Plaukiojimas – linksma mankšta mažyliui?

03. Dec 2015, 11:16 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar žinote, kur geriausiai jaučiasi neseniai gimęs mažylis? Aišku, ramiausia jam mamos glėbyje, bet yra ir dar viena jam komfortiška vieta – tai vanduo. Kuo gi toks ypatingas vanduo ir mankšta jame? Į klausimą atsako „Tarandės Šeimos Klinikos“ kineziterapeutė Viktorija Raitelaitytė.

Kuo mažyliui naudingi užsiėmimai baseine?

Vanduo – medžiaga, be kurios gyvybė neegzistuotų, nes jis yra svarbiausia visų organizmų sudėtinė dalis, terpė, kuri atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Judėjimas bei manšta vandenyje taip pat yra specifiniai. Reguliarūs užsiėmimai baseine gerina kūdikio širdies ir kraujagyslių sistemą, stimuliuoja kvėpavimo sistemą, aktyvina medžiagų apykaitos procesus (tai patvirtina padidėjęs mažylio apetitas po maudynių), ramina nervų sistemą – dauguma kūdikių po baseino daug ramesni, jų miegas gilesnis ir ilgesnis.

20151203105850-48913.jpg

Ir nors dar pasitaiko tėvelių, galvojančių priešingai, tačiau vandens procedūros grūdina mažylį ir gerina jo atsparumą peršalimams, todėl nereikėtų bijoti baseino šaltuoju metų periodu. Reikia tik saugiai į jį atvykti ir išvykti iš baseino tinkamai pasiruošus.

Tėveliai, kurie pasiryžta vandens procedūroms, gana greitai pastebi, kad vaikas keičiasi ir stiprėja, jis greičiau ir tvirčiau pradeda vartytis, kad greičiau atsisėda, drąsiau žengė pirmuosius žingsnius. Anot gydytojų specialistų, šie pokyčiai vyksta dėl reguliarių mankštų vandenyje. Vanduo stiprina mažylius ne tik fiziškai, bet ir protiškai.

Žaidimų ir įvairių linksmų pratimų metu mažieji bendrauja su bendraamžiais, tėvelių padedami atlieka įvairias užduotis. Taip dar labiau pažįsta pasaulį, patiria daug gerų emocijų ir lavėja protiškai. Tai visokeriopa nauda kūdikiui ir vaikui. 

20151203105931-89456.jpg

Kada pradėti?

Vandens malonumais mėgautis ir supažindinti kūdikį su juo tėveliai gali pradėti jau nuo pirmojo gyvenimo mėnesio. Galbūt kiek nedrąsu mažą ir, atrodytų, išties trapų mažylį ar mažylę dėtį į vonelę, pilną vandens, tačiau nereikėtų pamiršti, jog visus devynis mėnesius mamytės pilvelyje jis buvo apsuptas vaisiaus vandenų, todėl (jei maudytojo rankos nedreba ir jis pasitiki savo veiksmais) tai neturėtų sukelti blogų emocijų.

Ši aplinka greičiau tik primins kūdikiui gyvenimą mamos pilve. Tad mažylį reikėtų maudyti drąsiai, nebijoti šlapinti ausyčių (po vandens procedūrų tiesiog kruopščiai jas išvalyti), kartais šlakstyti kūdikio galvytę vandeniu, nebijoti dušo. Mažyliai gali ir mokytis nardyti, tačiau tam reikalinga kompetentingo specialisto pagalba. Ką tik gimęs kūdikis turi įgimtą nardymo refleksą, kuris su laiku, deja, dingsta, jei jam to neprimena.

Ir jei viskas klostysis gerai, greičiausiai vonia taps per ankšta ir, sulaukus 3 mėnesių, vaikas kartu su tėveliais jau gali atvykti į baseiną. 3 mėnesiai – tai jauniausias amžius, kuri rekomenduoja gydytojai, tačiau puikiai prie vandens pripranta ir vyresni, netgi 12 mėnesių mažyliai. 

20151203105951-27767.jpg

Kaip dažnai lankyti baseiną?

Vaikams patariama į baseiną ateiti bent du kartus per savaitę. Taip mažylis augdamas nepamirš savo dar nuo gimimo turimų įgūdžių, o didesni vaikai greičiau pripras ir išmoks plaukti. Mankšta turi būti reguliari - tai bene svarbiausia taisyklė, kelianti geras emocijas ir tik teigiamus prisiminimus.

Pirmasis mažylio plaukiojimas – tai išties nuostabios akimirkos visai šeimai ir didelė nauda augančiam vaikui. Laikant mažylį savo rankose baseine užsimezga stiprus ir artimas ryšys tarp vaikų ir tėvų.