Pirmieji žingsneliai ir pirmieji batukai: ką verta atminti

Pirmieji žingsneliai ir pirmieji batukai: ką verta atminti

25. Feb 2015, 11:15 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pirmieji žingsneliai - didelis įvykis visai šeimai.  Kada paprastai jų sulaukiama ir ką reikia žinoti apie pirmuosius batukus?

Ir 9 mėnesių, ir 1 metų 2 mėnesių 

Vaikščiojimo pradžios normos išties yra labai liberalios, manoma, kad noramlu, jei kūdikis pirmuosius žinsgnius žengia būdamas 9 mėnesių arba 1 metų ir 2 mėnesių.

Visgi kaip rodo specialistų patirtis, dažniausiai kūdikiai bando atsistoti 7-8 mėn., o 9-12 mėn. pradeda vaikščioti. Stambesni kūdikiai paprastai pirmąjį žingsnį žengia vėliau už judrius normalaus svorio vaikučius.

Fiziologinė plokščiapadystė

Vaikų pėdos išilginiai skliautai vystosi nuo maždaug trejų metų, o baigia 12-13 gyvenimo metais. Gana retai pasitaiko, kad pas gydytoją dėl plokščiapadystės atvestam jaunesniam kaip 2-3 metukų vaikui yra būtini ortopediniai įdėklai ar ortopedinė avalynė. Apžiūrėjęs mažylį, gydytojas dažniausiai nustato fiziologinę ploksčiapadystę ir pataria avėti profilaktinę avalynę bei daryti gydomąją mankštą, masažą.

Ortopedinė avalynė dažniausiai rekomenduojama tik tam vaikui, kuris turi įgimtą pėdos deformaciją, nusilpusią raiščių ir raumenų sistemą. Specialius supinatorius (įdėklus į batukus) rekomenduoja irgi ne visi gydytojai.

Pirmieji vaikučio batukai

Pirmuosius batukus kartais tėvai perka vos kelių mėnesių mažyliui - tačiau jie atlieka labiau grožio funkciją, o naudos iš jų jokios. Kūdikiui, kuri nestovi ant grindų, o tik guli lovytėje ar vežimėlyje, batukų tikrai nereikia, užtenka šiltų kojinaičių ar megztų batukų. Atvirkščiai, įspraudus kūdikėlio kojytes į ankštus batukus, gali būti ribojami jo kojyčių judesiai, pėdos judinimas. O su kojinaitėmis vaikas laisvai judina pirštukus ir pėdutes, jos neprakaituoja.

Pradedantį vaikščioti mažylį geriau apauti natūralios odos (kvėpuojančiais) batukais tvirtu užkulniu, kad tvirtai prilaikytų čiurnos sąnarį. Geriausia pakulnė - 0,5-1 cm, o padas turi būti lankstus, paėmus į rankas jis nesunkiai susilenkia. Npatartina auti dėvėtais batais, nes jų skliautas yra susiformavęs pagal buvusio šeimininko pėdos formą. 

Kokio amžiaus būdamas Tavo vaikutis žengė pirmąjį žingsnį?