Prieš vaikų skiepijimą nusiteikusių šeimų daugėja

Prieš vaikų skiepijimą nusiteikusių šeimų daugėja

04. Jun 2012, 00:00

 

Skaudus atvejis, kai neseniai mirė kūdikis nuo skiepais valdomos ligos – kokliušo, priminė, kad Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, gajos antivakcininės nuotaikos, kurias dar labiau pakursto įvairios Rusijos autorių laidos.

 

Daugėja jaunų žmonių, neretai besistengiančių gyventi ekologiškai, valgyti sveiką, ekologišką maistą ir neskiepijančių savo vaikų. Anot psichologų, šios nuotaikos, viena vertus, atspindi visuomenės demokratėjimą, kita vertus, bendrą nepasitikėjimo krizę visuomenėje, rašo Delfi.lt

 

Tuo tarpu Europoje jau plinta seniai pamirštos pavojingos ligos.

 

Savo vaiką skiepyti atsisakiusi vilnietė DELFI taip pat pasakojo, kad tokį sprendimą priėmusi po kelių rusų mokslininkų sukurtų filmų, pateikiančių savo versiją apie žmogaus imuniteto formavimąsi, peržiūros.

 

„Anksčiau planavau vaiką skiepyti, tačiau kai pažiūrėjome vieną rusų filmą apie tai, kaip vystosi vaiko imuninė sistema, pradėjau daug domėtis šia tema. Galima rasti daugybę straipsnių, filmų, pasakojančių apie vakcinų žalą kūdikiams, o jau vos gimusiam vaikui privalomi du skiepai – nuo tuberkuliozės ir nuo hepatito B. Pastaruoju apsikrečiama per lytinius santykius arba per kraują.

 

Kokia tikimybė, kad kūdikiui, kuris nuolat būna su mama, tai gresia? Taip pat su mažu vaiku mes nevaikštome į pavojingas vietas, kuriose yra tikimybė užsikrėsti tuberkulioze“, - pasakojo moteris.

 

Anot psichologų, geras gydytojas tas, kuris palieka žmogui teisę rinktis, tačiau prieš tai suteikia visą įmanomą informaciją, užuot pasakęs: „Pats spręsk, nors ir nieko nežinai“.

 

Žmonės pajunta, kuris gydytojas yra „komercininkas“, peršantis visus įmanomus vaistus ir skiepus, o kuris nuoširdžiai išsako savo nuomonę, pavyzdžiui: „Jūsų vietoje aš daryčiau taip, savo vaikus aš skiepiju (arba neskiepiju)“.

 

Anot jos, šiandien tėvai drąsiai prisiima labai daug atsakomybės už savo vaikų sveikatą. Anksčiau būdavo liepta skiepyti – ir tiek žinių. Taigi skirtingų nuomonių atsiradimas visuomenėje – demokratijos ženklas.

 

Anot psichologės, savo vaikų skiepyti nenorinčių tėvų bus visada. Tėvai turi teisę susirinkti informaciją ir vienaip ar kitaip apsispręsti, kita vertus, tėvų apsisprendimas gali pažeisti vaiko teises, jeigu jis susirgs kokia nors sunkia liga, nuo kurios galėjo būti paskiepytas.

 

Ar ateis laikas, kai tėvai nebeskiepys mažų vaikų ir leis jiems paaugusiems patiems nuspręsti, ar skiepytis nuo vienos ar kitos ligos?


Ką apie tai manote?

 

06. Jun 2012, 16:27

problema yra ne tame, kad vaikus skiepija ar neskiepija, o kad patys suaugusieji nebesiskiepija. Skiepas juk ne visam gyvenimui, max 10 metu, po to reikia vel pakartoti. Dazniausiai skiepijami patys maziausi ir 10 - 14 metu vaikai. Reikia pradet raginti ir suaugusius rupintis savimi.

05. Jun 2012, 08:43

As uz privalomus skiepus

04. Jun 2012, 17:27

Demokratija . . .man žiūrint šiuo atveju toji demokratija žengia žingsnį atgal, o ne į priekį - žmonių demokratėjimas. Šiuo atveju tai atneša senas ligas, kurios "Antivakcininio" judėjimo pasekoje ir išlenda ligos. O blogai tai, kad vieningos nuomonės visuomenėje nėra, nes vieni remiasi vienokiais tyrimais, daktar nuomonėm ,kiti kitokiais. Kaip bebūtų pasvėrus visus už ir prieš bnet jau privalomieji skiepai tikrai reikalingi.
Kas toliau bus jei vis daugiau žalių tėvelių ims neskiepinti vaikų ? Manau net pagalvoti baisu . . . tad tokia demakratija išsireiškimas visai netinka . . .
visgi vienoje vietoje anksčiau buvo gerai, nes buvo privaloma ir taškas, o dabar spręskit kaip norit, tai ir apsisprendžia prisižiūrėję prisiklausę neadekvačios info . . .pikta apmaudu ir tiek.

