Pirmieji žaisliniai muzikos instrumentai: kokį pasirinkti?

04. May 2015, 16:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nė viena šventė neapsieina be muzikos. Mūsų mažieji mėgsta rengti pasirodymus tėveliams ir svečiams. Mamyčių klube kalbamės apie tai, kokie galėtų būti mūsų mažųjų pirmieji instrumentai: būgnai, tamburinas – o gal gitara?

Įvairūs garsai, tarp jų ir muzikiniai, mūsų mažuosius supa dar tuo metu, kai jie auga mamos pilvelyje...

Pasak mokyklėlės „Strazdanėlės“ vadovės, muzikinio ugdymo pedagogės Sonatos Latvėnaitės - Kričinienės, pats vaikas susidomi muzikos intrumentais tada, kai pats gali pačiupti juos ir paliesti. Tuomet pats atranda vieno ar kito instrumento garsą. Tik pirmiausia mažylis instrumentą įsideda į burną - tokiu būdu jį "patikrina" ir toliau ieško.

20150507135608-60997.jpg

Kaip Sonata juokauja, 7-8 mėnesių amžiaus mažylis puikiausiai gali pradėti "akciją" - Atraskime garsą!

Tokiam mažyliui būtų gerai sudaryti sąlygas groti namuose viskuo - puodais, šaukštais ir kitais saugiais rakandais, tik svarbiausia – kad tai "negrotų" tėvelių nervais, nes atmosfera namuose tuomet bus muzikinė, bet labai jau įtempta :)

"Renkantis toninius instrumentus kaip pianas, metalofonas, reikėtų pasiklausyti, ar jis suderintas ir skamba gerai. Tai tokie instrumentai, kurie skamba gerai tik tada, jei jie yra brangūs, deja. Pigesnių instrumentų garsas nebus tobulas ir vargins tiek patį vaiką, tiek tėvelius", - paaiškino muzikinio ugdymo pedagogė S. Latvėnaitė - Kričinienė.

20150507135510-57577.jpg

Žaiskite ritminę muziką

Neapsirikti renkantis instrumentus bus daug lengviau, jei rinksitės ritminius. Anot Sonatos, labai gerai su vaikais žaisti muziką, o geriausia ritminę. Tai reiškia, jog drąsiai galite groti su vaiku ritminiais instrumentais, sakyti ritmiškai eilėraščius, pritariant ritminiais instrumentais - tai puiki idėja, todėl bent kartą per savaitę galite tai daryti.

Beje, muzikavimu mažylis domėsis dar labiau, jei galėsite supažindinti jį bent jau su instrumento pavadinimu ar trumpute jo atsiradimo istorija. Pavyzdžiui, supažindikite vaiką su tokiais muzikos instrumentais kaip kastanjetė, tamburinas ir kt.

Su tokiais instrumentais mažylis gali groti nuo pat tos akimirkos, kai gali jį išlaikyti. Beje, kalbant apie muzikavimą, Sonata pataria jau nuo pirmų dienų padėti atskirti vaikui - kas yra triukšmas, o kas muzikavimas.

"Jei vaikas pasiima žaislinę gitarą, ją bružina, dar dainuoja savo kūrybos dainą ir gaunasi improvizacinis kūrinėlis - tai yra fantastika. Negailėkite savo pagyrimų ir aplodismentų. Bet jei vaikas daro chaotišką triukšmą, daužo instrumentą, tuomet vaiką pamokinkite, kaip jis gali atrasti tylesnį garsą ir pan. Mokinkite vaiką, kaip atskirti triukšmą nuo tikrojo muzikavimo - nuo muzikinės imrpovizacijos", - teigė Sonata.

20150507135701-18069.jpg

Pirmuosius muzikinius sugebėjimus paprasta ugdyti su HAPE žaislais, kurie yra draugiški aplinkai bei vaikams, atitinka tarpautinius kokybės bei saugumo standartus ir skatina begalinį vaikų kūrybingumą.

20150321102058-83728.jpg

HAPE žaislų rasite "Baby City" parduotuvėse ir internete www.babycity.lt

20150507141122-20896.jpg