Pratinamės prie puoduko: ar verta "gaudyti"?

Pratinamės prie puoduko: ar verta "gaudyti"?

18. Jul 2013, 09:28 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Kada mažylį sodinti ant puoduko ir kaip padėti su juo susidraugauti – šiuo klausimu yra begalė nuomonių ir patarimų. O tiesą ir mitus atskirti padeda pediatrė Laima Bulikaitė.

 Ar verta „gaudyti sisiuką“

Kai kurie tėvai „gaudo sisiuką“ dar nesulaukus vaikui metukų, bando suprasti, kada mažylis nori mažo ar didelio „reikaliuko“ ir tuoj pat sodina ant puoduko. Ar taip tikslinga daryti?

 Pasak Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytojos Laimos Bulikaitės, iki metukų vaikas dar sąmoningai nevaldo šlapimo pūslės veiklos. Tik nuo 15-18 mėnesių jis pradeda jausti, kada nori šlapintis ar kakoti.

 „Gaudyti“ momentus, kada vaikutis nori, kada ne – tėvų reikalas ir pastangos. Tačiau jeigu vaikas to pats nesuvokia, kas yra puodukas ir kodėl taip daroma – pastangos bevertės. Vaikas šiame procese nedalyvauja.

 Kokie galimi ankstyvo pratinimo ant naktipuodžio pavojai?

 Jei pradedame mažylį sodinti ant puoduko per anksti – pavyzdžiui nuo 11 mėnesių, vaikas gali pradėti protestuoti prieš šį daiktą, t.y. puoduką. Gali imti protestuoti prieš mamą, prieš kakojimą. Ir šis protestas gali tęstis dar ilgai.

 Vaikas turi pats suprasti ir eiti pasiimti puoduko, kai tik pajaučia, kad šlapinsis. Bet jei jis buvo verčiamas per anksti tai daryti – jis gali protestuoti, pavyzdžiui, sėdėti ant puoduko ilgai ir nieko nepadaryti. O atsistojęs – padaryti į kelnytes.

 Kokio amžiaus geriausia vaiką pratinti ant puoduko?

 24-27 mėnesiai yra riba. Iki dvejų metų jis turi išmokti šlapintis ir visus kitus reikaliukus daryti į puoduką. Nes jis sąmoningai tai supranta, kas vyksta. Jis pats turi norėti eiti link puoduko ir atsisėsti.

 Tačiau jei jis buvo pratinamas per anksti, ta riba gali nusitęsti ir iki trejų metų – toks bus vaiko protestas. Kai vaikas psichologiškai pradeda protestuoti, gali atsirasti tokios problemos kaip vidurių užkietėjimas (nori „didelio“, bet neina daryti, o tai nėra gerai).

 Tad, tėveliai, atsižvelkite į vaiko poreikius ir nedarykite klaidų, per anksti pratindami prie naktipuodžio.

 

 

Ekspertai

Laima Bulikaitė

Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja
Laima Bulikaitė in-vecaku-skola