų riebalų labai naudinga vaiko organizmui (smegenims ir regėjimo organams), taip pat augimui. Vartojant pakankamą kiekį nesočiųjų riebiųjų rūgščių kaip omega-3, omega-6, pilnaverčiai vystosi kognityvinė funkcija, t.y. atmintis, gebėjimas mokytis, kalba, mąstymas.

 

Nesočiųjų riebiosios rūgštys ypač svarbios regėjimo vystymuisi – spalvų skyrimas, regėjimo ryškumas, matymas tamsoje. Deja, karvės pienas neduoda organizmui nesočiųjų riebalų.

 

Patirtys parodė, jei pieną duodant ankstyvajame amžiuje, didelė rizika, kad vaikas susirgs cukriniu diabetu, ypač didelė rizika tiems vaikams, kurių šeimoje jau serga šia liga.

 

Paskutiniais 10 metų sparčiai vystosi alergija karvės pienui. Manoma, kad alergija rečiau pasireiškia sulaukus vaikui dvejų metų, tačiau, tačiau rizika išlieka iki keturių metų amžiaus.

 

Daugelį metų tyrėjai skyrė tokios temos analizei: „Kaip vaiko mitybą aprūpinti optimaliu vitaminų, mikroelementų, maisto medžiagų kiekiu?“ Būtent todėl buvo sukurtas maitinimas 1-3 metų vaikams, pvz. Similac GAIN Advance.

 

Nors jo pagrindas yra karvės pienas, jame mažiau baltymų, jis praturtintas vitaminais, mikroelementais, pavyzdžiui, geležimi, nesočiosiomis riebiosiomis rūgštimis, probiotikais (mikroorganizmais, palaikančiais normalią plonojo žarnyno mikroflorą), prebiotikais ir nukleotidais, turinčiais didelę įtaką imuninės sistemos raidai.

 

Perskaičius tai, kas paminėta aukščiau, kyla klausimas apie pieno produktų vartojimą. Taip, po 1 metų juo galime įvesti į vaikų racioną.

 

Reikia pridurti,  kad aukšta pieno mišinio kaina gali atsiliepti šeimos biudžetui, tačiau kai tenka rinktis, kas vertingesnis vaikui – karvės pienas ar mišinių vartojimas, tuomet apie pinigus negalvojama.

 

Visi vaiko vystymosi periodai svarbūs, ne tik iki metų, todėl reikia aprūpinti ikimokyklinio amžiaus vaikutį visomis reikalingomis maisto medžiagomis, ypač iki trejų metų amžiaus, nes šiuo laikotarpiu organizmas sparčiai vystosi.

 

28. May 2011, 12:11

pritariu daugelių mamų nuomonei, reklaminis straipsnis. Aplamai mamyčių klubas vien reklama, pradedant kremais ir baigiant pieno mišiniais, viską reklamuoja kas pinigus duoda. Kodėl nerašo straipsnių kas natūralu, kodėl nereklamuoja, kas efektyvu ir veiksminga, daugelį jų reklamuojamų produktų kai paskaitai atsiliepimus neatitinka tikrovės, tai labai liūdna.Kodėl reklamuoja dirbtines košes ir prikuria jų naudą, gi galėtų skatinti mamas pačioms virti košes, juk tai pati geriausia košė. Aš seku tyrimus ir karts nuo karto parašo apie tas košes, pvz buvo ištirta, kad Nestle košėje buvo rastas labai didelis koncerogenų kiekis, vat prašau mamytės pirkite į sveikatą. Pagal genetikos tyrimus buvo nustatyta, kad pieno mišiniai net kelia onkologines ligas, bet apie tai visi tyli. Juk vaiko sveikata niekam neįdomi, svarbu tik pinigai.Mano kolegės 4 metų anūkas susirgo onkologine liga ir genetikos centre nustatė nuo pieno mišinių, nes vaikas nė dienos negavo motinos pieno, va apie karvės pieną tik blogybė alergija, bet jau apie ją jau labai garsiai šaukiama.

15. May 2011, 23:52

Miela rima, nebutina kibti i atlapus. Tiesiog issakiau savo nuomone apie straipsni, juk komentarai tam ir skirti. Nevarkit atrasinet, nes vis tiek neskaitysiu 😀

blogietee blogietee 14. May 2011, 22:24

Kiekvienas renkasi kas ką nori ir mano tinkama, o kiek žinau kiekviena reklama gimdo vartotoją, taip ir tokio pobūdžio straipsniai..
jei matai kad reklama, paskaitei pradžią ir nevark, nereikia vaizduoti kad buvo kančia skaityti...
maitinu vaiką kombikormuotu mišiniu ir džiaugiuosi, maitinau kiek galėjau pati, t.y. iki 1.3 metų o po to mišiniu.
Visos mamos gali būti šio portalo autorėmis, tad parašykit vieną sykį ką nors įdomaus ir vertingo miela Gintare, po to priekaištaukit 😉

14. May 2011, 20:36

Be reikalo sugaisau savo laika skaitydama beverti REKLAMINI straipsni. Nuobodu. Niekada vaikui nepirkciau tu kombikorminiu misiniu. Ir nebejuokinkit su savo reklamom, gal viena karta idekit ka nors rimto ir vertingo.

14. May 2011, 13:03

Sexe911,as savo sunu maitinau iki 2m.2men.jau tada dirbau,tad pagrinde kruties gaudavo ryte ir gryzus is darbo priguldavo salia.kai nutariau nebemaitinti,tiek vyras,tiek as pasikalbejome su vaiku,kad tu jau didelis,moki gerti is puoduko,tad mamytes nebereikia.kelis vakarus dar puole prie manes,bet pasiulydavau is puoduko atsigerti sulciu,susainiu ar pan.,tas kas jam patinka,kad tik pamirstu kruti.karves pieno neisiuliau.jam jau 12m.,bet iki siol nei pieno,nei kefyro,nei jogurto negeria.valgo tik surelius,sviesta,varske.turiu dabar dukryte,jai 1m.bandziau i kose ipilti pieno,isbere zandukus,o isgerus bio jogurto isbere net visa kuna.gali buti,kad ir ji karves pieno netoleruos.dabar geria misinuka,nes del kruties problemu,pati maitinau ja tik menesiuka.

14. May 2011, 12:17

maniske patyi atsisake misinio, tuomet pasiuliau pieno, kurio ji negere...tai realiai nuo 1,3 metu negeriam.

14. May 2011, 08:36

as nuo metuku virinta pienuka duodavau

blogietee blogietee 14. May 2011, 08:26

yra mišinukų ir nuo 2 metų amžiaus, o galų gale, tokio amžiaus jau galima ir pieną duoti, o grįžimas vieną kartą nepadės ir sekantį kartą.. jei jau baigiat maitinimą tai ir baikit, o ne cackinkitės, vieną kartą dar maitinu kitą kartą jau ne ir vėl tas pats.. nutraukiat neduodat ir kategoriškai nepasiduodat vaikui.. kuo didesnis tuo bus sunkiau..

13. May 2011, 10:11

suprantu, apie šy mišinuka, bet ka daryti kai vaikui 2metukai ,o tu dar vis maitini, kuo pakeisti sava piena? ka bedaryčiau vis gryštam prie krutinės, padekit nebežinau ka daryti