Prieš gimdymą pientraukio pirkti nereikia

Prieš gimdymą pientraukio pirkti nereikia

24. Feb 2013, 07:00

Prieš gimdymą pirkti pientraukio nereikia, taip "Mamyčių klubui" sako vaikų ligų gydytojas, žindymo konsultantas Kazimieras Vitkauskas. Pasak jo, tai tikrai nėra pirmo būtinumo daiktas būsimos mamos kraitelyje.

 

Konsultuoja Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą Žindymas – nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius.

 

Visiškai natūralus, pačios gamtos sukurtas kūdikio maitinimo būdas yra žindymas tiesiai iš motinos krūties. Todėl pientraukio pirkti iš anksto jau prieš gimdymą tikrai nereikia.

 

Sveikas naujagimis krūtį puikiausiai galės žįsti pats. O jeigu pieną ištraukti iš  mamos krūtų tektų ligoninėje/gimdymo namuose, tam reikalingas prietaisas ten bus atrastas.

 

Situacijos kai pientraukio gali prireikti:

 

1. Jeigu naujagimis laikinai negali aktyviai ir efektyviai žįsti pats. Taip būna dėl labai per ankstyvo gimimo, kai kūdikis dar nesubrendęs gyventi ne motinos gimdoje, yra maitinamas per zondą ir nuolat laikomas inkubatoriuje su papildomu deguonies tiekimu,

 

2. Dėl kūdikio sunkios ligos arba apsigimimo, pvz., dėl gomurio defekto/nesuaugimo, labai trumpo liežuvio pasaitėlio. Tuomet kūdikis negali taisyklingai apžioti krūtį ir veiksmingai žįsti (plačiau apie tai -  čia)

 

3. Dirbtinis dalies pieno ištraukimas prieš žindymą gali būti naudingas krūties pabrinkimui sumažinti, kai pačiam kūdikiui gali būti sunku gerai apžioti kietai sutinusią krūtį.

 

4. Vėliau, jeigu mama suserga pūlingu krūties uždegimu. Pūliais, taigi ir bakterijomis užterštas pienas kūdikiui maitinti netiks, tačiau pieno ištekėjimas iš krūties padės jai išsivalyti, apsaugos nuo pieno sąstovio ir užtikrins tolesnę pieno gamybą ir kūdikio žindymą iš tos krūties jai pasveikus.

 

5. Jeigu susirgusi mama paguldoma į ligoninę, o kūdikio atnešti jai pažindyti negalima, dirbtinai ištrauktą pieną galima parnešti namie pasilikusio kūdikio pamaitinimui. O jeigu dėl mamos ligos ar gydymui vartojamų vaistų jos pienas kūdikio maitinimui netiktų, dirbtinis pieno ištraukimas apsaugos krūtis nuo pieno sąstovio ir galimų komplikacijų bei išsaugos pieno gamybos tęsimą iki to laiko, kai mama vėl galės kūdikį maitinti savo pienu.

 

6. Kai mama dirba toli nuo namų ir negali dažnai grįžti kūdikio pažindyti arba jis negali būti atnešamas pažindyti į mamos darbovietę. Tuomet pientraukiu ištraukto pieno mama palieka namie kūdikio pamaitinimui vėliau, o taip pat pienas ištraukiamas per darbo pertraukas, kad būtų kito žmogaus parvežtas namo kūdikiui sugirdyti. Be to, mama darbe ištrauktą pieną po darbo parsiveža ir išsaugo šaldytuve kitai dienai, kai jai vėl išvykus į darbą, tuo paliktu pienu kūdikį pamaitintų jį prižiūrintis žmogus.

 

Ar Tu naudojai pientraukį maitindama vaikutį?

20. Mar 2013, 16:47

Vot vot, ir pas mane tas pats.o krutine atrodo su peiliais bado kai vaikas traukia!

laurora laurora 24. Feb 2013, 21:56

o ka daryt, kai gamta neapdovanoja pienu? jetau, kaip vargau. krutis maigiau iki melynumo, masazavau visaip, o pieno vos 10 g pasirodydavo. kai vaikas patraukdavo, tai maza tikrai nepasirodydavo, bet pajautes, kad nieko pieno pas mane nera, spjaudavo ir rekdavo. po kurio laiko isvis kruties neeme, tada ir nusipirkau pientrauki, bet nepadejo pienui atsirast.