Pilvo diegliukai: ar galima duoti lašų/gerųjų bakterijų profilaktikai

Pilvo diegliukai: ar galima duoti lašų/gerųjų bakterijų profilaktikai

17. Feb 2015, 15:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pilvo diegliukai, kaip sako pačios mamos, nesibaigianti ir "amžina" problema. Tai tik dalis tiesos, nes, specialistų teigimu, mažiesiems šios pilvuko probemos dažniausiai baigiasi iki ketvirto mėnesio.

Hola:

Nuo kokio amžiaus galima naudoti lašiukus nuo pilvo diegliukų? Ar rekomenduojama juos naudoti profilaktiškai?

Atsako gydytoja neonatologė Rūta Taminskienė:

Lašiukų profilaktiškai vartoti nereikėtų, būna vaikučių, kurių mamos laukia, bet taip ir nesulaukia dieglių pradžios, jie praeina nepastebimai. Geriausia dieglių profilaktika - tinkamas maistas (mamos pienas, arba spec.mišinukas, jei maitinama dirbtinai) ir atsirūgimo sulaukimas, kad mažiau oro nukeliautų į pilvą. Stebuklingi buteliukai - mitas.

Kai kuriuos lašus galima vartoti nuo pat pirmų gyvenimo dienų - pvz., kur veiklioji medžiaga simetikonas, ji suskaldo stambių dujų burbulus, kad jie lengviau pasišalintų, tik tiek. Užtenka 2-3 kartus per dieną, jei padeda, ir tiek padės.

Agotele:

Gydytoja rekomendavo duoti maziukui geruju bakteriju ir spazmolitiku nes diegliukai labai skausmingi, kaip issirinkti tinkamiausias bakterijas ir kokius spazmolitikus naudoti kudikeliui?

Atsako gydytoja neonatologė Rūta Taminskienė:

Pasikartosiu, tinkamiausias būdas mažinti dieglius - atsitaikyti tinkamą mistą. Jei žindote, mažiau vartokite karvės pieno produktų (varškės, sūrių, pieno, jogurtų), kiaušinių, dar riešutų, ankštinių ir kt., nuo ko būna pūtimas. Jei maitinate mišiniais, rinkitės specialų, kuris yra skirtas jautruoliams mažiukams - nuo dieglių ir kitų laikinų žarnyno problemų.

Geros bakterijos gali būti duodamos, jei mažylis neseniai vartojo antibiotikus, galbūt, jei jau seniai maitinamas pieno mišiniu. Kūdikiams geriausiai ištirtos ir veismingos probiotikų rūšys yra vaistuose: Gefilus, Bifolac, Biogaia.

Pradžiai duokite mažesnę dozę, negu nurodyta ir nereikėtų vartoti ilgiau kaip 2 savaites, kad organizmui tų gerų bakterijų nebūtų per daug. Tada bus priešingas efektas - pilvo gurgėjimas, pūtimas, daug rūgšties išmatose, gali ir suviduriuoti.

Spazmolitikus, jei jų išties reikia, turi paskirti Jūsų šeimos gydytojas, tai nėra "nekalti" vaistai.

Ekspertai
18. Feb 2015, 10:01

Laba diena.mum yra 1,5menesio ir mes kovojame su pilvo diegliukais.pati nemaitinu,bet ir lasiukai nelabai padeda.ka patartumete naudoti nuo pilvo diegliuku?aciu