Pilvuko skausmai ir diegliai: kaip padėti mažyliui?

Pilvuko skausmai ir diegliai: kaip padėti mažyliui?

13. Aug 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip Mamyčių klubui teigė šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr.Eglė Markūnienė, iš tiesų pilvuką skauda visiems.

„Yra manoma, kad pilvuką skauda visiems vaikučiams, tik nuo jo charakterio, skausmo slenksčio priklausys, kaip jis reaguos į tai. Naujagimiai kaip ir suaugusieji žmonės, visi skirtingi. Vienas suaugęs žmogus įsidūręs į pirštą, lėks pas gydytojus, kitas visas nusibrozdinęs sakys, kad jam neskauda ir pagalbos nesikreips. Taip ir vaikučiai labai nevienodai reaguoja į įvairius jutimus.

Vaikučiai cholerikai į tai reaguoja audringiau, bet koks žarnyno sujudėjimas jiems kelia nerimą. Kiti į tai reaguoja ramiau. Atidžiai stebint vaikus, galima pamatyti, kaip kitą kartą vaikas suklūsta kažką išgirdęs savo pilvelyje, įsiklauso į tai. Kiti tuo tarpu dėl to klykia. Pilvo diegliukai kitaip vadinami 100 dienų riksmu, nes trunka paprastai apie 3 mėnesius,“ – pasakoja dr. E. Markūnienė.

Mamų patirtis:

Atlikus portale apklausą "Kaip kovojate su pilvo diegliais?", paaiškėjo, kad absoliuti dauguma (98 proc.) į klausimus atsakiusių mamų prisipažino, kad jų vaikučiams buvo pilvo diegliukai. Jie atsirado, kai naujagimiui buvo vos 2 iki 4 savaitės, taip sakė dauguma (90 proc.) respondenčių.

Kaip mamos pastebėdavo pilvo diegliukus:

-staiga kūdikis pravirksta

-išsiriečia

-įsitempia

-tampa neramus

-pavalgęs verkia

-kietas pilvukas.

Kaip mamos padėdavo savo vaikučiui:

-derino savo maistą

-prieš kiekvieną maitinimą guldė ant pilvuko

-davė vaistukų nuo pilvo pūtimo

-darė pilvo masažą

Žindančios mamos keičia mitybos įpročius:

Didžioji dauguma (70 proc.) mamų, maitinusios kūdikius krūtimi, prisipažino, jog keitė savo meniu, norėdamos sumažinti vaikučio pilvuko diegliukų atsiradimą.

-nevalgė pilvo pūtimą provokuojančių produktų

-valgė daugiau košių

-nevalgė kepto, rūkyto, aštraus maisto

- mažino pieno produktų suvartojimą

-vengė svogūnų, kopūstų, pupelių, kiaušinių

Jeigu žinai kitų veiksmingų pilvuko dieglių malšinimo būdų, pasidalink patirtimi!

14. Aug 2014, 14:42

Visus budus jau isbandziau ir niekas nepadeda....klykia ir cypia kiekviena diena tik stiprumai skirtingi, geriausiai bun kai isvis nieko nevalgau...jau nebezinau ka daryti pati nepavalgau nuo tu kosiu silpstu....uz menesio bus 3 menesiukai jei nepreis mastau nutraukt maitinima krutimi...