04. Jun 2012, 16:19

Neprivalomi skiepai gali greitai tapti privalomais. Cia tik laiko, bei farmacininku susitarimo su gydytojais klausimas.

04. Jun 2012, 15:52

Aš irgi už privalomąjį skiepijimą.
O dėl visokių laidų pasakysiu taip: ten irgi ne dievai šneka. Vienas filmas taip mane sunervavo, kad buvau pasiėmus tušinuka ir į kiekvieną teiginį rašiausi paneigimą (mano pažįstama nenorėjo skiepyti naujagimio vien po to rusų filmuko). Visko nebepamenu, bet pvz. "Skiepai be reikalo apkrauna vaiko imuninę sistemą". O ar susimąstome, kiek imuninė sistema dirba kas minutę, kas sekundę, kai milijardai visokiausių bakterijų zuja aplinkoj, ir mums net neįtariant ta sistema vienu nukauna nežinia kiek mikrobų ir virusų? Ir čia staiga jai reiks papildomai dar viena bakteriją užmušt - oj apkrovėm... Juolab, kad ne visą bakteriją, o tik jos kažkurią (atleiskit) kastruotą dalelę...
Manau taip: sveikas organizmas (o skiepyti galima tik sveiką vaiką) normaliai su viskuo susitvarkys. O jei organizmą izoliuosim nuo tų bacilų - ir to imuniteto paprasčiausiai NEBUS, nes jis susidaro tik susitikus su rizika.
Skiepysiu ir grūdinsiu.

kristuliuuxx kristuliuuxx 04. Jun 2012, 14:14

Na as taip pat tik uz privalomus ir uztikrintus

04. Jun 2012, 14:05

as tik uz privalomus skiepus 😀

04. Jun 2012, 12:48

na toki skiepai kaip nuo vejaraupiu, nuo gripo tai man nesuvokiami yra ir manau nereikalingi. o privalomieji lieka privalomaisiais.
mano daktare klause ar skiepinsiu vaika skiepais, nes dar neturim to kur 15 menesiu ir dar vieno. tai sakau zinoma kad skiepinsiu. daktare sako kad kokios pasekmes buna dabar tv skamba nuo to, ir kad protinga yra skiepinti.

04. Jun 2012, 12:44

Mažas skirtumas privalomi ar neprivalomi, esmė tame, kad tai skiepai ir viena bei kita kraštutinybė yra blogai.

04. Jun 2012, 12:30

neprivalomieji skiepai tai cia ne i tema 😀 apie privalomuosius kalbama 😀

04. Jun 2012, 12:17

Blogai, kai nenori visiškai skiepinti vaikų, bet blogai ir kai skiepina visais neprivalomais skiepais. Belieka išrasti skiepus nuo blogų žmonių, tai dar ir tuo skiepintų 😃

04. Jun 2012, 12:13

tai uztenka ir musu lietuviskosios rutos laidu😀 irgi juk viskas nuodas. tai ka valgyt tada😃

04. Jun 2012, 12:07

as uz privalomus skiepus. Olenka 😃 pati neziuriu rusu laidu, bet is uosviu info gaunu begales, kurie pasakoja kaip viskas kenkia ir tai ziurejo per kokia rusu tv 😃

04. Jun 2012, 11:15

neissemiama tema😃 as UZ privalomus skiepus😀

04. Jun 2012, 11:11

👍 gerai tu cia 😃 bet kazkodel i tokias diskusijas pagrindiniame psl nesivelia tos kurios neskiepina vaiku, tik forume reiskiasi. visgi bijo savo nuomones gal dar.

04. Jun 2012, 11:10

Naivus požiūris, kai sako, kad "su mažu vaiku mes nevaikštome į pavojingas vietas, kuriose yra tikimybė užsikrėsti tuberkulioze", pavojinga vieta gali būti ir prekybos centras, deja.

04. Jun 2012, 10:45

pritariu,jeigu ziurieti visas rusu laidas,tai is vis galima is karto nusizudyti.nes viskas kenkia

04. Jun 2012, 10:35

as paziuret noreciau ka sakys tevai kai bus pasekmes ju uzsispyrimo neskiepinti. nesuprantu tokiu gudrociu. rusu laida pasiziurejo mat, kai pradedi dometis visais "pries" tai zinoma kad pilna informacijos. visada yra dvi duomones, kiekvienas pasirenka sau tinkamesne.