Pirmoji avalynė: kokią ji turi įtaką pėdutės formavimuisi?

Pirmoji avalynė: kokią ji turi įtaką pėdutės formavimuisi?

04. Jul 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip pėdutės formavimuisi turi įtakos pirmoji avalynė? Kokie turėtų būti pirmieji sandaliukai ar batukai? Nuo kada patariama juos avėti mažyliui? O gal geriau vaikščioti basomis po kambarį ar lauke, kai šilta? Konsultuoja sveikatos centro "Gemma" kineziterapeutė Vitorija Brusokaitė.

Aš siūlyčiau kuo daugiau leisti vaikučiui vaikščioti basam ir įvairesniais paviršiais tam, jog pėdos ir kojų raumenukai kuo daugiau dirbtu. Mat nuo to priklauso pėdos skliauto formavimasis.

Žinau, kaip mamytės nori kuo greičiau mažylius apauti dailiais batukais, bet nereikėtų skubėti, nes dažniausiai batukai yra gražūs, bet nepraktiški.

Kokie turėtų būti pimieji batukai?

  • patarčiau batukus rinktis minkštesniu paduku ir jis neturėtų būti plokščias, nes pėdutė tiesiog "tinginiaus", 
  • galima rinktis pačius batukus plonesniu padu tam, kad keičiantis paviršiui batuko padas šiek tiek deformuotųsi taip, lyg vaikas vaikščiotų basomis.
  • taip pat nepamirškite, jog batukai turėtų būti aukštesniu auliuku, kad suteiktų kojos čiurnai stabilumo.

Batukus ar sandaliukus vaikučiui geriausia apauti tada, kai jis tvirtai išmoksta vaikščioti savomis kojytėmis, nes avėdamas batukus jis turės irgi mokytis vaikščioti.

Jei turite klausimų apie vaikučio vystymąsi (ropojimą, šliaužimą, sėdėjimą, pirmuosius žingsnelius ir pan.), rašykite el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt arba šioje anketoje

20150612113934-90792.jpg


Ekspertai